Sve manje prvačića u Republici Srpskoj

Sve veći broj klupa bez đaka prvaka, problem je koji Srpsku neće zaobići ni iduće školske godine, kada će škole biti praznije za nekoliko odjeljenja.

Republika Srpska 18.05.2015 | 14:14
Sve manje prvačića u Republici Srpskoj

Iako je upis još u toku i nisu evidentirani svi prvačići koje će u septembru da okupi školsko zvono, prognoze i nisu baš sjajne.

Šamac, Bijeljina, Milići i Rogatica tek su neke od opština i gradova koje ne mogu da se pohvale sa više upisanih prvaka. Rode su izgleda zaobišle i Višegrad, a nisu sletjele ni u Krupu na Uni.

U Banjaluci se nadaju da će imati dobre vijesti. Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola Banjalučke regije Dušan Mišljenović kaže da je upis u toku, tako da će podatke o broju prvačića imati iduće sedmice, ali imaju saznanja da je njihov broj u blagom porastu.

- Ono što je evidentno prema podacima sa terena, jeste da je u ruralnim područjima manje, a u gradskim više upisanih učenika u prve razrede - istakao je Mišljenović.

Sa druge strane, iz Semberije ništa za pohvalu, kada je natalitet u pitanju. U 12 osnovnih škola na području Semberije u predstojeću školsku 2015/2016. godinu upisano je ukupno 969 učenika, što je u odnosu na prošlu godinu, kada ih je bilo 994, u prosjeku za jedno odjeljenje manje.

Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola regije Bijeljina Milica Perković kaže da je situacija u pojedinim školama poražavajuća.

- U osnovnim školama “Dositej Obradović” upisano je tek 16, a u školi u Crnjelovu 17 učenika - rekla je Perkovićeva i dodala da u pojedinim područnim školama nije upisan nijedan prvačić.

Broj upisanih u prve razrede i u OŠ “Sveti Sava” u Rogatici opada iz godine u godinu. Lani ih je bilo 108, a ove 95.

- Uz to što opada broj prvačića po seoskim odjeljenjima, jer su sela uglavnom ostala na starcima. Sve je manje prvačića i u Centralnoj školi u Rogatici - ističe pomoćnik direktora ove ustanove obrazovanja Snežana Pjevčević.

Upis

U prvi razred školske 2015/2016. godine upisuju se djeca koja su rođena 2009. godine.

Mogu da se upišu i ona koja do kraja godine navršavaju šest godina, a za koju komisija utvrdi fizičku i psihičku zrelost, kao i djeca koja imaju više od šest godina, a koja zbog bolesti ili drugih razloga nisu bila upisana u školu.

Roditelji su zakonski dužni da u propisanom roku upišu dijete u osnovnu školu i brinu se da redovno pohađa nastavu i obavlja obaveze.

Škole

Više upisanih prvačića

+ 4 Srebrenica

+ 3 Skelani

+ 26 Prijedor

Manje upisanih prvačića

- 34 Šamac

- 25 Bijeljina

- 24 Milići

- 13 Rogatica

- 12 Višegrad

- 7 Svodna

- 6 Krupa na Uni

- 1 Donji Agići

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Porodica

18.05.2015 12:45

Bagra je uništila sve pa i porodicu.

ODGOVORITE
Name

vlada

18.05.2015 14:05

Nazalost,djece je iz godine u godinu sve manje,i gase se pojedine skole i ukidaju odjeljenja. Bez obzira na to,Ministarstvo govori o racionalizaciji skola. Zakljucajte ih,vama i ne trebaju skole vec ljudi koji ce vam dati glas.

ODGOVORITE
Name

Djura

18.05.2015 16:23

Vlast je rastjerala mladost iz RS pa ko ce uopste ostati?

ODGOVORITE
Name

delboj

23.05.2016 17:57

Rastjerale su nas sve prethodne vlasti.

ODGOVORITE