Pomoći demobilisanim borcima VRS

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić danas je na obilježavanju 23 godine od formiranja Druge posavske brigade u Šamcu istakao da će se Predsjedništvo ove organizacije sa Vladom Srpske i lokalnim zajednicama potruditi da se poboljša položaj demobilisanim borcima.

Republika Srpska 17.05.2015 | 18:45
Pomoći demobilisanim borcima VRS

Na Trgu u Šamcu kod Spomen-obilježja poginulim borcima, Savčić je rekao da je značaj formiranja, ne samo Druge posavske brigade, nego svih ratnih jedinica Srpske, jer su davno prije njihovog formiranja formirane jedinice druga dva naroda.

"Značaj je i u sjećanju na poginule saborce i na razloge zbog čega su te jedinice formirane, da ne bi zaboravili i da nam ono što se desilo ne bi ponovilo", kaže Savčić.

On je dodao da je potrebno i da učenici osnovnih i srednjih škola prisustvuju ovakvim događajima kako bi znali svoju istoriju.

Načelnik opštine Šamac Savo Minić, koji je bio pripadnik Druge posavske brigade, rekao je da je ona dio istorije, dio Vojske Republike Srpske, "koridora života"...

"Imam i obavezu i želju da se na dan Brigade sjetimo njenog ratnog puta i naših saboraca sa svih ratišta, gdje smo bili i šta smo prošli. Moramo biti svjesni da u ovom momentu ne možemo u cjelosti zadovoljiti sve potrebe boračke populacije i demobilisanih boraca, ali ćemo se potruditi da to uradimo", kaže Minić.

On je dodao da je u Šamcu završena zgrada sa šest stanova za porodice poginulih boraca i RVI, koja će biti useljena u narednom periodu.

"Možemo biti za primjer kada je u pitanju oblast stambenog zbrinjavanja, ali se moramo mnogo više potruditi kada je riječ o boračkoj populaciji uopšte", kaže Minić.

Na ratnom putu Druge posavske brigade poginulo je 448 boraca, 927 ranjeno, a kroz brigadu je od 1992. do 1995. godine prošlo oko 7.000 boraca, koji su branili 142 kilometara borbene linije.

Na spomen-obilježju poginulim u otadžbinskom ratu na Trgu u Šamcu je služen parastos i položeni su vijenci, a uručena je i pomoć od po 500 evra iz opštine Lipljan za Osnovne škole u Crkvini i Šamcu.

Izvor: SRNA

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

pumpadzija

17.05.2015 16:57

Jedino nam pomoc moze biti da nam nas dragi i vjecno prezaljeni Milorad Dodik ode sa VLASTI!!!!!

ODGOVORITE
Name

kosta

17.05.2015 18:09

Ne daj lopovima nista generale. Nisi ti Panelija Curguz u Nevesinju ga Mikovic podrzavo.

ODGOVORITE
Name

lav

17.05.2015 18:31

sa ovim treba jednom zavrsiti kakva pomoc demobilisanim borcima samo pomoc ratnim vojnim invalidima ito uzeti boracke sposobnim a dati tim ljudima koji nemogu zaradit za zivot i porodicama poginulim a svima sposobnim bog je pomogao da suostli zivi i zdravi ali misle ako su ratovali da vise nece raditi gospodo za polom i ja sam borac prve kategorije ali sam shvatio da se radit mora a ne sjedit i kukati nemaposla ima ko hoce evo samo prodji kroz samac koliko je zapustane zemlje puno firmi trazi radnika za njemacku i druge zemlje i dobro se zaradi ali mnogima je lakse pred trgovinom sjediti a kad se ponudi neki poso kazu da ti ja radim zato drzava treba otvoreno recisvim sposobnim nema nista i jos vidim pisu dodik trosi nase pare pa gje ste zaradili pa vase

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

17.05.2015 18:35

Sve je ovo lijepo rečeno "samo" nema ništa konkretno. Kada i kako. Izgleda svi ćemo pocrkati dok se nešto dogodi. Ne mogu prežaliti što 92 nisam otišao u Kanadu kada sam mogao dobiti vizu kada mi je praktično nuđena viza kao na tacni (preko veze) Sada bih bio zdrav, ne bih pio 6 tableta dnevno i imao novca za udoban život. Patriotizam?! Stara poslovica kaže "dom ti je tamo gdje ti je bolje"

ODGOVORITE
Name

borac

17.05.2015 18:54

Brzo si se naucio laznim obecanjima kupili su te.

ODGOVORITE
Name

paljani

17.05.2015 18:58

Jedini pravi i posten covjek u vlasti

ODGOVORITE
Name

muka

17.05.2015 19:27

Gospodine Generale nikada Vi od ovi vladajući milionera nećete dobiti ni kinte takvom retorikom i molbom da nešto daju borcima, oni samo gledaju ima li sa neke strane da još otmu kao od borački penzija što su napravili dar mar i sada tvoji borci žive kao najveći bijednici pored milionera današnji na vlasti, koji godinama nedaju ni feninga borcima niti nekakve olakšice za lakši život ovaj koji je gori od rata u kojem smo bolje živjeli kao borci RS.

ODGOVORITE
Name

Veteran...

17.05.2015 20:09

Udariti porez na milionere, i pomoći ugroženim junacima koji su zaboravljeni.

Name

BORAC -RVI

17.05.2015 21:21

Generale jos vas nisam cuo da ste spomenuli RVI-e kojima je Ministarstvo na nezakonit nacin sa placenim ljekarima ukinulo ili umanjilo invalidninu iako imamo sudske presude u nasu korist,a i Ustavni sud je ponistio taj clan 10.Gnerale vi vrlo dobro znate sta se sa nama radi ja sam npr.4.puta bio na reviziji imam 3. sudske presude u svima TUZBA se uvazava a akt ponistava, sudim se od 2010.godine i sada je ministarstvo poslalo na vrhovni sud na vanredno preispitivanje sudske odluke pa dokle Generale nemojte dozvoliti da vam BORCI i RVI umiru neostvarivsi svoja prava.Sjecam se kako ste se u emisiji Izazovi mrstili i grozili na pozive gledalaca kada vam kazu da im je umanjena invalidnina a on nema oka,a drugi gledalac isti problem a ima 75.godina.Jos da vam kazem da sam se u BL.narucio kod vas ima vise od 4.mjeseca ali niko me nezove.

ODGOVORITE