Ово није прича о намјештању у српском фудбалу, него...

Сваког пролећа, па и овог, српски суперлигаши праве фантастичне заокрете у форми и у стању су да за месец дана освоје више бодова него за седам месеци пре тога. Ево и најсвежијих примера...

Фудбал 15.05.2015 | 10:40
Ово није прича о намјештању у српском фудбалу, него...

Ово није прича о регуларности у српском фудбалу.

Ово је прича о фантастичним успонима које су у финишу првенства направили неки наши суперлигаши, док су други драстично пали када је било најважније.

Ово је прича о амплитудама у формама појединих екипа, које заиста заслужују пажњу јавности...

У тренутку док у Србији траје сурова борба за опстанак, а традиционално постоје клубови који тврде да тај период обилује нечасним радњама и ударцима на интегритет фудбалске игре, три клуба направила су невероватне заокрете у резултатима – на боље, а три – на горе!

Наиме, фудбалери Радничког из Ниша, Борца из Чачка и Вождовца бриљирају у претходних месец дана и по дана, током којих су освојили више или бар приближно бодова као у периоду од августа до априла. С друге стране, Доњи Срем, Спартак и Јагодина везали су катастрофалне резултате и тренутно се налазе у или близу зоне испадања, а јесенас можда није деловало да ће бити тако.

Ако изузмемо од раније прежаљени крагујевачки Раднички, у причи око опстанка у Суперлиги налази се још крушевачки Напредак, једини клуб за који се не може извући "правило", односно клуб који подједнако (не)успешно игра целе сезоне.

Ево и бројки...

РАДНИЧКИ НИШ

Нишлије су, уз имењаке из Крагујевца, први део првенства завршиле на дну табеле и због тога промениле тројицу тренера до децембра. Почео је Драгослав Степановић, наставио Саша Мркић, а потом уочи зимске паузе екипу је преузео садашњи тренер Милан Раставац.

Победом над Борцем из Чачка у среду (1:0), делује као да је Раднички два кола пре краја решио питање опстанка у Суперлиги. Заправо, то је била пета победа "Реала са Нишаве" у последњих седам кола, уз два ремија, што значи да су момци са "Чаира" од могућег 21 бода у том периоду освојили 17. У процентима, то је 80,9 одсто и они су после шампиона Партизана најуспешнији тим у период од 9. априла до данас.

У којој мери је то боље од онога што је Раднички играо до тада?

У периоду од 9. августа до 4. априла, Раднички је забележио четири победе у 21 утакмици, а онда пет од седам. До 22. кола, Нишлије су освојиле 19 од 63 могућа бода, што представља 30,1 одсто, а потом њихов проценат успешности скочио је до плафона, на преко 80 одсто.

ВОЖДОВАЦ

Фудбалери Вождовца отворили су сезону са шест узастопних пораза под вођством актуелног тренера Партизана Зорана "Кизе" Милинковића, а потом се мало тргли и до зимске паузе успели да упишу четири победе, од којих је последња и најважнија у низу остварена у директном дербију са дављеником, нишким Радничким (2:1, гол садашњег играча Партизана Стефана Бабовића са беле тачке у 92. минуту).

Тај резултат Вождовац је остварио 7. децембра и то је до 25. априла остала последња победа "змајева" у Суперлиги.

У међувремену, у Хумску су пошли прво Бабовић, па и сам тренер Милинковић, који је Вождовац напустио у тренутку кад је био испод црте, тачније претпоследњи. На кров тржног центра тада се попео дебитант, Братислав Живковић, који није одмах подигао екипу, на прву победу чекало се до одласка у Јагодину где је екипа извојевала велику победу од 1:2 и.... Није се зауставила до ове среде, када је поражена у Новом Пазару резултатом 1:0, тј. голом с беле тачке.

Да сумирамо, од почетка шампионата, до 25. априла и победе у Јагодини, Вождовац је остварио четири победе у 23 кола, освојено је 18 од могућих 69 бодова, што у процентима износи 26,1 одсто.

Ранучајући од тада, "змајеви" бљују ватру са четири победе у пет утакмица, освојили су 12 од могућих 15 бодова, што је јаких 80 одсто! За 20 дана освојили су само три бода мање него за осам такмичарских месеци (10. август – 10. децембар, 22. фебруар – 25. април).

БОРАЦ ЧАЧАК

За разлику од Нишлија и Вождовчана, Чачани нису мењали тренера ни када је ишло по злу, ни сада када иде као по лоју.

Борац је водио и води Богић Богићевић, човек који је у једном тренутку успео да тргне екипу из летаргије и подигне је подаље од опасне зоне са 12 освојених бодова у последњих шест кола, што је 66,7 одсто успешности.

Скор "зебрета" у последњих 40 дана је 4-0-2, а поразе су Богићевићеви ривали бележили само на стадионима директних ривала у борби за опстанак – у Крушевцу и Нишу.

