Ослобођено више од 350 дјеце војника

Наоружане групе у Централноафричкој Републици ослободиле више од 350 дјеце војника, у највећој таквој акцији од када је земљу, крајем 2013. захватило секташко насиље, саопштио је УНИЦЕФ.

Свијет 15.05.2015 | 09:52
Ослобођено више од 350 дјеце војника

Три одвојене церемоније одржане су у близини града Бамбари, на којима су дјеца напустила и хришћанске и муслиманске побуњеничке групе, које су се раније ујединиле и кратко владале земљом.

Нека од ослобођене дјеце, која су предата УНИЦЕФ-у, имају само 12 година, а социјалне службе покушаће да их повежу с родбином или ће остати у хранитељским породицама, док њихове не буду пронађене, пренио је АП.

"Ослобађање ове дјеце, у истом дану, послије двије године жестоких борби, прави је корак ка миру", рекао је представник УНИЦЕФ-а Малик Фал.

УНИЦЕФ, међутим, вјерује да се и на страни хришћана и на страни муслимана, још бори око 6.000 дјеце, од којих нека раде као кувари или курири, док су младе дјевојке често сексуално злостављане.

Договор о ослобађању дјеце, наоружане групе постигле су почетком мјесеца, када су се договориле и да положе оружје, што се раније завршавало неуспјехом.

Коментари / 0

Оставите коментар