Зашто не памтимо имена људи које смо тек упознали?

Свако од нас до сада нашао у ситуацији да се упозна са особом и након пар момената заборави њено име. Који је узрок ове појаве?

Занимљивости 18.05.2015 | 10:10
Зашто не памтимо имена људи које смо тек упознали?

У видео клипу који носи назив “Wхy до yоу форгет тхеир наме?”, Мичел Мофит и Грег Браун објашњавају да је мозак човека ‘дизајниран’ тако да препознаје лица, док људска имена не представљају информацију од нарочитог значаја за нас јер претпостављамо да особу коју смо упознали нећемо више видети, тако да се мозак и не труди да је задржи у дугорочној меморији.

Приликом упознавања, већина људи такође се концентрише на оно што треба да каже, уместо да са пуном пажњом саслуша саговорника. Ова појава указује на то да нисмо ‘програмирани’ да у исто време пружамо и примамо информацију.

Према теорији психолога Ричарда Хариса са Канзас универзитета, међутим, није мозак тај који има способност да памти имена људи, већ је битно колико сте ви мотивисани да их научите.

"Скоро сви имају добру меморију за нешто што их интересује," каже Харис. "Али нису сви једнако мотивисани за учење истих ствари. Многи сматрају да је памћење туђих имена тешко и зато се око тога ни не труде превише. Лично мислим да то и није толико тешко али захтева мало труда."

Пошто, као професор, Харис мора да запамти имена својих студената, он је као пример дао своје искуство.

"Током прве две недеље семестра трудио сам се да упамтим 50 имена студената. Трик је у томе што сам свако име изговорио наглас док сам прозивао студенте. За свако име које сам изговорио трудио сам се да запамтим нешто у вези са њим и га упоредим са нечим препознатљивим. И сваког часа научим по неколико имена и заиста није толико тешко", закључио је Харис.

Извор: Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар