Хаварија по лансирању руске ракете Протон-М

Руска ракета типа Протон-М, која је носила мексички комуникациони сателит, највероватније је нестала неколико минута по лансирању.

Свијет 16.05.2015 | 11:42
Хаварија по лансирању руске ракете Протон-М

Како преносе руски медији, процес лансирања није изведен према плану пошто је телеметријски систем за навођење престао да функционише.

Телеметрија је отказала свега минут пре него што је сателит МексСат-1 требало да буде постављен у орбиту, а званичници агенције Роскосмос покушавају да установе шта се заиста догодило.

“Не знамо о чему се ради, али вероватно отпадање трећег дела ракете није протекло по плану“, навео је неименовани извор из руске свемирске агенције.

Други извор је навео да је контрола над летом ракете изгубљена 498 секунди по лансирању.

“Према првим информацијама, трећи део ракете и мексички сателит су вероватно пали у руском региону Чита. Министарство за ванредне ситуације је упозорено“, навео је извор агенцији Интерфакс.

Ипак, званичници из региона у Сибиру наводе да немају никакве информације о томе да су делови ракете пали на њиховој територији.

“Да је било жртава или материјалне штете, већ бисмо знали“, речено је за РИА Новости.

МексСат-1, сателит тежак 5,4 тона, произвео је Боинг сетлајт систем, по налогу мексичке владе.

Претходно је било планирано да сателит буде послат у орбиту 29. априла, али је то одложено на захтев компаније Боинг сетлајт систем, пошто је требало још времена за тестирање.

Ракета типа Протон је последњи пут лансирана 29. марта, када је у орбиту постављен руски комуникациони сателит.

(Б92)

Коментари / 0

Оставите коментар