Ovo nije priča o namještanju u srpskom fudbalu, nego...

Svakog proleća, pa i ovog, srpski superligaši prave fantastične zaokrete u formi i u stanju su da za mesec dana osvoje više bodova nego za sedam meseci pre toga. Evo i najsvežijih primera...

Fudbal 15.05.2015 | 10:40
Ovo nije priča o namještanju u srpskom fudbalu, nego...

Ovo nije priča o regularnosti u srpskom fudbalu.

Ovo je priča o fantastičnim usponima koje su u finišu prvenstva napravili neki naši superligaši, dok su drugi drastično pali kada je bilo najvažnije.

Ovo je priča o amplitudama u formama pojedinih ekipa, koje zaista zaslužuju pažnju javnosti...

U trenutku dok u Srbiji traje surova borba za opstanak, a tradicionalno postoje klubovi koji tvrde da taj period obiluje nečasnim radnjama i udarcima na integritet fudbalske igre, tri kluba napravila su neverovatne zaokrete u rezultatima – na bolje, a tri – na gore!

Naime, fudbaleri Radničkog iz Niša, Borca iz Čačka i Voždovca briljiraju u prethodnih mesec dana i po dana, tokom kojih su osvojili više ili bar približno bodova kao u periodu od avgusta do aprila. S druge strane, Donji Srem, Spartak i Jagodina vezali su katastrofalne rezultate i trenutno se nalaze u ili blizu zone ispadanja, a jesenas možda nije delovalo da će biti tako.

Ako izuzmemo od ranije prežaljeni kragujevački Radnički, u priči oko opstanka u Superligi nalazi se još kruševački Napredak, jedini klub za koji se ne može izvući "pravilo", odnosno klub koji podjednako (ne)uspešno igra cele sezone.

Evo i brojki...

RADNIČKI NIŠ

Nišlije su, uz imenjake iz Kragujevca, prvi deo prvenstva završile na dnu tabele i zbog toga promenile trojicu trenera do decembra. Počeo je Dragoslav Stepanović, nastavio Saša Mrkić, a potom uoči zimske pauze ekipu je preuzeo sadašnji trener Milan Rastavac.

Pobedom nad Borcem iz Čačka u sredu (1:0), deluje kao da je Radnički dva kola pre kraja rešio pitanje opstanka u Superligi. Zapravo, to je bila peta pobeda "Reala sa Nišave" u poslednjih sedam kola, uz dva remija, što znači da su momci sa "Čaira" od mogućeg 21 boda u tom periodu osvojili 17. U procentima, to je 80,9 odsto i oni su posle šampiona Partizana najuspešniji tim u period od 9. aprila do danas.

U kojoj meri je to bolje od onoga što je Radnički igrao do tada?

U periodu od 9. avgusta do 4. aprila, Radnički je zabeležio četiri pobede u 21 utakmici, a onda pet od sedam. Do 22. kola, Nišlije su osvojile 19 od 63 moguća boda, što predstavlja 30,1 odsto, a potom njihov procenat uspešnosti skočio je do plafona, na preko 80 odsto.

VOŽDOVAC

Fudbaleri Voždovca otvorili su sezonu sa šest uzastopnih poraza pod vođstvom aktuelnog trenera Partizana Zorana "Kize" Milinkovića, a potom se malo trgli i do zimske pauze uspeli da upišu četiri pobede, od kojih je poslednja i najvažnija u nizu ostvarena u direktnom derbiju sa davljenikom, niškim Radničkim (2:1, gol sadašnjeg igrača Partizana Stefana Babovića sa bele tačke u 92. minutu).

Taj rezultat Voždovac je ostvario 7. decembra i to je do 25. aprila ostala poslednja pobeda "zmajeva" u Superligi.

U međuvremenu, u Humsku su pošli prvo Babović, pa i sam trener Milinković, koji je Voždovac napustio u trenutku kad je bio ispod crte, tačnije pretposlednji. Na krov tržnog centra tada se popeo debitant, Bratislav Živković, koji nije odmah podigao ekipu, na prvu pobedu čekalo se do odlaska u Jagodinu gde je ekipa izvojevala veliku pobedu od 1:2 i.... Nije se zaustavila do ove srede, kada je poražena u Novom Pazaru rezultatom 1:0, tj. golom s bele tačke.

Da sumiramo, od početka šampionata, do 25. aprila i pobede u Jagodini, Voždovac je ostvario četiri pobede u 23 kola, osvojeno je 18 od mogućih 69 bodova, što u procentima iznosi 26,1 odsto.

Ranučajući od tada, "zmajevi" bljuju vatru sa četiri pobede u pet utakmica, osvojili su 12 od mogućih 15 bodova, što je jakih 80 odsto! Za 20 dana osvojili su samo tri boda manje nego za osam takmičarskih meseci (10. avgust – 10. decembar, 22. februar – 25. april).

BORAC ČAČAK

Za razliku od Nišlija i Voždovčana, Čačani nisu menjali trenera ni kada je išlo po zlu, ni sada kada ide kao po loju.

Borac je vodio i vodi Bogić Bogićević, čovek koji je u jednom trenutku uspeo da trgne ekipu iz letargije i podigne je podalje od opasne zone sa 12 osvojenih bodova u poslednjih šest kola, što je 66,7 odsto uspešnosti.

