Rim: Pao i Nišikori sa 2:1, Nole u 1/2-finalu!

"Broj 1" je u polufinalu Mastersa u Rimu! Posle velike brobe sa Japancem. Sledeći je Španac...

Tenis 15.05.2015 | 20:00
Rim: Pao i Nišikori sa 2:1, Nole u 1/2-finalu!

Trostrukom šampionu Rima bilo je potrebno devet setova za tri pobede, ali je stigao do polufinala i ove sezone!

Svetski "Broj 1" Novak Đoković zabeležio je i treću pobedu rezultatom 2:1 na "Foro Italiku", gde je podizao trofej 2008, 2011. i 2014. godine. Ovog petka popodne, na Centralnom terenu:

(1) Novak Đoković – (5) Kei Nišikori 6:3, 3:6, 6:1!

Naredni rival našeg asa je (7) David Ferer...

PRVI SET: Branilac titule imao je tri brejk lopte i za vođstvo od 5:1, nije ih iskoristio, tako da je posao dovršio nešto kasnije kada je servirao pri rezultatu 5:3, ali tek nakon što se izborio sa dve uzastopne brejk lopte za šestog igrača sveta (15:40).

DRUGI SET: Međutim, drugi set Novak je izgubio bez da je stigao do brejk lopte, a jednu koju je imao Japanac - iskoristio ju je. Pri rezultatu 2:3, Nišikori je na 15:40 imao dve vezane brejk lopte i realizovao prvu, posle čega je prilično sigurnom igrom na svoj servis tu prednost i potvrdio: prvo za 5:2, a potom i 6:3.

TREĆI SET: Moguće da je gubitak drugog seta uticao na Đokovića, tek on je do 1:0 u trećem stigao posle igre na "djus". Kada je tu uspeo da izbegne brejk, u narednom servis gemu bio je siguran i poveo 2:1 sa samo jednim izgubljenim poenom, da bi onda prepoznatljivim ritern udarcima napao servis rivala, počeo da mu vraća loptu duboko u polje i - stigne do brejka, prvog još od samog starta meča i rezultata 1:0.

Koliko mu je to značilo posvedočilo je i njegovo radovanje, proslavio je vođstvo od 3:1 kao kada ponekad proslavi i pobedu! Emocije u tom trenutku nisu ga savladale, za manje od dva minuta potvrdio je brejk i poveo 4:1.

Gde je bio jedan, usledio je i drugi brejk. Čim je Đokoviću proradio ritern, servis Japanca postao je "slaba karika" u ovom duelu i to se osetilo dva puta za manje od deset minuta. Servirajući, Đoković će osvojio 15 uzastopnih poena kada bi ubacio prvi servis, tako da Nišikori nije bio ni blizu brejka!

U odnosu na prva dva meča na turniru, tokom kojih se mučio sa Nikolasom Almagrom i Tomašom Belućijem, Novak je u prvom setu protiv momka koji je sinoć izbacio našeg Viktora Troickog odigrao na višem nivou. Potom je prikazao nove-stare slabosti u igri, koje su bile tu i u prva dva kola, ali je - kao i nekoliko puta ove sezone u važnim mečevima - bukvalno počistio rivala u trećem, odlučujućem setu!

Srbin sada vodi 5:2 protiv dve godine mlađeg Japanca, koji mu je prošle sezone naneo težak poraz u polufinalu US Opena, ali mu se od tada, do danas, Novak tri puta revanširao u polufinalima Mastersa u Parizu i Londonu, i sada u Rimu, a ovo im je bio prvi duel na šljaci još od Rolan Garosa 2010. godine kada je Beograđanin slavio u tri seta.

Pobedniku Rima, koji je Đoković osvajao 2008, 2011. i 2014. godine, ove sezone pripada 628.100 evra i 1.000 ATP bodova, finalisti sledi 308.000 evra i 600 bodova, a polufinalistima 155.000 evra i 360 bodova.

Đoković će se u borbi za finale u subotu sastati sa Fererom s kojim ima skor 14:5 i od kog nije izgubio od 2011. godine. U finalu 2008, Đoković je pobedio Stanislasa Vavrinku, naredne sezone u finalu nadigrao ga je Rafael Nadal, što je bio samo početak unakrsne paljbe između njih dvojice: Đoković je dobio Nadala u finalu 2011, Nadal Đokovića 2012, pa Đoković Nadala 2014. godine.

Do meča sa Nišokrijem, osvajačem dva ATP turnira ove sezone, Đoković je upisao 20 uzastopnih pobeda, a ove godine ima skor 31-1. Taj jedan poraz doživeo je u finalu ATP turnira u Dubaiju od Rodžera Federera.

Đoković, prvi teniser u istoriji koji je osvojio prvi gren slem sezone, Australijan Open, a potom i prva tri Mastersa u sezoni, Indijan Vels, Majami i Monte Karlo, odlučio da preskoči prošlonedeljni Masters u Madridu iz ličnih razloga (zvanično zbog umora), pa je to iskoristio Endi Marej koji je pobedio Nadala u finalu.

Tada je zaradio prehladu zbog koje se ove nedelje povukao iz Rima i tako olakšao put Đokoviću ka finalu, jer se Škot nalazio u delu žreba u kom je i "Broj 1".

Komentari / 0

Ostavite komentar