Šarić prao novac preko "Bobar banke"

Direktor Agencije za bankarstvo Slavica Injac ponašala se po onoj narodnoj - “ne kara majka Muju što se kockao, već što se vadio”, pa je rukovodstvu banke u 2014. dala priliku da stvari isprave.

Republika Srpska 18.05.2015 | 16:46
Šarić prao novac preko "Bobar banke"

Da je Injac analizirala aktivu bilansa stanja, znala bi da je iskazana vrijednost suprotna propisima Agencije čiji je ona direktor. Radom Tužilaštva možda se i sazna kolika je šteta pričinjena nakon propasti banke, a ona se trenutno procjenjuje na 289 miliona. Preko “Bobar banke” išle su i uplate Darka Šarića iz Amerike prema Beogradu, za stanogradnju.

Elektroprivreda Herceg Bosne iz Mostara oročila je u “Bobar banci” pet miliona maraka pa sad za vraćanje novca tuži Agenciju za bankarstvo, jer ih nije upozorila na mogući krah banke.

Akcionare “Bobar banke” lično je angažovao Gavrilo Bobar, tako da iz kredita koje im je plasirao kupe udio u banci, a dio zadrže za sebe. Samim tim što su dobili ulogu akcionara, kredite nisu vraćali. Primjer su braća Lijanovići i firma ZDI produkt. Od 5,7 miliona kredita, milion su uložili u akcije, a ostatak nisu vraćali.

Goran Tomić, vlasnik firme “Unis” iz Dervente, od 10 miliona kredita, dva je usmjerio u akcije “Bobar banke”.

Banka je prala novac i preko radnika. 193 radnika “Bobar banke”, koliko je zatečeno nakon uvođenja prinudne uprave, suočili su se i s dugom za koji tvrde da nisu napravili. Na njihova imena podignuti su krediti u iznosu oko šest miliona.

Taj novac tvrde da nisu vidjeli, a sudeći po dokumentaciji koja je falsifikovana, odlazio je u tuđe džepove.

Pokojni Gavrilo Bobar prije dvije godine obavijestio je Slavicu Injac, direktora Agencije za bankarstvo, da u trezoru “Bobar banke” nedostaje 9.968.349,90 KM, te da je prvi nestanak 60.000 maraka zabilježen pred kraj 2009.

Agencija, Ministarstvo finansija, niti bilo koja druga kontrolna institucija nije bila voljna da te navode provjeri. Da je to učinjeno tada, šteta po deponente, ali i Republiku Srpsku bila bi neuporedivo manja.

Šta je morala vidjeti Slavica Injac?

Da je željela analizirati aktivu bilansa stanja, ili da se upusti u analitiku potraživanja po osnovu datih kredita samo u prošloj godini, znala bi da je iskazana vrijednost previsoka i suprotna propisima Agencije.

Ako Slavica Injac nije vidjela bilans stanja za 2014. ne oslobađa je odgovornosti činjenice navedene u finansijskom izvještaju poslovanja banke u 2013. gdje je jasno iskazan gubitak od oko 18 miliona KM, većinom nastao u prethodnim godinama.

Ipak, isknjižavanje aktive od 12 miliona u 2014. godini, te 5,7 miliona prihoda koji nije naplaćen od prodaje nekretnine povezanom licu, kao i otpisivanje potraživanja dužnicima s kojima su zaključivani reprogrami, stvorili su privid da se banka izvlači iz dubioze.

Međutim, operativna dobit do 30. septembra 2014. od oko četiri miliona samo je kap u moru i onog friziranog gubitka od ranije. Plan nije uspio i uslijedila je propast.

Direktor Agencije za bankarstvo, ali i Ministarstvo finansija, znali su da je ukupni depozit u banci smanjen nakon što je objavljen i ovako friziran finansijski izvještaj.

Odgovornost poteže i to da je banka do kraja septembra 2014. imala koncentraciju kreditnog rizika od 211 miliona, gotovo tri puta veću od dozvoljenog.

Ako je i ovaj podatak previdjela, Agencija za bankarstvo morala je znati da u ukupnoj koncentraciji rizika najveće učešće ima Grupacija Bobar kojoj je plasirano 57 miliona maraka, dok je po važećim zakonima izloženost prema jednoj grupi povezanih lica limitirana na 9,8. miliona.

