“Noć muzeja” širom Srpske za pamćenje

Bijeljina, Foča, Prijedor, Banjaluka, Trebinje, Sarajevo, Gradiška i mnogi drugi gradovi u subotu uveče bili su dio velike evropske kulturne manifestacije “Noć muzeja”, a kulturni radnici su se potrudili da zanimljivim programom posjetiocima ovu noć učine nezaboravnom.

Republika Srpska 18.05.2015 | 08:30
“Noć muzeja”  širom Srpske za pamćenje

Tako je program u Banjaluci održan u Muzeju Republike Srpske i Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske, koji su priredili mnoštvo zanimljivih sadržaja za sve generacije sa naglaskom na domaće umjetničke snage, a posjetioci su ove hramove kulture posjetili zaista u velikom broju.

Najmlađi su već u 18 časova nestrpljivo čekali da uđu u Muzej RS, gdje je za njih bila priređena ekološka radionica “Kreativni škart”.

- Cilj ove aktivnosti je naglašavanje važnosti podizanja ekološke svijesti kod školske djece. Spajajući reciklažu i likovne tehnike, djeca su imala priliku da nauče šta to i na koji način mogu da iskoriste od sekundarnih sirovina i “otpada” u upotrebno-umjetničke svrhe - istakla je direktor Muzeja RS Nada Puvačić.

Pored stvaranja malih umjetničkih djela i iscrtavanja raznih likova, “junaka djetinjstva” bojama za lice po svojim roditeljima i vršnjacima, mališani, ali i odrasli su s oduševljenjem učestvovali u radionici “Gradske igre”.

Pored interaktivnih radionica, u “Noći muzeja” u Muzeju RS je otvorena izložba “Sudar civilizacija/mjesta kontakata”, a zainteresovani su razgledali i stalne i trenutne izložbene postavke, te uživali u džez koncertima banjalučkih umjetnika.

Muzej RS posjetili su i predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović i ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević.

Pravi spektakl i nezaboravnu “Noć muzeja” organizovao je Muzej savremene umjetnosti RS. Pored izložbe “Prigušena egzistencija: savremena umjetnička scena Srbije” u prostorijama Muzeja, kreativni tim ove kulturne institucije priredio je istinsko uživanje za prisutne ispred i na zgradi MSURS.

Tako je veliki broj Banjalučana, uprkos kiši, došao da pogleda jedinstveni video maping “Laboratorija svjetla” koji je uradio tim mladih banjalučkih kreativaca okupljenih oko “Aeon” produkcije, predvođen režiserom Mladenom Đukićem.

Sedam minuta, bez daha, Banjalučani su na zgradi MSURS pratili pravu borbu svjetla i tame animiranih junaka, a sve upotpunjeno jedinstvenom plesnom koreografijom, koju je besprijekorno izvela četrnaestogodišnja talentovana plesačica Tamara Đaković.

Nakon jednog vizuelnog spektakla, uslijedio je drugi, ali ovaj put uz koncert banjalučke grupe “Sopot”, koja je ovaj jedinstveni doživljaj iskoristila da snimi spot u izdanju i produkciji banjalučkog “Pladž teama”.

Kao i Banjaluka, i Bijeljina ove godine po deseti put obilježava manifestaciju “Noć muzeja”, a program su, prema riječima organizatora Snežane Antić, posvetili mladima.

Za djecu predškolskog uzrasta i učenike nižih razreda osnovne škole organizovana je grnčarska radionica i prikazivanje crtanih filmova u muzejskoj Sobi za istoriju, a nešto stariji mogli su da obiđu tri stalne izložbene postavke u Muzeju Semberije, te uživaju u koncertima bijeljinskih školaraca i bendova, kao i u dramskoj igri teatra “Ubuntu”.

I Prijedorčani su noć proveli u Muzeju Kozare, gdje je bila otvorena etnološka izložba “Podgrmečke vodenice” Milovana Antovića, te održana predavanja o arheologiji i prikazano nekoliko filmova. Večernji časovi su, kao i u svakom gradu, bili rezervisani za muzički program u kojem se uživalo do jedan čas iza ponoći.

U porti i muzeju stare crkve Svetih arhangela Mihaila i Gavrila u Sarajevu, u okviru velikog evropskog projekta “Noć muzeja”, izveden je bogat kulturno-umjetničko program satkan od prigodnih besjeda, izložbi umjetničkih slika i ikona, i izvođenja djela klasične muzike i evergrina.

Organizatori ovog izuzetnog događaja bili su Stara crkva i Udruženje ljubitelja umjetnosti Pale, a među brojnim posjetiocima, gostima i zvaničnicima, bili su predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević.

Ove godine kao veliki prijatelji “Noći muzeja” istakli su se Hipo Alpe Adria banka i kompanija “m:tel”.

Foča

Uz “Noć muzeja” prvi put su se ove godine družili Fočaci, a Muzej Stara Hercegovina je pripremio atraktivan program.

- Imali smo gostujuću izložbu “Legat Stevana i Stanislava Biničkog” Narodnog muzeja iz Kruševca, naše četiri stalne postavke, brojne video prezentacije. Veoma smo zadovoljni posjetom, najviše je mladih bilo što nas posebno raduje - rekla je Branka Dragičević, direktor Muzeja.

Gradiška

Kulturni centra Gradiška je u “Noći muzeja” osmislio zaista interesantan program. Tako su posjetioci imali priliku da pogledaju izložbu oldtajmera, te izložbu “Reprodukcije Alan Forda”, koja je privukla veliki broj ljubitelja stripa. Otvorena je i arheološka izložba “Srednjovjekovno nasljeđe prnjavorskog kraja”.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Vudovita Vanga

18.05.2015 07:30

Živela demokratska blokada!

ODGOVORITE