Хаос у наплати концесионих накнада

Комисија за концесије у свом извјештају, о којем ће се изјаснити посланици Народне скупштине Републике Српске на сједници 19.маја, упозорава на то да се у Српској већ дужи временски период врши нелегална експлоатација шљунка, пијеска и камена без икаквих одобрења, или на основу злоупотреба рјешења за вађење материјала издатих од јавне установе „Воде Српске" Бијељина, у сврху одржавања корита и коришћење водног земљишта.

Република Српска 17.05.2015 | 19:59
Хаос у наплати концесионих накнада

У Републици Српској је током 2014. године уплаћено укупно 23 милиона КМ на име једнократне концесионе накнаде, али је видљиво смањење уплате по том основу у области минералних ресурса, по основу које се и уплаћује највећи износ концесионе накнаде.

Један од разлога смањења накнада је што у 2014. години није било закључено већих уговора о додјели концесије, за разлику од 2013.године, па је смањење произашло из уплата мањег износа једнократних концесионих накнада које се уплаћују приликом закључења уговора о концесији.

Разлог смањења висине уплате концесионе накнаде у 2014. у односу на 2013. годину налази се и у паду економске и привредне активности, као на примјер, код концесионара: Рудници „Арцелор Миттал" д.о.о. Приједор, код кога је уплата мања због проблема у транспорту руде, те мање значајна умањења уплате концесионе накнаде код концесионара „Боксит" а.д. Милићи, „Алпине - Рудници Лапишница" д.о.о. Источно Сарајево, „Терекс Инжењеринг - Каменоломи „Бијеле Воде", „Романијапутеви " а.д. Соколац, „Рудинг" а.д. Угљевик и других...

У Републици Српској нити једно Спортско-риболовно друштво нема закључен концесиони уговор за коришћење водних токова за улов рибе, али уплате за такве радње спортско-риболовна друштва су вршила су на врсту прихода од давања права на експлоатацију природних ресурса, патената и ауторских права.

По том основу је уплата концесионе накнаде износила свега 125.000 КМ у 2014.години, од 54 спортско-риболовна друштва.

У овом извјештају Комисија је предложила Влади Српске, односно Министарству индустрије, енергетике и рударства да раскине 27 уговора код којих није било никаквих активности у 2014., а и један дужи период прије...

Мишљење је и да би Влада Републике Српске требало што хитније предложи Закон о накнадама, како би се у пракси олакшала позиција концесионара, у смислу да се три пута не плаћа иста накнада, а чиме би се постигли и позитивни ефекти у вези са привлачењем страног капитала и инвеститора уопште.

БН ТВ

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

МОДРИЦА

17.05.2015 17:34

ХАПСИТЕ АНДЈЕЛИЦА ИЗ ВОДА СРПСКЕ КОЈИ ДИЈЕЛИ ДОЗВОЛЕ НА КОЈЕ НЕМА ПРАВО ЕВО И СВА ТРАСА СВИЛАЈ ОДЗАК ЈЕ ИЗГРАДЈЕНА ОД КРАДЕНОГ СЉУНКА, А ТО ЈЕ ПОКРАДЕНО ПРЕКО 3 МИЛИОНА КУБИКА СЉУНКА И СВЕ СУ ТО КРИМИНАЛНО И ФИКТИВНО ЛЕГАЛИЗОВАЛЕ ВОДЕ СРПСКЕ И ТЈ. ДРАГАН АНДЈЕЛИЦ, А САВ СЉУНАК ЈЕ ЗАВРСИО НА ТРАСИ. СВИЛАЈ ОДЗАК ТЈ. ФИРМАМА СТРАБАК И ЕУРО АСФАЛТИ ДА ИМА ПОЛИЦИЈЕ ТО БИ БИЛА НАЈВЕЦА АФЕРА КОЈА ИМА ТЕЗИНУ ЗЛОЦИНА ЈЕР ЈЕ ПОКРАДЕНО ДРЗАВНОГ НОВЦА ПРЕКО 20 МИЛИОНА И ЛАКО ДОКАЗИВА АЛИ НЕМА СИПЕ НЕМА ИНСПЕКЦИЈЕ, А ЛОКАЛНА ПОЛИЦИЈА ЈЕ У ТАЛУ, А ТАКОДЈЕ ПРЕТОВАРОМ КРАДЕНОГ СЉУНКА УНИСТЕНЕ СУ ЦЕСТЕ ОКО МОДРИЦЕ И ОДЗАКА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

луг

17.05.2015 17:44

Питајте Петрица, Мартица, Кузмановица, Кафедзица, Јату, Јурица, Темпо, Враницу и на крају одете у Страбаг и Еуро Асфалт да видите колики је криминал направила ова горе побројана Богом дана елита устај народе овдје се јавно краде, а за све је знало мин инд и енергетике тј. мин. Ковацевиц, а фиктивне папире је давао Андзелиц Драган из Вода Српске и наравно мин пољопривреде водопривреде Стево Мирјаниц и ова екипа је покрала преко 20 мил дрзавног новца и спремила нови потоп јер су порусили насипе крадуци сљунак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лактаси

17.05.2015 18:01

Питајте Интеграл како се то ради као фол цисти се корито ријеке Врбас и за то га Воде Српске плацају а у ствари се вади тј врси класицна експлоатација сљунка који заврсава на ауто путу за Прњавор а то знаци дупли криминал и вјероватно за ово нема везу у политици то је успјесан привредник

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТРТЕ МРТЕ

17.05.2015 21:49

ПЛАЦА ЛИ СЕ КОНЦЕСИЈА ЗА ВЈЕТОПАРК У ХЕРЦЕГОВИНИ, ЗНА ЛИ КО... КОЈУ ЈЕ ЗЛАТКО МАНДЈУКА РОДЈЕНИ САРАЈЛИЈА ДОБИО....???????? А ФОЛ КАО ИЗ БЕОГРАДА......

ОДГОВОРИТЕ
Name

липљен

17.05.2015 21:55

Хоће ли се овим багровима икад ставити соли на реп!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бн

18.05.2015 00:51

Питајте Андјелица како је насип пукао на 4 мјеста код Бијељинеи цији су багери правили пристопни пут до воде?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љубо

18.05.2015 05:07

ДА ЛИ ЗНАТЕ ДА БОЗО КУБИК НАСИПА АУТО ПУТ У ЛАКТАСИМА ДА ЈЕ УКУПНО 500 хиљ КУБИКА ДОГОВОРЕНО ПО ТРИ КМ А ДА ЈЕ ОПСТИНИ ПЛАТИО ТРИ ХИЉ КМ СРАМОТА ПОЛОМИСЕ ПУТЕВЕ У ПРОСЛОЈ ГОДИНИ ПЛАТИО ПОРЕЗА ЈЕДАНАЕСТ ХИЉАДА КМ ФУЈ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бродац

20.05.2015 11:18

Какве приступне путеве оцему ти прицас ја сам из Бродца?За ово остало незнам а сто је пуко насип Андјелиц није крив.И једини цовјек из власти који је био на насипу када је пуцао је он..

ОДГОВОРИТЕ
Name

бонд

08.12.2015 08:04

Само додјите у Лактасе па видите ста је криминал, Воде Српске плацају за цисцење корита ријеке Врбас а кубик, па исти сљунак прода за изградњу аутопута, али сто је најгоре корито и обала рјеке Врбас остане у хаосу, нема у овој дрзави никаквог закона а најгори су из Вода Српске сто су то допустили.

ОДГОВОРИТЕ