Ниједна оптужница

Бањалучко Окружно тужилаштво од 2009. године има 17 предмета на којима ради по негативним извјештајима Главне службе за ревизију јавног сектора РС, међутим до данас није подигнута ниједна оптужница.

Република Српска 18.05.2015 | 08:45
Ниједна оптужница

Како кажу у Окружном тужилаштву, у једном предмету донесена је наредба тужиоца о обустављању истраге, у још три предмета о неспровођењу, а један предмет је уступљен другом тужилаштву. Осталих 12 предмета налази се у поступку.

"У пракси се показало да достављени ревизорски извјештаји, између осталог, садрже безброј прекршаја, рачуноводствено-књиговодствених погрешака итд., а не садрже ни основ сумње да је почињено кривично дјело", рекао је Желимир Лепир, главни окружни тужилац Окружног тужилаштва у Бањалуци.

Он каже да се самим достављањем негативног ревизорског мишљења у јавности ствара погрешна перцепција да се ради о значајном кршењу закона и да је почињено кривично дјело, што уопште није тачно.

Због проблема који се јављају на релацији Главна служба за ревизију јавног сектора РС - Тужилаштво РС раније је одржан састанак првих људи ових институција, међутим до данас није било никаквих помака.

У Окружном тужилаштву кажу да би било добро и да постоји могућност да ревизори на крају извјештаја опишу или издвоје чињенице које указују на неправилност у пословању или озбиљно кршење закона. Како кажу, на тај начин поступање по ревизорским извјештајима било би брже и ефикасније.

С друге стране, у Главној служби за ревизију јавног сектора РС кажу да је то немогуће јер ревизија ради по стандардима који се морају поштовати.

"То је немогуће. Оно што ревизори објаве у складу је са стандардима и методологијом по којима се ревизија ради и не може бити ни мање ни више од тога. Колико им то користи, не могу коментарисати, али нема начина да се извјештај пише другачије било за њих или неког другог", рекао је Душко Шњегота, главни ревизор РС.

На питање да ли је могуће да у негативним ревизорским мишљењима нема елемената кривичног дјела, Шњегота каже да с позиције на којој се налази то не може коментарисати јер је негативно мишљење чисто ревизорског карактера.

О ревизорским извјештајима који се достављају Тужилаштву било је ријечи и на посљедњој сједници Одбора за ревизију Народне скупштине РС послије које је наглашено да ће овај одбор од Тужилаштва затражити детаљну информацију о томе, односно о поступању тужилаца по негативним ревизорским извјештајима Главне службе за ревизију јавног сектора.

Извор: Независне

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

??!!

19.05.2015 15:47

Ревизорки извјештаји, такви какви јесу, изванредни су као извори сазнања, индиција, као почетни путоказ за даље трагање, копање и провјеравање, уз одговарајући оперативно обавјештајни рад. Али само за неког ко има стварног искуства у раду по привредном криминалу.

ОДГОВОРИТЕ