Барса ''оживела КЕШ''! Замало...

Као у временима када је првак Европе могао да постане само шампион неке државе, тако је Барса до финала стигла преко првака Кипра, Холандије, Француске, Енглеске и Немачке. Следи шампион Италије.

Фудбал 15.05.2015 | 16:20
Барса ''оживела КЕШ''! Замало...

Како године пролазе, тако сећања на време када су шампиони Европе могли да постану само прваци држава јењавају, а израз Куп шампиона полако постаје архаизам.

Данас, када се за наслов најбољег на континенту такмичи и по четири клуба из једне земље, готово је немогуће проћи пут од прве рунде Лиге шампиона до титуле првака без да вас жреб не укрсти са неким ко би, до 1997. године, био учесник Купа УЕФА или Купа победника Купова.

Фудбалери Барселоне имају јединствену прилику да пету титулу шампиона Европе, а четврту у последњих девет сезона, освоје играјући и побеђујући само и искључиво актуелне прваке држава!

Последњи Куп шампиона у ком су постојале само елиминације, од првог кола, освојила је Црвена звезда 1991. године. Наредне сезоне, такмичење се и даље звало Куп шампиона, али је после два елиминациона кола конкуренција од осам клубова била подељена у две групе, а победници група, Барселона и Сампдорија (Звезда је била друга иза Италијана), ишли су директно у финале и добила га је Барселона после продужетака.

У сезони 1992/93 званично је рођена Лига шампиона, али је систем такмичења био идентичан као годину дана раније и он је полако еволуирао ка садашњој форми све до историјске (неки ће рећи у позитивном, неки у негативном смислу) када је УЕФА испунила раније зацртан план да не учествују више само прваци држава, већ и другопласирани, касније трећепласирани, па четвртопласирани из најјачих европских лига (читај: најбогатијих европских држава).

Од тада, не само да су вицепрваци и остали играли важне улоге у Лиги шампиона, већ су неретко постајали и шампиони Европе, а то је касније довело и до гашења Купа победника Купова, односно Купа УЕФА у изворном облику.

Међутим, у сезони 2014/15, Барселона је помало оживела сећања на нека претходна времена и, ако у великом финалу 6. јуна на берлинском "Олимпијаштадиону", победи Јувентус – моћи ће да се похвали да је до најважније титуле у клупском фудбалу стигла избацујући само шампионе: Кипра, Холандије, Француске (прво у групи, па у нокаут фази), Енглеске, Шпаније и – Италије.

Били су то клубови: АПОЕЛ, Ајакс, Пари Сен Жермен, Манчестер сити, опет Пари Сен Жермен, Бајерн и сада још Јувентус.

Штета, велика штета, што и сама Барселона није у ову сезону ушла као – првак Шпаније...

Коментари / 0

Оставите коментар