Ovog vikenda, ovdje će se pjevati: Slaviće se titulaaa!!!

Vikend odluke se čeka u Parizu, Razgradu, Salcburgu, Plzenju, Bazelu, Mariboru, Barseloni, Skoplju...Ušli smo u sam finiš sezone u evrposkom klupskom fudbalu, a već ovog vikenda bi u mnogim prvenstvima i zvanično moglo da bude rešeno pitanje šampiona.

Fudbal 16.05.2015 | 14:40
Ovog vikenda, ovdje će se pjevati: Slaviće se titulaaa!!!

Sredina je maja i svi vrlo dobro znamo šta to znači za klupski fudbal u Evropi. Vrhunac sezone u svim takmičenjima!

Vikend pred nama će doneti i konačan rasplet u nacionalnim prvenstvima od Portugala do Rusije, od Danske do Kipra. U mnogim krajevima Evrope će u naredna tri dana biti krunisani novi šampioni ili će stari potvrditi primat.

Podsetimo, već je pala odluka u Italiji, Nemačkoj, Engleskoj i Holandiji gde su Juventus, Bajern, Čelsi i PSV suvereno promarširali pored konkurencije. Zato smo vam spremili mali vodič kroz šampionske trke koje dostižu kulminaciju u Evropi narednog vikenda.

AUSTRIJA

Do kraja su ostala četiri kola, a Red Bul Salcburg juriša kao odbrani titulu. Bikovi već ovog vikenda mogu da overe titulu, ako slave protiv Altaha u gostima. Čak i bod im je dovoljan ako Rapid ne pobedi u Volfzbergu, a poraz u slučaju da Rapid takođe izgubi jer je trenutno deset bodova prednosti. U slučaju istog broja bodova, u Austriji odlučuje gol-razlilka.

ŠVAJCARSKA

I u Švajcarskoj je četiri kola do kraja, a Bazel ima 11 bodova prednosti nad Jang Bojsima. I upravo se u nedelju na Sent Jakob Parku sastaju direktni rivali. Bazelu je bod dovoljan da odbrani krunu. Ako izgubi, opet je u sjajnoj poziciji jer bi mu u naredna tri meča bio potreban samo jedan bod s obzirom na daleko bolju gol razliku koja odlučuje. Ipak, realnost je da fešta počne već u nedelju.

DANSKA

Veliko slavlje se sprema u malenom danskom gradiću Herningu. Lokalni Midtjiland juri istorijsku, prvu titulu šampiona Danske. Pet kola pre kraja ima devet bodova prednosti u odnosu na prvog pratioca Kopenhagen. I baš Kopenhagen u nedelju dolazi na noge Midtjilandu. Ako domaći tim pobedi, steći će nedostižnih 12 bodova prednosti. S obzirom da odlučuje gol razlika (koja je takođe debelo na strani Midtjilanda), klub iz Herninga će da bi teoretski overio titulu morati da osvoji još bod do kraja prvenstva. Ili da Kopenhagen ne osvoji maksimalan broj bodova uz veliku gol razliku. Tako kaže matematika, ali realnost je da će se u Herningu u slučaju pobede slaviti titula.

ŠPANIJA

Barselona je prošle godine izgubila krunu u Španiji u poslednjem kolu na svom terenu od madridskog Atletika, a sada ima priliku da Madriđanima uzvrati istom merom. Do kraja su dva kola, Real zaostaje četiri boda i ako Barsa u nedelju slavi na Visente Kalderonu, titula se i zvanično vraća na Kamp Nou.

FRANCUSKA

Dugo vremena je PSŽ zaostajao u šampionskoj trci za Lionom i Marseljom, ali je uhvatio formu kada je bilo najvažnije i došao na korak od odbrane titule. Dva kola pre kraja, Sveci imaju šest bodova više od Liona, ali s obzirom da odlučuje gol razlika, nisu zvanično osvojili pehar namenjen prvaku Francuske. Za zvaničnu overu im je potreban makar bod u Monpeljeu. A, možda ni bod ako Lion ne savlada Bordo.

