Усвојен буџет институција БиХ

Делегати Дома народа Парламентарне скупштине БиХ усвојили су данас, по хитном поступку, Закон о буџету институција БиХ и међународних обавеза за 2015. годину, према којем буџет БиХ за ову годину износи 1.563.580.625 КМ.

Босна и Херцеговина 18.05.2015 | 14:01
Усвојен буџет институција БиХ

На приједлог Савјета министара, Предсједништво БиХ утврдило је 4. маја Приједлог закона о буџету институција БиХ и међународних обавеза БиХ за 2015. годину, којим је предвиђено да укупни приходи за финансирање институција и примања буду на нивоу 2014. године и износе 950 милиона КМ, док би приходи за сервисирање спољног дуга износили 613.580.625 КМ, што је за 232.812.343 КМ мање у односу на претходни буџет.

У структури прихода доминира захватање са Јединственог рачуна у идентичном износу као и 2014. године од 750 милиона КМ, а укупна јавна потрошња своди се на ниво који омогућавају реални приходи без застоја у провођењу реформи.

Током дискусије о овој теми, делегат Небојша Радмановић /СНСД/ изразио је невјерицу јер се нико од других делегата није јавио за ријеч.

Он је апеловао да јавност данас очекује штедњу од носилаца власти БиХ, истичући да му се не свиђа што је текућа буџетска резерва у средини године повећана за 40 одсто, а до повећања средстава дошло је неоправдано и у неким институцијама БиХ, као што су Служба за заједничке послове, Министарство одбране, неке полицијске агенције итд.

Драгутин Родић /ДНС/ сматра да сви буџетски корисници морају далеко више рачуна да поведу о рационалном трошењу јавних средстава, као и да се престане са праксом доношења буџета по хитном поступку.

Бојан Нинковић изабран је за секретара Дома народа парламента БиХ, а Аида Користовић за секретара Заједничке службе парламента БиХ.

Приликом утврђивања дневног реда данашње сједнице, делегат из ХДЗ-а 1990 Мартин Рагуж замјерио је Колегијуму дома зашто на вријеме делегати нису добили Приједлог буџета институција, јер, како је навео, на тај начин се делегати омаловажавају и ускраћује им се право да на равноправан и валидан начин учествују у доношењу буџета, у интересу буџетских корисника.

"Не би требало да се најважнији акти у држави доносе по хитном поступку", упозорио је Рагуж.

Он сматра да би правосудне институције у БиХ требало да добију више средстава за рад, као и неке образовне институције.

Небојша Радмановић /СНСД/ ставио је примједбе на уврштавање Приједлога Буџета и измјена и кривичног закона БиХ у дневни ред данашње сједнице.

"Није одговорно да ми о овим питањима одлучујемо, а да немамо право да улажемо амандмане, него се делегати стављају пред свршен чин", истакао је Радмановић.

Он се не слаже ни са доношењем измјена Кривичног закона по хитном поступку.

Огњен Тадић /СДС/ сматра да је процедура доношења поменутих закона утврђена у складу са Пословником о раду овог дома, и да не би требало да буде спорна, у чему га је подржао и његов колега Дарко Бабаљ.

Халид Гењац из СДА рекао је да Савјет министара заслужује захвалност што је успио да, за разлику од прошле године, у реално прихватљивом року предложи Буџет. Догодине, истакао је он, Буџет мора бити предложен у законском року.

Гењац сматра да измјене и допуне Кривичног закона данас треба да буду усвојене, јер је то међународна обавеза БиХ, чије испуњавање зауставља "црни сценарио за БиХ", односно стављање БиХ на сиву листу Манивала.

Извор: Независне

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Цобра

18.05.2015 12:04

Радите свој посао!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОСНА

18.05.2015 12:17

ЈЕЛ" КОБРА ОТРОВНИЦА