Помоћи демобилисаним борцима ВРС

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић данас је на обиљежавању 23 године од формирања Друге посавске бригаде у Шамцу истакао да ће се Предсједништво ове организације са Владом Српске и локалним заједницама потрудити да се побољша положај демобилисаним борцима.

Република Српска 17.05.2015 | 18:45
Помоћи демобилисаним борцима ВРС

На Тргу у Шамцу код Спомен-обиљежја погинулим борцима, Савчић је рекао да је значај формирања, не само Друге посавске бригаде, него свих ратних јединица Српске, јер су давно прије њиховог формирања формиране јединице друга два народа.

"Значај је и у сјећању на погинуле саборце и на разлоге због чега су те јединице формиране, да не би заборавили и да нам оно што се десило не би поновило", каже Савчић.

Он је додао да је потребно и да ученици основних и средњих школа присуствују оваквим догађајима како би знали своју историју.

Начелник општине Шамац Саво Минић, који је био припадник Друге посавске бригаде, рекао је да је она дио историје, дио Војске Републике Српске, "коридора живота"...

"Имам и обавезу и жељу да се на дан Бригаде сјетимо њеног ратног пута и наших сабораца са свих ратишта, гдје смо били и шта смо прошли. Морамо бити свјесни да у овом моменту не можемо у цјелости задовољити све потребе борачке популације и демобилисаних бораца, али ћемо се потрудити да то урадимо", каже Минић.

Он је додао да је у Шамцу завршена зграда са шест станова за породице погинулих бораца и РВИ, која ће бити усељена у наредном периоду.

"Можемо бити за примјер када је у питању област стамбеног збрињавања, али се морамо много више потрудити када је ријеч о борачкој популацији уопште", каже Минић.

На ратном путу Друге посавске бригаде погинуло је 448 бораца, 927 рањено, а кроз бригаду је од 1992. до 1995. године прошло око 7.000 бораца, који су бранили 142 километара борбене линије.

На спомен-обиљежју погинулим у отаџбинском рату на Тргу у Шамцу је служен парастос и положени су вијенци, а уручена је и помоћ од по 500 евра из општине Липљан за Основне школе у Црквини и Шамцу.

Извор: СРНА

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

пумпадзија

17.05.2015 16:57

Једино нам помоц мозе бити да нам нас драги и вјецно презаљени Милорад Додик оде са ВЛАСТИ!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

коста

17.05.2015 18:09

Не дај лоповима ниста генерале. Ниси ти Панелија Цургуз у Невесињу га Миковиц подрзаво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лав

17.05.2015 18:31

са овим треба једном заврсити каква помоц демобилисаним борцима само помоц ратним војним инвалидима ито узети борацке способним а дати тим људима који немогу зарадит за зивот и породицама погинулим а свима способним бог је помогао да суостли зиви и здрави али мисле ако су ратовали да висе неце радити господо за полом и ја сам борац прве категорије али сам схватио да се радит мора а не сједит и кукати немапосла има ко хоце ево само продји кроз самац колико је запустане земље пуно фирми трази радника за њемацку и друге земље и добро се заради али многима је лаксе пред трговином сједити а кад се понуди неки посо казу да ти ја радим зато дрзава треба отворено рецисвим способним нема ниста и јос видим пису додик троси насе паре па гје сте зарадили па васе

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

17.05.2015 18:35

Све је ово лијепо речено "само" нема ништа конкретно. Када и како. Изгледа сви ћемо поцркати док се нешто догоди. Не могу прежалити што 92 нисам отишао у Канаду када сам могао добити визу када ми је практично нуђена виза као на тацни (преко везе) Сада бих био здрав, не бих пио 6 таблета дневно и имао новца за удобан живот. Патриотизам?! Стара пословица каже "дом ти је тамо гдје ти је боље"

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

17.05.2015 18:54

Брзо си се науцио лазним обецањима купили су те.

ОДГОВОРИТЕ
Name

паљани

17.05.2015 18:58

Једини прави и постен цовјек у власти

ОДГОВОРИТЕ
Name

мука

17.05.2015 19:27

Господине Генерале никада Ви од ови владајући милионера нећете добити ни кинте таквом реториком и молбом да нешто дају борцима, они само гледају има ли са неке стране да још отму као од борачки пензија што су направили дар мар и сада твоји борци живе као највећи биједници поред милионера данашњи на власти, који годинама недају ни фенинга борцима нити некакве олакшице за лакши живот овај који је гори од рата у којем смо боље живјели као борци РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ветеран...

17.05.2015 20:09

Ударити порез на милионере, и помоћи угроженим јунацима који су заборављени.

Name

БОРАЦ -РВИ

17.05.2015 21:21

Генерале јос вас нисам цуо да сте споменули РВИ-е којима је Министарство на незаконит нацин са плаценим љекарима укинуло или умањило инвалиднину иако имамо судске пресуде у насу корист,а и Уставни суд је понистио тај цлан 10.Гнерале ви врло добро знате ста се са нама ради ја сам нпр.4.пута био на ревизији имам 3. судске пресуде у свима ТУЗБА се увазава а акт понистава, судим се од 2010.године и сада је министарство послало на врховни суд на ванредно преиспитивање судске одлуке па докле Генерале немојте дозволити да вам БОРЦИ и РВИ умиру неостваривси своја права.Сјецам се како сте се у емисији Изазови мрстили и грозили на позиве гледалаца када вам казу да им је умањена инвалиднина а он нема ока,а други гледалац исти проблем а има 75.година.Јос да вам казем да сам се у БЛ.наруцио код вас има висе од 4.мјесеца али нико ме незове.

ОДГОВОРИТЕ