Дакле, Борац је забележио четири победе у шест кола, исто колико и у претходне 22 рунде, током којих је освојено 20 од могућих 66 бодова, што је процентуално 30,3 одсто!

Супротно њима, "у сосу" су три клуба, чији су играчи бележили далеко боље резултате јесенас, него сада када се "ломи" првенство.

ЈАГОДИНА

Челници "ћурана", незадовољни скором 1-1-3 у првих пет кола, одлучили су средином септембра да се захвале на сарадњи свеже постављеном Младену Додићу и позову назад човека који је донео клубу једини трофеј у историји, Сима Крунића.

Нико тада у Јагодини није ни помишљао на то да ће се екипа, на крају, наћи у борби за опстанак због серије од шест пораза и ремија у последњих седам кола.

Крунић је успео до зимске паузе да тргне састав, на Додићеву једну надовезано је још пет победа и деловало је да ће Јагодина у другом делу шампионата јуришати у Европу. Испоставило се да је екипа кренула у јуриш ка Првој лиги Србије и да се до данас није зауставила.

У првом пролећном колу, Јагодина је као гост победила Младост у Лучанима и до данас екипа има скор 2-1-9, уз две победе остварене на страни: Војводина 1:4, Напредак 0:1. Већ смо рекли да је Крунић освојио бод од могућег 21 бода у последњих седам кола (4,7%), а од када је наследио Додића, до зимске паузе, узео је 20 од могућих 30 бодова (66,7%).

СПАРТАК

Фудбалери Спартака, под вођством Петра Курћубића, били су потенцијални хит првенства, јер су у првих седам кола остварили четири победе, реми и два пораза, тј. освојили 13 од 21 бода (62%). Шта се потом догодило?

Спартак је, до јуче (среда) одиграо 20 утакмица, забележио само ДВЕ победе и освојио 12 од могућих 60 бодова, што је проценат од 20 одсто!? Дакле, више бодова освојили су Суботичани од 9. августа до 29. септембра, него од 29. септембра до 13. маја. Тог дана су, захваљујући пеналима које је досудио арбитар Новица Анђелковић, а други је "пао" у 93. минуту утакмице, победили ужаснуте играче Доњег Срема и прекинули низ од...

...седам мечева без победе и датог гола, уз само један освојен бод од могућег 21 (4,7%).

У међувремену, 10. априла, Курћубића је заменио Стеван Мојсиловић.

ДОЊИ СРЕМ

Фудбалери Доњег Срема, како кажу, сурово су опљачкани у последњем колу у Суботицу, када су изједначили у 91. а примили трећи гол са пенала у 93. минуту за пораз од 3:2, који их је оставио на претпоследњем месту на табели.

Ту Пећинчани не би били да су овог пролећа играли бар приближно добро као јесенас. Они су забележили три победе у првих седам кола и освојили 11 од могућег 21 бода (52,3%), а од тог 29. септембра, до данас, још само – три победе, од чега две овог пролећа. Од 28. фебруара и победе на Вождовцу голом Дарка Спалевића (0:1), Сремци имају скор 1-4-6 и седам од могућих 33 бодова (21,2%). Четири победе у првом, само две у другом делу шампионата за претпоследње место на табели.

ТРАДИЦИЈА

Као што рекосмо, ово није прича о намештању и нерегуларностима, већ о драстичним променама форме српских суперлигаша, што је учестала појава у нашем фудбалу последњих сезона.

Примера ради, прошле сезоне ОФК Београд спасао се серијом од пет победа у шест кола, након што су "романтичари" имали низ од нула победа, два ремија и осам пораза. Сезону пре тога, крагујевачки Раднички извојевао је опстанак скором 5-3-4 у последњих 12 кола, а до тада имао је скор 2-7-9.

ТАБЕЛА: Партизан 69, Црвена звезда 58, Чукарички 57, Војводина 46, Нови Пазар 43, Рад 40, ОФК Београд 39, Младост 37, Раднички Ниш 36, Борац 32, Јагодина 31, Вождовац 30, Напредак 28, Спартак 28, Доњи Срем 26, Раднички Крагујевац 18.

КО С КИМ ДО КРАЈА:

10. Борац 32 – ВОЖДОВАЦ, Партизан
11. Јагодина 31 – РАДНИЧКИ КГ, ОФК Београд
12. Вождовац 30 – Борац, РАДНИЧКИ НИШ
13. Напредак 28 – ДОЊИ СРЕМ, Рад
–----------------------------------------------------------
14. Спартак 28 – РАД, Чукарички
–----------------------------------------------------------
15. Доњи Срем 26 – Напредак, НОВИ ПАЗАР
16. Раднички КГ 18 – Јагодина, ВОЈВОДИНА

Коментари / 0

Оставите коментар