Кијев гради "велики украјински зид"

Украјинска власт је одобрила пројекат изолације државних граница од Русије, изградњом великог зида чија изградња би требало да кошта 200 милиона долара.

Свијет 15.05.2015 | 17:40
Кијев гради "велики украјински зид"

Програм за техничко обезбјеђивање границе са Русијом је усвојен 14. априла, а тек мјесец дана касније у јавност су доспјели детаљи, који предвиђају изградњу зида који би имао противтенковске баријере и осматрачнице са оружјем којим ће се контролисати даљинским управљачем, пише Б92.

План би требало да укључи пројекат са радним називом “Зид“ или “Европски бедем“. Његову основу би требало да чине гвоздене куле високе 17 метара око којих би била разапета бодљикава жица, а испред њих би се налазили канали дубине два метра, који би требало да спријече продор оклопних возила.

Пројекат би требало да буде започет у току ове године, а крај изградње је планиран за 2018. годину, иако су претходни планови пропали због недостатка новца.

Првобитну идеју стварања баријере на граници између Русије и Украјине изнео је бивши гувернер региона Дњепропетровска, украјински олигарх Игор Коломојски, а ту идеју су подржали украјински премијер Арсениј Јацењук и предсједник Петро Порошенко.

У септембру прошле године Јацењук је објавио план да се изгради “права граница“ између Русије и Украјине у дужини од 2.295 километара. Он је тада рекао да би канали требало да буду четири метара дуги и два метра дубоки, а цијели комплекс би требало да буде опремљен системима видео надзора.

(Б92)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

ЈА

15.05.2015 15:59

Информације како се прави такав зид су узели од Сваба, то је сигурно!!! Али, неке не мозе ни зид, вриједан 200 милиона € да застити!!! Јос ме несто интересује, ко финанцира ту изградњу? Украина је Банкрот, па се питам ко це то да плати? Ста ви мислите Људи?(ЕУ,УСА)? Ста ви казете? Поззз

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxx

16.05.2015 03:59

Глупости...како ће га правити када су руси већ у Украјини...мораће кућу по кућу да оградјују

Name

Урааа

15.05.2015 16:59

Ој глупости ...ој срамоте! Па ко све удисе овај ваздух,да Бог сацува!? Зар су ово нормалне изјаве,зар не виде коју глупост спремају?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

15.05.2015 17:25

Џабе троше толики новац. Боље би им било да су га употријебили за плаћање гаса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

брацо

15.05.2015 17:36

Па не прави то Украјина то прави Америка и свабе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

историчар умјетности

15.05.2015 18:07

По овом се види колико су болесни. Тај зид није никаква препрека за руске оружане снаге. Тај зид је уперен против становника Украјине. Уз то, измедју редова, то је уствари одговор нациста Русији за зид којим је био подијељен Берлин након што је Њемачка изгубила рат. Сад они дијеле територију Русије и Украјине таквим истим зидом. Још једна рукавица данашњој Русији, рекао бих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Која глупост

16.05.2015 05:40

Немају хлеба да једу а дизу кредит да би неки зид озидали.Да ли је то доказ украјинске демократије.Подизу бесмислени зид да би га касније уз музику и војне поцасти русили.

ОДГОВОРИТЕ