Анализа: Досије Лалатовић...

Да је позвао Јанковића или Просинечког, знао би да у Звезди одавно важи правило: „Обећај, ништа не кошта“! Искре у очима некадашњег штопера црвено-белих на дан када је преузео кормило актуленог шампиона биле су више него јасан знак његове тренерске инфантилности.

Фудбал 15.05.2015 | 10:20
Анализа: Досије Лалатовић...

Када је било извесно да ће преузети кормило матичног клуба, тамо негде пре 12 месеци, имао је тај искрени жар у очима као лудо заљубљени тинејџер. Баш током разговора за МОЗЗАРТ Спорт константно је гестикулирао обема рукама, енегрично стискао песнице и ударао о сто, желевши да дочара на који начин ће Црвена звезда да игра под његовом командом.

За оне који имају тродимензионални фудбалски поглед била је то прва назнака тренерске инфантилности Ненада Лалатовића. Просто, веровао је да ће нови трећи „рестарт“ у Љутице Богдана са њим и његовим претпостављенима бити успешан... Била је то врло кратка илузија, некада врсни штопер црвено-белих брзо је увидео да у условима у којима живи и послује Црвена звезда неће моћи да да оно најбоље од себе. На крају научио је скупу лекцију, спознао да од накнадне памети у спорту, а посебно животу, нико никада није имао велике користи.

Тачно је да се Црвена звезда под Лалатовићем мучила, да је у судару са Радничким из Крагујевца деловала скандалозно, да у утакмицама са Чукаричким и Партизаном није постигла ни гол. Међутим, није то основни грех најмлађег тренер Суперлиге који очигледно има много простора да се стручно усавршава. Није то никаква новост, Лалатовић је био један од оних који су заглављени у прошлом времену - када је Звезда стварно била Звезда - навикао да поштује правила клуба. Једно од њих гласи: прљав веш се искуључиво пере унутар породична четири зида, а претпостављени се никада не напада путем медија.

Та романтична црта, позивање на статус детета клуба, коштала је на послетку Лалатовића посла и озбиљно му нарушила тренерски интегритет. Када је већ увидео да је тренутно једини у клубу може да има звање звездашког експоната темпраментни Дорћолац морао је да удари шаком о сто и јасно навијачима стави до знања шта се то тачно дешава у клубу. Изабрао је да ћути и на себе навукао озбиљан грех, па отуда не чуди што ће на крају врло вероватно једини да плати цех.

Са екипом препуном бофл робе, са играчима сумњивог карактера, Ненад Лалатовић није могао да буде шампион Србије. Само што је у игри скривања истине, која је претходних година метастазирала у Љутице Богдана, морао да буде тај који ће да се отргне из таквог друштва. Није успео! Отуда је морао да конзумира неписано правило које у новијој историји важи у канцеларијама главешина Црвене звезде: „Обећај, ништа не кошта“.

Да ће бити преваране од стране клупских челника Лалатовић је могао да сазна позивањем телефонских бројева Роберта Просинечког или Александра Јанковића, који су баш као и одлазећи тренер лепу звездашку причу завршили на тужан начин. Списак појачања о којима је маштао, а за која су му председник Терзић и Светозар Мијаиловић говорили да су реалне мете, може да окачи о зид дечије собе...
„Знате како ја од када сам дошао овде живим у нади. Не знам само да ли је лажна“, рекао је једном приликом Лалатовић у неформалном разговору са новинарима.

Растрезан између жеље да одбрани титулу, танких могућности тима, и хаотичне ситуације у клубу Лалатовић је нагомилану фрустрацију усмеравао на погрешну страну. Још један пример инфантилности су изговори, нападање супарничких тренера за дефанзивну тактику, недоследност у изјавама када су у питању реални домети играча на које је могао да рачуна. Једне недеље су за њега они били најбољи у Србији, друге је пак на сва уста жалио за Мрђом, Даудом и капитеном Милијашем који је у првих неколико колико перфектно водио црвено-белу композицију. Лагано је губио контролу у свлачионици и онда емотивно „пукао“ после утакмице са Радничким.
„Пропао бих у земљу од стида. Можда ја нисам тренер за Црвену звезду, али је овде 70 посто људи залутало у клуб. Црвеној звезди желим срећу у наредној сезони и да доведе 10 до 12 играча. Мислим да је толико потребно. Хвалио сам ове момке, али ви знате шта је истина“, поручио је опроштају Ненад Лалатовић.

Имао је разлога и раније Лалатовић да пропада у земљу од стида. Десило му се што ниједном тренеру пре да Црвена звезда за првих 20 минута дербија не може да изнесе лопту са своје половине. Ни у осталим мечевима нису то биле ни назнаке система, начина игре који је Лалатовић спроводио у Вождовцу и Напретку. Увидео је ваљда да је његов тим лимитиран до крајњих граница, па је покушао да му имплементира ратнички нерв... Био је то узалудан, деветомесечни посао, јер за разлику од Славише Стојановића није имао „мангупе“ у екипи који су скупили свлачионицу на полусезони и на крају прошле године донели Црвеној звезди титулу.

Сада када је најавио одлазак Лалатовић може, а и мора, да исправи основни грех. Јер неко ће заборавити да је без потребе лимитирао минутажу Марку Грујићу или мучио Луку Јовића одлуком да га постави на позицију крила... Али му нико неће опростити ако се буде повукао и одустао од конференције за медије на којој је навијачима обећао-истину.
„Када сам дошао у Звезду сачекала ме је реченица: ’Нас титула не занима. Нас занима да станемо на ноге, јер је клуб пред гашењем и банкротом.’ Челници клуба су излазили у јавност са реченицом како ће Звезда можда бити избачена у четврту лигу. Рекли су да желе од мене да младим играчима дам шансу и да им цена буде 15 пута већа. Одговорио сам им да ће сви желети титулу, али они су ме уверавали са се смирим. Хтео сам да остане Милијаш, али нећу о томе, има времена“, рекао је недавно Ненад Лалатовић.

Ако је нешто научио за ових 11 месеци, Лалатовић у опроштајном говору неће апострофирати алиби причу о томе како је Звезди у младим играчима оставио скоро 15 милиона евра. Посебно, јер и његова појачања попут Гаврића и Цветковића нису оправдала очекивања...

Уосталом, Лалатовић је последњи на потезу. Памтиће га као тренера који је у првом мандату у Звезди имао очајне резултате без карактеристичне игре тима. Али више ће га ценити ако га упамте као искреног човека који је искреним монологом открио шта се и како ради у канцеларијама челника Црвене звезде.

Коментари / 0

Оставите коментар