Pored vlasnika i uprave, najviše je kriva Agencija za bankarstvo koja, na kraju, nije na vrijeme uvela prinudnu upravu i tako bar nešto spasila, a što je učinila tek krajem oktobra 2014.

Na istoj liniji znanja, a ne činjenja su i Dobrila Drinić, Radmila Stojnić, Srđan Amidžić i Željka Stojičić, članovi Odbora za finansije i budžet NS Republike Srpske, koji se protive da se Slavica Injac pozove na saslušanje pred skupštinskim odborom povodom “Bobar banke”.

Na taj način predmet je prešao u nadležnost Tužilaštva BiH, koje je naložilo Sipi izuzimanje dokumentacije u filijalama “Bobar banke” u Banjaluci, Bijeljini i Trebinju.

Možda se i sazna kolika je šteta pričinjena nakon propasti banke, a sada se procjenjuje i na 289 miliona, od čega je 59 miliona spornih potraživanja. Izvještaj, i to onaj o lošim kreditnim plasmanima, potreban je i Ministarstvu finansija - ako misli da dobije novu tranšu od MMF.

Izvjesno je da su iz “Bobar banke” na različite načine izvučene desetine miliona maraka. Tvrdi se da se samo dio od oko 20 miliona odnosi na banku u Rusiji koja je razmjenjivala lažne bankarske garancije. “Bobar banka” imala je odobrenje za rad i u Srbiji i Hrvatskoj, ali niko još nije objavio podatke da li se i koliko sredstava nalazi u tim zemljama.

Savo Ševaljević, bivši privremeni upravnik, naložio da se aktivira garancija data banci u Rusiji ali je ona, uz opasku da se radi o nepostojećoj valuti, odbijena.

Dokumentacijom koju je policija izuzela od “Bobar banke” dokazano je da su Marko Dabović i Duško Kerkez, na osnovu fiktivnih ugovora o konsultantskim uslugama, omogućili transfer novca između kompanije “Lafino trade”, vlasnika Duška Šarića, i ofšor kompanije Darka Šarića Digvision LLC iz američke države Delaver.

Cilj ovog, kao i sličnih transfera, bio je da se nelegalni novac ubaci u finansijske tokove i uključi u razrađeni lanac prodaje i kupovine preduzeća.

Tako je 4,3 miliona maraka iz Bijeljine prebačeno u Beograd, na račun firme “Modern Real Estate”, a za kupovinu još jednog preduzeća. Što nije jedina transakcija “Bobar banke”. Istim putem prošla je mnogo veća suma Šarićevog novca koja je završila u firmi “Danzo” za izgradnju stanova u Beogradu.

Glavobolja zbog propasti banke prošla je 12.000 klijeata, kojima su isplaćeni depoziti u iznosu do 50.000 KM. Rješenje je nađeno i za 7.000 penzionera iz FBiH i 5.000 iz Republike Srpske koji su preusmjereni da penziju primaju preko drugih banaka.

Međutim u problemu su ostali svi ostali, jer osim potvrde da im banka duguje sredstva - dalju pomoć nemaju.

Mala je pomoć i u prodaji imovine propale banke jer su samo od prodaje bankomata i dnevno-noćnih trezora prikupili 65.000 KM, dok je za namirivanje isplate Agenciji za depozite potrebno oko 80 miliona.

Naplatom tih 80 miliona maraka, Slavica Injac i Zoran Tegeltija pokušali su da se osiguraju od odgovornosti, ali s obzirom na to da je izuzimanjem dokumentacije Tužilaštvo BiH krenulo da istražuje teške kriminalne radnje koje su se odvijale preko “Bobar banke”, i tu su zakasnili.

Izvor:Faktor

 

Komentari / 32

Ostavite komentar
Name

Bijeljina

18.05.2015 15:03

Ni po babi ni po stricevima!?

ODGOVORITE
Name

Cvijetin.

18.05.2015 15:03

PA TO JE U SARADNJI SA DODIKOM .PA TO JE TOLIKO PROVIDNO DA BI I MALO DETE ZNALO.