Skor "zebreta" u poslednjih 40 dana je 4-0-2, a poraze su Bogićevićevi rivali beležili samo na stadionima direktnih rivala u borbi za opstanak – u Kruševcu i Nišu.

Dakle, Borac je zabeležio četiri pobede u šest kola, isto koliko i u prethodne 22 runde, tokom kojih je osvojeno 20 od mogućih 66 bodova, što je procentualno 30,3 odsto!

Suprotno njima, "u sosu" su tri kluba, čiji su igrači beležili daleko bolje rezultate jesenas, nego sada kada se "lomi" prvenstvo.

JAGODINA

Čelnici "ćurana", nezadovoljni skorom 1-1-3 u prvih pet kola, odlučili su sredinom septembra da se zahvale na saradnji sveže postavljenom Mladenu Dodiću i pozovu nazad čoveka koji je doneo klubu jedini trofej u istoriji, Sima Krunića.

Niko tada u Jagodini nije ni pomišljao na to da će se ekipa, na kraju, naći u borbi za opstanak zbog serije od šest poraza i remija u poslednjih sedam kola.

Krunić je uspeo do zimske pauze da trgne sastav, na Dodićevu jednu nadovezano je još pet pobeda i delovalo je da će Jagodina u drugom delu šampionata jurišati u Evropu. Ispostavilo se da je ekipa krenula u juriš ka Prvoj ligi Srbije i da se do danas nije zaustavila.

U prvom prolećnom kolu, Jagodina je kao gost pobedila Mladost u Lučanima i do danas ekipa ima skor 2-1-9, uz dve pobede ostvarene na strani: Vojvodina 1:4, Napredak 0:1. Već smo rekli da je Krunić osvojio bod od mogućeg 21 boda u poslednjih sedam kola (4,7%), a od kada je nasledio Dodića, do zimske pauze, uzeo je 20 od mogućih 30 bodova (66,7%).

SPARTAK

Fudbaleri Spartaka, pod vođstvom Petra Kurćubića, bili su potencijalni hit prvenstva, jer su u prvih sedam kola ostvarili četiri pobede, remi i dva poraza, tj. osvojili 13 od 21 boda (62%). Šta se potom dogodilo?

Spartak je, do juče (sreda) odigrao 20 utakmica, zabeležio samo DVE pobede i osvojio 12 od mogućih 60 bodova, što je procenat od 20 odsto!? Dakle, više bodova osvojili su Subotičani od 9. avgusta do 29. septembra, nego od 29. septembra do 13. maja. Tog dana su, zahvaljujući penalima koje je dosudio arbitar Novica Anđelković, a drugi je "pao" u 93. minutu utakmice, pobedili užasnute igrače Donjeg Srema i prekinuli niz od...

...sedam mečeva bez pobede i datog gola, uz samo jedan osvojen bod od mogućeg 21 (4,7%).

U međuvremenu, 10. aprila, Kurćubića je zamenio Stevan Mojsilović.

DONJI SREM

Fudbaleri Donjeg Srema, kako kažu, surovo su opljačkani u poslednjem kolu u Suboticu, kada su izjednačili u 91. a primili treći gol sa penala u 93. minutu za poraz od 3:2, koji ih je ostavio na pretposlednjem mestu na tabeli.

Tu Pećinčani ne bi bili da su ovog proleća igrali bar približno dobro kao jesenas. Oni su zabeležili tri pobede u prvih sedam kola i osvojili 11 od mogućeg 21 boda (52,3%), a od tog 29. septembra, do danas, još samo – tri pobede, od čega dve ovog proleća. Od 28. februara i pobede na Voždovcu golom Darka Spalevića (0:1), Sremci imaju skor 1-4-6 i sedam od mogućih 33 bodova (21,2%). Četiri pobede u prvom, samo dve u drugom delu šampionata za pretposlednje mesto na tabeli.

TRADICIJA

Kao što rekosmo, ovo nije priča o nameštanju i neregularnostima, već o drastičnim promenama forme srpskih superligaša, što je učestala pojava u našem fudbalu poslednjih sezona.

Primera radi, prošle sezone OFK Beograd spasao se serijom od pet pobeda u šest kola, nakon što su "romantičari" imali niz od nula pobeda, dva remija i osam poraza. Sezonu pre toga, kragujevački Radnički izvojevao je opstanak skorom 5-3-4 u poslednjih 12 kola, a do tada imao je skor 2-7-9.

TABELA: Partizan 69, Crvena zvezda 58, Čukarički 57, Vojvodina 46, Novi Pazar 43, Rad 40, OFK Beograd 39, Mladost 37, Radnički Niš 36, Borac 32, Jagodina 31, Voždovac 30, Napredak 28, Spartak 28, Donji Srem 26, Radnički Kragujevac 18.

KO S KIM DO KRAJA:

10. Borac 32 – VOŽDOVAC, Partizan
11. Jagodina 31 – RADNIČKI KG, OFK Beograd
12. Voždovac 30 – Borac, RADNIČKI NIŠ
13. Napredak 28 – DONJI SREM, Rad
–----------------------------------------------------------
14. Spartak 28 – RAD, Čukarički
–----------------------------------------------------------
15. Donji Srem 26 – Napredak, NOVI PAZAR
16. Radnički KG 18 – Jagodina, VOJVODINA

Komentari / 0

Ostavite komentar