Овог викенда, овдје ће се пјевати: Славиће се титулааа!!!

Викенд одлуке се чека у Паризу, Разграду, Салцбургу, Плзењу, Базелу, Марибору, Барселони, Скопљу...Ушли смо у сам финиш сезоне у еврпоском клупском фудбалу, а већ овог викенда би у многим првенствима и званично могло да буде решено питање шампиона.

Фудбал 16.05.2015 | 14:40
Овог викенда, овдје ће се пјевати: Славиће се титулааа!!!

Средина је маја и сви врло добро знамо шта то значи за клупски фудбал у Европи. Врхунац сезоне у свим такмичењима!

Викенд пред нама ће донети и коначан расплет у националним првенствима од Португала до Русије, од Данске до Кипра. У многим крајевима Европе ће у наредна три дана бити крунисани нови шампиони или ће стари потврдити примат.

Подсетимо, већ је пала одлука у Италији, Немачкој, Енглеској и Холандији где су Јувентус, Бајерн, Челси и ПСВ суверено промарширали поред конкуренције. Зато смо вам спремили мали водич кроз шампионске трке које достижу кулминацију у Европи наредног викенда.

АУСТРИЈА

До краја су остала четири кола, а Ред Бул Салцбург јуриша као одбрани титулу. Бикови већ овог викенда могу да овере титулу, ако славе против Алтаха у гостима. Чак и бод им је довољан ако Рапид не победи у Волфзбергу, а пораз у случају да Рапид такође изгуби јер је тренутно десет бодова предности. У случају истог броја бодова, у Аустрији одлучује гол-разлилка.

ШВАЈЦАРСКА

И у Швајцарској је четири кола до краја, а Базел има 11 бодова предности над Јанг Бојсима. И управо се у недељу на Сент Јакоб Парку састају директни ривали. Базелу је бод довољан да одбрани круну. Ако изгуби, опет је у сјајној позицији јер би му у наредна три меча био потребан само један бод с обзиром на далеко бољу гол разлику која одлучује. Ипак, реалност је да фешта почне већ у недељу.

ДАНСКА

Велико славље се спрема у маленом данском градићу Хернингу. Локални Мидтјиланд јури историјску, прву титулу шампиона Данске. Пет кола пре краја има девет бодова предности у односу на првог пратиоца Копенхаген. И баш Копенхаген у недељу долази на ноге Мидтјиланду. Ако домаћи тим победи, стећи ће недостижних 12 бодова предности. С обзиром да одлучује гол разлика (која је такође дебело на страни Мидтјиланда), клуб из Хернинга ће да би теоретски оверио титулу морати да освоји још бод до краја првенства. Или да Копенхаген не освоји максималан број бодова уз велику гол разлику. Тако каже математика, али реалност је да ће се у Хернингу у случају победе славити титула.

ШПАНИЈА

Барселона је прошле године изгубила круну у Шпанији у последњем колу на свом терену од мадридског Атлетика, а сада има прилику да Мадриђанима узврати истом мером. До краја су два кола, Реал заостаје четири бода и ако Барса у недељу слави на Висенте Калдерону, титула се и званично враћа на Камп Ноу.

ФРАНЦУСКА

Дуго времена је ПСЖ заостајао у шампионској трци за Лионом и Марсељом, али је ухватио форму када је било најважније и дошао на корак од одбране титуле. Два кола пре краја, Свеци имају шест бодова више од Лиона, али с обзиром да одлучује гол разлика, нису званично освојили пехар намењен прваку Француске. За званичну оверу им је потребан макар бод у Монпељеу. А, можда ни бод ако Лион не савлада Бордо.

ПОРТУГАЛ

У сличној ситуацији као ПСЖ је и Бенфика. Два кола пре краја, има три бода предности од другопласираног Порта и бољи међусобни скор који је одлучујући у случају егала. Бод у гостима против Виторије у Гимараешу гарантује Орловима одбрану титуле, али ако Порто буде поражен у Беленесесу, Бенфики је свеједно какав ће резултат забележити. Реална варијанта је да Орлови тријумфују и прославе одбрану титуле.

ИЗРАЕЛ

У Израелу се игра плеј-оф лига између шест најбољих клубова и до краја су остала још три кола. Макаби из Тел Авива има шест поена предности испред Ирони Кирјат Шмоне коју дочекује у недељу увече. Победа је гарант титуле. Реми у теорији не значи титулу Макабија, али с обзиром на гол разлику која је апослутно на њиховој страни, јасно је да ће у Тел Авиву бити фешта осим у случају да гости победе.

МАКЕДОНИЈА

Слична ситуација је и у Македонији. Такође се игра Топ 6 лига и остала су два кола до краја. После паузе због инцидената у Куманову, првенство се наставља наредног викенда, али пред празним трибинама. Вардар има три бода више од Работничког и дочекује Ренову. Ако победи 99,99 одсто је нови првак. Тих 00,01 процената остаје као резерва јер о титули одлучује гол разлика која је убедљиво на страни Вардара. Наравно, ако Работнички не победи, а Вардар слави онда нема ни промила недоумице.

ЧЕШКА

До краја чешког шампионата су остала три кола. Викторија из Плзења има шест бодова више од актуелног шампиона Спарте. Плзењ има зицер на свом терену у понедељак против Јихлаве. С обзиром да Спарта игра вечерас, знаће се да ли бод или победа против Јихлаве гарантују титулу Плзењу. Ако Спарта вечерас не победи, тријумф Плзења ће му и теоретски донети шампионски пехар. Али и у случају да оба тима победе, Плзењ је практично нови шампион због далеко боље гол разлике...

СЛОВЕНИЈА

Суверени владар словеначког фудбала Марибор је спреман за још једно крунисање. Три кола пре краја има осам бодова предности у односу на Цеље и дочекује Домжале. Бод му гарантује титулу с обзиром на бољи међусобни скор у омеру са Цељем.

КИПАР

Игра се плеј-оф лига и остала су два кола до краја. АПОЕЛ има два бода више од другопласираног Аполона и дочекује АЕК. Аполон гостује Анортозису. Идеалан сценарио за АПОЕЛ је да он упише победу, а да Аполон не победи. У том случају је све решено. Уколико оба тима победе, одлука пада у последњем колу, а у случају истог броја бодова гледа се међусобни скор у којем је Аполон успешнији.

РУСИЈА

Ако Зенит освоји бод на гостовању Уфи, дефинитивно је оверио титулу два кола пре краја. Чак иако изгуби, а Краснодар не победи Торпедо. Зенит сада има осам бодова предности, три кола су до краја. У случају истог броја бодова, одлучује већи број победа, па ако је и ту нерешено, одлучује међусобни скор у којем је Зенит бољи од Краснодара.

МОЛДАВИЈА

Претпоследње је коло. Лидер Дачија има три бода предности у односу на Милсами. Дачија има зицер на свом терену против Академије, а Милсами игра кући против Зарије. Ако у Кишињеву дође кец, а Милсами не победи Дачија је шампион. Ако оба тима упишу исте исходе, одлука пада у последњем колу у директном дуелу.

Коментари / 0

Оставите коментар