ODGOVORITE
Name

100

18.05.2015 20:53

100 maraka poreza po osobi da se spase Bobar banka

Name

semberac

18.05.2015 15:04

Na kraju ce biti pas laje karavan prolazi....

ODGOVORITE
Name

Semberac

18.05.2015 15:05

Slavica Injac i Zoran Tegeltija su u intimnoj vezi i rušenje Bobar banke je njihov porodicni plan.Porodična štednja njih dvoje.

ODGOVORITE
Name

stedisa

18.05.2015 15:10

A ko ce vratiti moje pare SLAVICA, SARIC ili BAJA ?

ODGOVORITE
Name

Banjaluka

18.05.2015 15:14

I pored toliko dokaza i toliko afera,lopovluka i krađa ova vlast je još uvijek tu... bem ti takvu opoziciju kad samo priča i priča...

ODGOVORITE
Name

Đoda

18.05.2015 22:42

Banjaluka-Najveći problem je prije svega u pravosuđu Republike Srpske koje ne smije ništa protiv Dodika i njegovih bliskih ljudi.Lafo osudili Mileta Radišića,a lik se lagano išeto iz BiH bez ikakvih problema.Niko ga ne hapsi.

Name

bnfan

18.05.2015 15:26

Ima li kraja? Ovo je strasno?

ODGOVORITE
Name

SNSD vir

18.05.2015 15:37

Pogledajte ova imena, pogledajte kakve kriminalne rabote su obavljali preko Bobar banke. I sve to pod budnim okom SNSD-ovih ljudi. Koje je na to mjesto postavio Milorad Dodik. Za koga postoji osnovana summja da se ugradio u sve ove poslove. Inače bi bio lud da stavlja glavu na panj za tuđa zlodjela. Sada je počelo sve da puca i da im leti oko ušiju. Vodeni vir koji vuče sve sa sobom nadole. Na žalost, i sudbinu ovog naroda.

ODGOVORITE
Name

Abc

18.05.2015 15:41

Svaka cast novinaru na knjizevnom citatu. Tako se ni na ulici vise ne prica.

ODGOVORITE
Name

AUU

18.05.2015 15:49

Kada udjete u MG Mind i tu ce od iste gospode biti para jer on javno prica kako je svemoguc

ODGOVORITE
Name

snsd 1997

18.05.2015 15:58

Dr Zoran Tegeltija je častan čovjek, prifesionalac i od riječi, zato i ne odgovara mnogima.

ODGOVORITE
Name

007 hercegovina

18.05.2015 16:00

Bolje istazite ko od smjenjenih kadrova iz Mupa dostavlja ove frizirane informacije medijima.

ODGOVORITE
Name

Milos

18.05.2015 16:09

Ima li tu gdje Mice Micica? I on je u hotelu Interkontinental vidjan sa nekim Saricevim ljudima?

ODGOVORITE
Name

treci rajh

18.05.2015 16:19

Vrh Snsd-a, sta reci...zalosno sto su ljudi na takvim funkcijama sebi tako nesto dozvolili...koliko je deponenata osteceno i prevareno, a da se nije reagovalo na vrijeme.

ODGOVORITE
Name

mila

18.05.2015 16:31

Ko sve radi u el. Bijeljini=?? Ima li neka nezaposlena ???

ODGOVORITE
Name

Tegeltija-Blusbend

18.05.2015 16:43

Ko' zadnji k..a brise prozore. Za Telgetiju manjak vidika pojacava zelju za radnjom. Ma nema sta, radne navike su jace od svega!

ODGOVORITE
Name

mico

18.05.2015 16:46

Boze samo lupetaju...gadjaju se ciframa....pitajte Baju sta je tacno.

ODGOVORITE
Name

Cika Kure

18.05.2015 16:56

Znaci od belog praha Darka Sarica uzivao je i Milusmrad Dudik....mora da je i on potezao po baburi belo, a belo je belo, pa posle vidjas bele misheve...zato Milusmrad voli toliko da peva kad se uslagira belog sve mu belo, pa tako i stanje u Rs-u...

