Све мање првачића у Републици Српској

Све већи број клупа без ђака првака, проблем је који Српску неће заобићи ни идуће школске године, када ће школе бити празније за неколико одјељења.

Република Српска 18.05.2015 | 14:14
Све мање првачића у Републици Српској

Иако је упис још у току и нису евидентирани сви првачићи које ће у септембру да окупи школско звоно, прогнозе и нису баш сјајне.

Шамац, Бијељина, Милићи и Рогатица тек су неке од општина и градова које не могу да се похвале са више уписаних првака. Роде су изгледа заобишле и Вишеград, а нису слетјеле ни у Крупу на Уни.

У Бањалуци се надају да ће имати добре вијести. Предсједник Актива директора основних школа Бањалучке регије Душан Мишљеновић каже да је упис у току, тако да ће податке о броју првачића имати идуће седмице, али имају сазнања да је њихов број у благом порасту.

- Оно што је евидентно према подацима са терена, јесте да је у руралним подручјима мање, а у градским више уписаних ученика у прве разреде - истакао је Мишљеновић.

Са друге стране, из Семберије ништа за похвалу, када је наталитет у питању. У 12 основних школа на подручју Семберије у предстојећу школску 2015/2016. годину уписано је укупно 969 ученика, што је у односу на прошлу годину, када их је било 994, у просјеку за једно одјељење мање.

Предсједник Актива директора основних школа регије Бијељина Милица Перковић каже да је ситуација у појединим школама поражавајућа.

- У основним школама “Доситеј Обрадовић” уписано је тек 16, а у школи у Црњелову 17 ученика - рекла је Перковићева и додала да у појединим подручним школама није уписан ниједан првачић.

Број уписаних у прве разреде и у ОШ “Свети Сава” у Рогатици опада из године у годину. Лани их је било 108, а ове 95.

- Уз то што опада број првачића по сеоским одјељењима, јер су села углавном остала на старцима. Све је мање првачића и у Централној школи у Рогатици - истиче помоћник директора ове установе образовања Снежана Пјевчевић.

Упис

У први разред школске 2015/2016. године уписују се дјеца која су рођена 2009. године.

Могу да се упишу и она која до краја године навршавају шест година, а за коју комисија утврди физичку и психичку зрелост, као и дјеца која имају више од шест година, а која због болести или других разлога нису била уписана у школу.

Родитељи су законски дужни да у прописаном року упишу дијете у основну школу и брину се да редовно похађа наставу и обавља обавезе.

Школе

Више уписаних првачића

+ 4 Сребреница

+ 3 Скелани

+ 26 Приједор

Мање уписаних првачића

- 34 Шамац

- 25 Бијељина

- 24 Милићи

- 13 Рогатица

- 12 Вишеград

- 7 Сводна

- 6 Крупа на Уни

- 1 Доњи Агићи

Извор: Глас Српске

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Породица

18.05.2015 12:45

Багра је уништила све па и породицу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

влада

18.05.2015 14:05

Назалост,дјеце је из године у годину све мање,и гасе се поједине сколе и укидају одјељења. Без обзира на то,Министарство говори о рационализацији скола. Закљуцајте их,вама и не требају сколе вец људи који це вам дати глас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјура

18.05.2015 16:23

Власт је растјерала младост из РС па ко це уопсте остати?

ОДГОВОРИТЕ
Name

делбој

23.05.2016 17:57

Растјерале су нас све претходне власти.

ОДГОВОРИТЕ