"Бијела удовица" једна од водећих терориста

Британска џихадисткиња Саманта Лутвејт, познатија као "бијела удовица", тренутно је једна од водећих личности терористичке групе Ал Шабаб и сматра се одговорном за убиство 400 особа, преносе британски медији.

Свијет 18.05.2015 | 13:29
"Бијела удовица" једна од водећих терориста

Представници безбједносних служби вјерују да је ова Британка (32), иначе мајка четворо дјеце, организовала и масакр на Универзитету у Кенији прошлог мјесеца у којем је наоружани нападач убио 148 особа.

"Ова жена је десна рука вође терориста који усмјерава нападе'', изјавио је за "Мирор" неименовани извор у Могадишу.

Након што је велики број вођа Ал Шабаба погинуо у нападима дронова, Саманта је врло брзо напредовала у хијерархији организације.

Припадници терористичке организације су препознали да је Лутвејтова интелигентна и зла особа те су јој одмах повјерили најзвјерскије злочине, наводи британски лист.

Виши официр за борбу против тероризма у Сомалији рекао је да је Лутвејтова десна рука лидера Ал Шабаба Ахмада Умара и да се сумња да је наручила убиства више од 400 недужних особа.

"Она је злобна особа, али веома паметан оперативац'', додао је он.

Вјерује се да је Лутвејтова, родом Британка из Ејлсберија, организовала терористичке рације, бомбашке нападе као и масакр на Универзитету у Кенији.

Саманта такође врши и регрутацију тинејџера и жена за бомбаше самоубице подмићивањем њихових породица за суму од свега 300 фунти, наводи "Мирор".

Вјерује се да дјечаке "испраних мозгова", који често нису старији од 15 година дрогиране хероином шаље у сигурну смрт као бомбаше самоубице.

"Она не учествује директно у нападима, јер је веома значајна за цијелу групу, али је одговорна за смрт неколико стотина људи'', нагласио је виши официр.

Међутим, он је додао да се најтраженија жена на свијету суочава са истом судбином као њене бивше вође.

"Ми дијелимо информације са британским агентима у Могадишу који покушавају да је нађу'', објаснио је овај званичник додавши да очекује да ће ускоро и бити пронађена.

Кћерка бившег војника који је служио у Сјеверној Ирској, напустила је Велику Британију након терористичког напада 2005. у којем су погинуле 52 особе.

Саманта је оптужена за осмишљавање напада у тржном центру у Најробију 2013. у којем су екстремисти Ал Шабаба убили 67 особа.
У међувремену Интерпол је издао црвену потјерницу за њом, а безбједносне службе више од 200 држава је активно траже.

Успјела је да избјегне смрт у марту напустивши један терористички камп непосредно прије његовог бомбардовања од стране САД.
Кенијски авиони су такође бомбардовали и кампове у Сомалији за које су вјеровали да су њено склониште.

Вјерује се да се тренутно крије у граду Хавај у јужној Сомалији, који је упориште Ал Шабаба, као и да је око ње увек група од 15 бораца која је штите.

"Она никад не спава на истом мјесту два пута. Стално је у покрету", нагласио је неименовани званичник додавши да због тога ријетко виђа своју дјецу.

Ал Шабаб је огранак Ал Каиде у Сомалији који још контролише петину ове земље упркос покушајима мисије Афричке уније (Амисом) да врати окупирану територију.

Извор: Агенције

 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

WW

18.05.2015 12:00

ТАКО МЛАДА А ТАКО НАПРЕДНА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

18.05.2015 17:42

Глупости за неповјероват па ништа више јасно је Да се на неком копље мора сломити али треба наћи правог зликавца

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зле процене

18.05.2015 18:16

Игром слуцаја као бескуцник сам делила сместај са Сомалијком. То су људи-зивотиње. Да би ме истерала та се зивотиња самарала, ударала песницама у прса. Среца у несреци да нисам била сама па није успела. Саманта не зна како изици. Нико јој не помазе. Не треба Сомалијцима никаква Саманта. Морате зивети с њима да схватите да на скали људског зла Сомалијци имају 9. Саманта би била мозда за 3 јер Енглези су људи на мах не дубоко промисљени.

ОДГОВОРИТЕ