ODGOVORITE
Name

ЈАСНО

18.05.2015 17:06

ЕТО ЗБОГ ЧЕГА НЕ ВАЉА НОВИ КРИВИЧНИ ЗАКОН СНСД-у И ДОДИКУ!!! SIPA И БХ ТУЖИЛАШТВО ЋЕ РАЗОТКРИТИ КОЛИКЕ СУ РАЗМЈЕРЕ ПЉАЧКЕ ОВОМ ЈАДНОМ И "СЛИЈЕПОМ" НАРОДУ!!!

ODGOVORITE
Name

pumpadzija

18.05.2015 17:26

Ljudi mozda ovi ne znaju al kriv je Gavrilo Bobar nije "Niko Drugi"! Grese svi vjerujte.

ODGOVORITE
Name

pumpadzija

18.05.2015 21:11

Ovi me nekontaju pa me lajkuju negativno imaju znaci navoda!!!!!!!!!

Name

marko samardzic

19.05.2015 04:56

Ubili su Bobara da monstrumi zataskaju veliku pljacku!

Name

fbi:a

18.05.2015 18:02

Agencija za bankkarstvo je zakazala zasto neka istraga pokaze.Zna se da su pare privatnim avionom sletale iz Beograda u Mahovljane bez kontrole ????????

ODGOVORITE
Name

mimi

18.05.2015 20:01

Ima li neko da nije krao u ovoj banci?

ODGOVORITE
Name

_

18.05.2015 21:25

Očito će ovo biti zanimljiva godina. Promjene su tu, neizbježne su. Neki će shvatiti da su uradili veleizdaju s obzirom na funkcije koje su obavljali. Nad narodom je uradjen genocid svake vrste osim da su ljudi baš fizički likvidirani. Iako nisu fizički uklonjeni, od ove generacije ljudi nema ništa. Pretvoreni su u zombije bez imalo vjere u bilo šta. Mladi će morati krenuti sa livade, čuvati koze da prežive. Sve je uništeno, poravnato. Nije uništena samo materijalna osnova nego je uništen moral, red i poredak. Niko više ne vjeruje u civilizacijske tekovine 21-og vijeka i rad kao uslov za život. Svi sad vjeruju u Izbavitelja.

ODGOVORITE
Name

Neko iz mase

19.05.2015 12:04

Koliko mi je poznato, SIPA nije izuzela dokumentaciju, jer je dokumentaciju već izuzeo MUP RS, po zahtjevu tužilaštva iz Bijeljine. To sam čuo od moje rodice koja radi u toj banki. Pravi problem je manjak u trezoru, koje je oko 10 mil KM, a od rizičnih poslova intresantni su i poslovi sa crnogorskim bankama u vlasništvu Mila Đukanovića. Problem su i neke rizične garanicje.

ODGOVORITE
Name

Bn

20.05.2015 10:55

Ti si budala

Name

Moneyval

19.05.2015 12:43

Da li je sada svima jasno zašto SNSD želi da spriječi izmjene Zakona o pranju novca po preporukama Moneyval-a? Da li bi onda Darko Šarić mogao da se pojavi sa 4,3 miliona KM keša u Bijeljini i prebaci ih u Beograd na žiralni račun, sada potpuno legalno i oprano? Mene samo zanima koji je procenat provizije Baja uzimao?

ODGOVORITE
Name

RE Neko iz mase

19.05.2015 15:20

Da li ovo znači da je MUP RS preduhitrio SIPA-u, odnosno izuzeo dokumentaciju kako ne bi pala u ruke SIPA-e. Jer ako padne u ruke SIPA-e, onda kao kroz protočni bojler može da ode i u Tužilaštvo BiH. U tom tužilaštvu ima i zlobnih i zlonamjernih koji bi dokumentaciju zloupotrijebili za dokazivanje krivice. Ova naša RS tužilaštva su već nešto drugo, pouzdanija su. Republičko ne radi jer nema političke volje, Okružnom u BL nedostaje novac za vještake i vještačenja, Specijalno nije nadležno..., nešto se uvijek nađe.

ODGOVORITE
Name

snouden

20.05.2015 18:36

Bobar banka je morala propasti i proglasiti se nelikvidnom da se sakriju afere i da se to sve ne objelodani. Ocigledno je da su preko nje prate pare mnogih firmi i tajkuna.

ODGOVORITE