Analiza: Dosije Lalatović...

Da je pozvao Jankovića ili Prosinečkog, znao bi da u Zvezdi odavno važi pravilo: „Obećaj, ništa ne košta“! Iskre u očima nekadašnjeg štopera crveno-belih na dan kada je preuzeo kormilo aktulenog šampiona bile su više nego jasan znak njegove trenerske infantilnosti.

Fudbal 15.05.2015 | 10:20
Analiza: Dosije Lalatović...

Kada je bilo izvesno da će preuzeti kormilo matičnog kluba, tamo negde pre 12 meseci, imao je taj iskreni žar u očima kao ludo zaljubljeni tinejdžer. Baš tokom razgovora za MOZZART Sport konstantno je gestikulirao obema rukama, enegrično stiskao pesnice i udarao o sto, želevši da dočara na koji način će Crvena zvezda da igra pod njegovom komandom.

Za one koji imaju trodimenzionalni fudbalski pogled bila je to prva naznaka trenerske infantilnosti Nenada Lalatovića. Prosto, verovao je da će novi treći „restart“ u Ljutice Bogdana sa njim i njegovim pretpostavljenima biti uspešan... Bila je to vrlo kratka iluzija, nekada vrsni štoper crveno-belih brzo je uvideo da u uslovima u kojima živi i posluje Crvena zvezda neće moći da da ono najbolje od sebe. Na kraju naučio je skupu lekciju, spoznao da od naknadne pameti u sportu, a posebno životu, niko nikada nije imao velike koristi.

Tačno je da se Crvena zvezda pod Lalatovićem mučila, da je u sudaru sa Radničkim iz Kragujevca delovala skandalozno, da u utakmicama sa Čukaričkim i Partizanom nije postigla ni gol. Međutim, nije to osnovni greh najmlađeg trener Superlige koji očigledno ima mnogo prostora da se stručno usavršava. Nije to nikakva novost, Lalatović je bio jedan od onih koji su zaglavljeni u prošlom vremenu - kada je Zvezda stvarno bila Zvezda - navikao da poštuje pravila kluba. Jedno od njih glasi: prljav veš se iskuljučivo pere unutar porodična četiri zida, a pretpostavljeni se nikada ne napada putem medija.

Ta romantična crta, pozivanje na status deteta kluba, koštala je na posletku Lalatovića posla i ozbiljno mu narušila trenerski integritet. Kada je već uvideo da je trenutno jedini u klubu može da ima zvanje zvezdaškog eksponata tempramentni Dorćolac morao je da udari šakom o sto i jasno navijačima stavi do znanja šta se to tačno dešava u klubu. Izabrao je da ćuti i na sebe navukao ozbiljan greh, pa otuda ne čudi što će na kraju vrlo verovatno jedini da plati ceh.

Sa ekipom prepunom bofl robe, sa igračima sumnjivog karaktera, Nenad Lalatović nije mogao da bude šampion Srbije. Samo što je u igri skrivanja istine, koja je prethodnih godina metastazirala u Ljutice Bogdana, morao da bude taj koji će da se otrgne iz takvog društva. Nije uspeo! Otuda je morao da konzumira nepisano pravilo koje u novijoj istoriji važi u kancelarijama glavešina Crvene zvezde: „Obećaj, ništa ne košta“.

Da će biti prevarane od strane klupskih čelnika Lalatović je mogao da sazna pozivanjem telefonskih brojeva Roberta Prosinečkog ili Aleksandra Jankovića, koji su baš kao i odlazeći trener lepu zvezdašku priču završili na tužan način. Spisak pojačanja o kojima je maštao, a za koja su mu predsednik Terzić i Svetozar Mijailović govorili da su realne mete, može da okači o zid dečije sobe...
„Znate kako ja od kada sam došao ovde živim u nadi. Ne znam samo da li je lažna“, rekao je jednom prilikom Lalatović u neformalnom razgovoru sa novinarima.

Rastrezan između želje da odbrani titulu, tankih mogućnosti tima, i haotične situacije u klubu Lalatović je nagomilanu frustraciju usmeravao na pogrešnu stranu. Još jedan primer infantilnosti su izgovori, napadanje suparničkih trenera za defanzivnu taktiku, nedoslednost u izjavama kada su u pitanju realni dometi igrača na koje je mogao da računa. Jedne nedelje su za njega oni bili najbolji u Srbiji, druge je pak na sva usta žalio za Mrđom, Daudom i kapitenom Milijašem koji je u prvih nekoliko koliko perfektno vodio crveno-belu kompoziciju. Lagano je gubio kontrolu u svlačionici i onda emotivno „pukao“ posle utakmice sa Radničkim.
„Propao bih u zemlju od stida. Možda ja nisam trener za Crvenu zvezdu, ali je ovde 70 posto ljudi zalutalo u klub. Crvenoj zvezdi želim sreću u narednoj sezoni i da dovede 10 do 12 igrača. Mislim da je toliko potrebno. Hvalio sam ove momke, ali vi znate šta je istina“, poručio je oproštaju Nenad Lalatović.

Imao je razloga i ranije Lalatović da propada u zemlju od stida. Desilo mu se što nijednom treneru pre da Crvena zvezda za prvih 20 minuta derbija ne može da iznese loptu sa svoje polovine. Ni u ostalim mečevima nisu to bile ni naznake sistema, načina igre koji je Lalatović sprovodio u Voždovcu i Napretku. Uvideo je valjda da je njegov tim limitiran do krajnjih granica, pa je pokušao da mu implementira ratnički nerv... Bio je to uzaludan, devetomesečni posao, jer za razliku od Slaviše Stojanovića nije imao „mangupe“ u ekipi koji su skupili svlačionicu na polusezoni i na kraju prošle godine doneli Crvenoj zvezdi titulu.

Sada kada je najavio odlazak Lalatović može, a i mora, da ispravi osnovni greh. Jer neko će zaboraviti da je bez potrebe limitirao minutažu Marku Grujiću ili mučio Luku Jovića odlukom da ga postavi na poziciju krila... Ali mu niko neće oprostiti ako se bude povukao i odustao od konferencije za medije na kojoj je navijačima obećao-istinu.
„Kada sam došao u Zvezdu sačekala me je rečenica: ’Nas titula ne zanima. Nas zanima da stanemo na noge, jer je klub pred gašenjem i bankrotom.’ Čelnici kluba su izlazili u javnost sa rečenicom kako će Zvezda možda biti izbačena u četvrtu ligu. Rekli su da žele od mene da mladim igračima dam šansu i da im cena bude 15 puta veća. Odgovorio sam im da će svi želeti titulu, ali oni su me uveravali sa se smirim. Hteo sam da ostane Milijaš, ali neću o tome, ima vremena“, rekao je nedavno Nenad Lalatović.

Ako je nešto naučio za ovih 11 meseci, Lalatović u oproštajnom govoru neće apostrofirati alibi priču o tome kako je Zvezdi u mladim igračima ostavio skoro 15 miliona evra. Posebno, jer i njegova pojačanja poput Gavrića i Cvetkovića nisu opravdala očekivanja...

Uostalom, Lalatović je poslednji na potezu. Pamtiće ga kao trenera koji je u prvom mandatu u Zvezdi imao očajne rezultate bez karakteristične igre tima. Ali više će ga ceniti ako ga upamte kao iskrenog čoveka koji je iskrenim monologom otkrio šta se i kako radi u kancelarijama čelnika Crvene zvezde.

Komentari / 0

Ostavite komentar