“Ноћ музеја” широм Српске за памћење

Бијељина, Фоча, Приједор, Бањалука, Требиње, Сарајево, Градишка и многи други градови у суботу увече били су дио велике европске културне манифестације “Ноћ музеја”, а културни радници су се потрудили да занимљивим програмом посјетиоцима ову ноћ учине незаборавном.

Република Српска 18.05.2015 | 08:30
“Ноћ музеја”  широм Српске за памћење

Тако је програм у Бањалуци одржан у Музеју Републике Српске и Музеју савремене умјетности Републике Српске, који су приредили мноштво занимљивих садржаја за све генерације са нагласком на домаће умјетничке снаге, а посјетиоци су ове храмове културе посјетили заиста у великом броју.

Најмлађи су већ у 18 часова нестрпљиво чекали да уђу у Музеј РС, гдје је за њих била приређена еколошка радионица “Креативни шкарт”.

- Циљ ове активности је наглашавање важности подизања еколошке свијести код школске дјеце. Спајајући рециклажу и ликовне технике, дјеца су имала прилику да науче шта то и на који начин могу да искористе од секундарних сировина и “отпада” у употребно-умјетничке сврхе - истакла је директор Музеја РС Нада Пувачић.

Поред стварања малих умјетничких дјела и исцртавања разних ликова, “јунака дјетињства” бојама за лице по својим родитељима и вршњацима, малишани, али и одрасли су с одушевљењем учествовали у радионици “Градске игре”.

Поред интерактивних радионица, у “Ноћи музеја” у Музеју РС је отворена изложба “Судар цивилизација/мјеста контаката”, а заинтересовани су разгледали и сталне и тренутне изложбене поставке, те уживали у џез концертима бањалучких умјетника.

Музеј РС посјетили су и предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић и министар просвјете и културе РС Дане Малешевић.

Прави спектакл и незаборавну “Ноћ музеја” организовао је Музеј савремене умјетности РС. Поред изложбе “Пригушена егзистенција: савремена умјетничка сцена Србије” у просторијама Музеја, креативни тим ове културне институције приредио је истинско уживање за присутне испред и на згради МСУРС.

Тако је велики број Бањалучана, упркос киши, дошао да погледа јединствени видео мапинг “Лабораторија свјетла” који је урадио тим младих бањалучких креативаца окупљених око “Аеон” продукције, предвођен режисером Младеном Ђукићем.

Седам минута, без даха, Бањалучани су на згради МСУРС пратили праву борбу свјетла и таме анимираних јунака, а све употпуњено јединственом плесном кореографијом, коју је беспријекорно извела четрнаестогодишња талентована плесачица Тамара Ђаковић.

Након једног визуелног спектакла, услиједио је други, али овај пут уз концерт бањалучке групе “Сопот”, која је овај јединствени доживљај искористила да сними спот у издању и продукцији бањалучког “Плаџ теама”.

Као и Бањалука, и Бијељина ове године по десети пут обиљежава манифестацију “Ноћ музеја”, а програм су, према ријечима организатора Снежане Антић, посветили младима.

За дјецу предшколског узраста и ученике нижих разреда основне школе организована је грнчарска радионица и приказивање цртаних филмова у музејској Соби за историју, а нешто старији могли су да обиђу три сталне изложбене поставке у Музеју Семберије, те уживају у концертима бијељинских школараца и бендова, као и у драмској игри театра “Убунту”.

И Приједорчани су ноћ провели у Музеју Козаре, гдје је била отворена етнолошка изложба “Подгрмечке воденице” Милована Антовића, те одржана предавања о археологији и приказано неколико филмова. Вечерњи часови су, као и у сваком граду, били резервисани за музички програм у којем се уживало до један час иза поноћи.

У порти и музеју старе цркве Светих архангела Михаила и Гаврила у Сарајеву, у оквиру великог европског пројекта “Ноћ музеја”, изведен је богат културно-умјетничко програм саткан од пригодних бесједа, изложби умјетничких слика и икона, и извођења дјела класичне музике и евергрина.

Организатори овог изузетног догађаја били су Стара црква и Удружење љубитеља умјетности Пале, а међу бројним посјетиоцима, гостима и званичницима, били су предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић и амбасадор Србије у БиХ Станимир Вукићевић.

Ове године као велики пријатељи “Ноћи музеја” истакли су се Хипо Алпе Адриа банка и компанија “м:тел”.

Фоча

Уз “Ноћ музеја” први пут су се ове године дружили Фочаци, а Музеј Стара Херцеговина је припремио атрактиван програм.

- Имали смо гостујућу изложбу “Легат Стевана и Станислава Биничког” Народног музеја из Крушевца, наше четири сталне поставке, бројне видео презентације. Веома смо задовољни посјетом, највише је младих било што нас посебно радује - рекла је Бранка Драгичевић, директор Музеја.

Градишка

Културни центра Градишка је у “Ноћи музеја” осмислио заиста интересантан програм. Тако су посјетиоци имали прилику да погледају изложбу олдтајмера, те изложбу “Репродукције Алан Форда”, која је привукла велики број љубитеља стрипа. Отворена је и археолошка изложба “Средњовјековно насљеђе прњаворског краја”.

Извор: Глас Српске

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Вудовита Ванга

18.05.2015 07:30

Живела демократска блокада!

ОДГОВОРИТЕ