Kijev gradi "veliki ukrajinski zid"

Ukrajinska vlast je odobrila projekat izolacije državnih granica od Rusije, izgradnjom velikog zida čija izgradnja bi trebalo da košta 200 miliona dolara.

Svijet 15.05.2015 | 17:40
Kijev gradi "veliki ukrajinski zid"

Program za tehničko obezbjeđivanje granice sa Rusijom je usvojen 14. aprila, a tek mjesec dana kasnije u javnost su dospjeli detalji, koji predviđaju izgradnju zida koji bi imao protivtenkovske barijere i osmatračnice sa oružjem kojim će se kontrolisati daljinskim upravljačem, piše B92.

Plan bi trebalo da uključi projekat sa radnim nazivom “Zid“ ili “Evropski bedem“. Njegovu osnovu bi trebalo da čine gvozdene kule visoke 17 metara oko kojih bi bila razapeta bodljikava žica, a ispred njih bi se nalazili kanali dubine dva metra, koji bi trebalo da spriječe prodor oklopnih vozila.

Projekat bi trebalo da bude započet u toku ove godine, a kraj izgradnje je planiran za 2018. godinu, iako su prethodni planovi propali zbog nedostatka novca.

Prvobitnu ideju stvaranja barijere na granici između Rusije i Ukrajine izneo je bivši guverner regiona Dnjepropetrovska, ukrajinski oligarh Igor Kolomojski, a tu ideju su podržali ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk i predsjednik Petro Porošenko.

U septembru prošle godine Jacenjuk je objavio plan da se izgradi “prava granica“ između Rusije i Ukrajine u dužini od 2.295 kilometara. On je tada rekao da bi kanali trebalo da budu četiri metara dugi i dva metra duboki, a cijeli kompleks bi trebalo da bude opremljen sistemima video nadzora.

(B92)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

JA

15.05.2015 15:59

Informacije kako se pravi takav zid su uzeli od Svaba, to je sigurno!!! Ali, neke ne moze ni zid, vrijedan 200 miliona € da zastiti!!! Jos me nesto interesuje, ko financira tu izgradnju? Ukraina je Bankrot, pa se pitam ko ce to da plati? Sta vi mislite Ljudi?(EU,USA)? Sta vi kazete? Pozzz

ODGOVORITE
Name

xxx

16.05.2015 03:59

Gluposti...kako će ga praviti kada su rusi već u Ukrajini...moraće kuću po kuću da ogradjuju

Name

Uraaa

15.05.2015 16:59

Oj gluposti ...oj sramote! Pa ko sve udise ovaj vazduh,da Bog sacuva!? Zar su ovo normalne izjave,zar ne vide koju glupost spremaju?

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

15.05.2015 17:25

Džabe troše toliki novac. Bolje bi im bilo da su ga upotrijebili za plaćanje gasa.

ODGOVORITE
Name

braco

15.05.2015 17:36

Pa ne pravi to Ukrajina to pravi Amerika i svabe.

ODGOVORITE
Name

istoričar umjetnosti

15.05.2015 18:07

Po ovom se vidi koliko su bolesni. Taj zid nije nikakva prepreka za ruske oružane snage. Taj zid je uperen protiv stanovnika Ukrajine. Uz to, izmedju redova, to je ustvari odgovor nacista Rusiji za zid kojim je bio podijeljen Berlin nakon što je Njemačka izgubila rat. Sad oni dijele teritoriju Rusije i Ukrajine takvim istim zidom. Još jedna rukavica današnjoj Rusiji, rekao bih.

ODGOVORITE
Name

Koja glupost

16.05.2015 05:40

Nemaju hleba da jedu a dizu kredit da bi neki zid ozidali.Da li je to dokaz ukrajinske demokratije.Podizu besmisleni zid da bi ga kasnije uz muziku i vojne pocasti rusili.

ODGOVORITE