Рим: Пао и Нишикори са 2:1, Ноле у 1/2-финалу!

"Број 1" је у полуфиналу Мастерса у Риму! После велике бробе са Јапанцем. Следећи је Шпанац...

Тенис 15.05.2015 | 20:00
Рим: Пао и Нишикори са 2:1, Ноле у 1/2-финалу!

Троструком шампиону Рима било је потребно девет сетова за три победе, али је стигао до полуфинала и ове сезоне!

Светски "Број 1" Новак Ђоковић забележио је и трећу победу резултатом 2:1 на "Форо Италику", где је подизао трофеј 2008, 2011. и 2014. године. Овог петка поподне, на Централном терену:

(1) Новак Ђоковић – (5) Кеи Нишикори 6:3, 3:6, 6:1!

Наредни ривал нашег аса је (7) Давид Ферер...

ПРВИ СЕТ: Бранилац титуле имао је три брејк лопте и за вођство од 5:1, није их искористио, тако да је посао довршио нешто касније када је сервирао при резултату 5:3, али тек након што се изборио са две узастопне брејк лопте за шестог играча света (15:40).

ДРУГИ СЕТ: Међутим, други сет Новак је изгубио без да је стигао до брејк лопте, а једну коју је имао Јапанац - искористио ју је. При резултату 2:3, Нишикори је на 15:40 имао две везане брејк лопте и реализовао прву, после чега је прилично сигурном игром на свој сервис ту предност и потврдио: прво за 5:2, а потом и 6:3.

ТРЕЋИ СЕТ: Могуће да је губитак другог сета утицао на Ђоковића, тек он је до 1:0 у трећем стигао после игре на "дјус". Када је ту успео да избегне брејк, у наредном сервис гему био је сигуран и повео 2:1 са само једним изгубљеним поеном, да би онда препознатљивим ритерн ударцима напао сервис ривала, почео да му враћа лопту дубоко у поље и - стигне до брејка, првог још од самог старта меча и резултата 1:0.

Колико му је то значило посведочило је и његово радовање, прославио је вођство од 3:1 као када понекад прослави и победу! Емоције у том тренутку нису га савладале, за мање од два минута потврдио је брејк и повео 4:1.

Где је био један, уследио је и други брејк. Чим је Ђоковићу прорадио ритерн, сервис Јапанца постао је "слаба карика" у овом дуелу и то се осетило два пута за мање од десет минута. Сервирајући, Ђоковић ће освојио 15 узастопних поена када би убацио први сервис, тако да Нишикори није био ни близу брејка!

У односу на прва два меча на турниру, током којих се мучио са Николасом Алмагром и Томашом Белућијем, Новак је у првом сету против момка који је синоћ избацио нашег Виктора Троицког одиграо на вишем нивоу. Потом је приказао нове-старе слабости у игри, које су биле ту и у прва два кола, али је - као и неколико пута ове сезоне у важним мечевима - буквално почистио ривала у трећем, одлучујућем сету!

Србин сада води 5:2 против две године млађег Јапанца, који му је прошле сезоне нанео тежак пораз у полуфиналу УС Опена, али му се од тада, до данас, Новак три пута реванширао у полуфиналима Мастерса у Паризу и Лондону, и сада у Риму, а ово им је био први дуел на шљаци још од Ролан Гароса 2010. године када је Београђанин славио у три сета.

Победнику Рима, који је Ђоковић освајао 2008, 2011. и 2014. године, ове сезоне припада 628.100 евра и 1.000 АТП бодова, финалисти следи 308.000 евра и 600 бодова, а полуфиналистима 155.000 евра и 360 бодова.

Ђоковић ће се у борби за финале у суботу састати са Ферером с којим има скор 14:5 и од ког није изгубио од 2011. године. У финалу 2008, Ђоковић је победио Станисласа Вавринку, наредне сезоне у финалу надиграо га је Рафаел Надал, што је био само почетак унакрсне паљбе између њих двојице: Ђоковић је добио Надала у финалу 2011, Надал Ђоковића 2012, па Ђоковић Надала 2014. године.

До меча са Нишокријем, освајачем два АТП турнира ове сезоне, Ђоковић је уписао 20 узастопних победа, а ове године има скор 31-1. Тај један пораз доживео је у финалу АТП турнира у Дубаију од Роџера Федерера.

Ђоковић, први тенисер у историји који је освојио први грен слем сезоне, Аустралијан Опен, а потом и прва три Мастерса у сезони, Индијан Велс, Мајами и Монте Карло, одлучио да прескочи прошлонедељни Мастерс у Мадриду из личних разлога (званично због умора), па је то искористио Енди Мареј који је победио Надала у финалу.

Тада је зарадио прехладу због које се ове недеље повукао из Рима и тако олакшао пут Ђоковићу ка финалу, јер се Шкот налазио у делу жреба у ком је и "Број 1".

Коментари / 0

Оставите коментар