PORTUGAL

U sličnoj situaciji kao PSŽ je i Benfika. Dva kola pre kraja, ima tri boda prednosti od drugoplasiranog Porta i bolji međusobni skor koji je odlučujući u slučaju egala. Bod u gostima protiv Vitorije u Gimaraešu garantuje Orlovima odbranu titule, ali ako Porto bude poražen u Belenesesu, Benfiki je svejedno kakav će rezultat zabeležiti. Realna varijanta je da Orlovi trijumfuju i proslave odbranu titule.

IZRAEL

U Izraelu se igra plej-of liga između šest najboljih klubova i do kraja su ostala još tri kola. Makabi iz Tel Aviva ima šest poena prednosti ispred Ironi Kirjat Šmone koju dočekuje u nedelju uveče. Pobeda je garant titule. Remi u teoriji ne znači titulu Makabija, ali s obzirom na gol razliku koja je aposlutno na njihovoj strani, jasno je da će u Tel Avivu biti fešta osim u slučaju da gosti pobede.

MAKEDONIJA

Slična situacija je i u Makedoniji. Takođe se igra Top 6 liga i ostala su dva kola do kraja. Posle pauze zbog incidenata u Kumanovu, prvenstvo se nastavlja narednog vikenda, ali pred praznim tribinama. Vardar ima tri boda više od Rabotničkog i dočekuje Renovu. Ako pobedi 99,99 odsto je novi prvak. Tih 00,01 procenata ostaje kao rezerva jer o tituli odlučuje gol razlika koja je ubedljivo na strani Vardara. Naravno, ako Rabotnički ne pobedi, a Vardar slavi onda nema ni promila nedoumice.

ČEŠKA

Do kraja češkog šampionata su ostala tri kola. Viktorija iz Plzenja ima šest bodova više od aktuelnog šampiona Sparte. Plzenj ima zicer na svom terenu u ponedeljak protiv Jihlave. S obzirom da Sparta igra večeras, znaće se da li bod ili pobeda protiv Jihlave garantuju titulu Plzenju. Ako Sparta večeras ne pobedi, trijumf Plzenja će mu i teoretski doneti šampionski pehar. Ali i u slučaju da oba tima pobede, Plzenj je praktično novi šampion zbog daleko bolje gol razlike...

SLOVENIJA

Suvereni vladar slovenačkog fudbala Maribor je spreman za još jedno krunisanje. Tri kola pre kraja ima osam bodova prednosti u odnosu na Celje i dočekuje Domžale. Bod mu garantuje titulu s obzirom na bolji međusobni skor u omeru sa Celjem.

KIPAR

Igra se plej-of liga i ostala su dva kola do kraja. APOEL ima dva boda više od drugoplasiranog Apolona i dočekuje AEK. Apolon gostuje Anortozisu. Idealan scenario za APOEL je da on upiše pobedu, a da Apolon ne pobedi. U tom slučaju je sve rešeno. Ukoliko oba tima pobede, odluka pada u poslednjem kolu, a u slučaju istog broja bodova gleda se međusobni skor u kojem je Apolon uspešniji.

RUSIJA

Ako Zenit osvoji bod na gostovanju Ufi, definitivno je overio titulu dva kola pre kraja. Čak iako izgubi, a Krasnodar ne pobedi Torpedo. Zenit sada ima osam bodova prednosti, tri kola su do kraja. U slučaju istog broja bodova, odlučuje veći broj pobeda, pa ako je i tu nerešeno, odlučuje međusobni skor u kojem je Zenit bolji od Krasnodara.

MOLDAVIJA

Pretposlednje je kolo. Lider Dačija ima tri boda prednosti u odnosu na Milsami. Dačija ima zicer na svom terenu protiv Akademije, a Milsami igra kući protiv Zarije. Ako u Kišinjevu dođe kec, a Milsami ne pobedi Dačija je šampion. Ako oba tima upišu iste ishode, odluka pada u poslednjem kolu u direktnom duelu.

Komentari / 0

Ostavite komentar