Barsa ''oživela KEŠ''! Zamalo...

Kao u vremenima kada je prvak Evrope mogao da postane samo šampion neke države, tako je Barsa do finala stigla preko prvaka Kipra, Holandije, Francuske, Engleske i Nemačke. Sledi šampion Italije.

Fudbal 15.05.2015 | 16:20
Barsa ''oživela KEŠ''! Zamalo...

Kako godine prolaze, tako sećanja na vreme kada su šampioni Evrope mogli da postanu samo prvaci država jenjavaju, a izraz Kup šampiona polako postaje arhaizam.

Danas, kada se za naslov najboljeg na kontinentu takmiči i po četiri kluba iz jedne zemlje, gotovo je nemoguće proći put od prve runde Lige šampiona do titule prvaka bez da vas žreb ne ukrsti sa nekim ko bi, do 1997. godine, bio učesnik Kupa UEFA ili Kupa pobednika Kupova.

Fudbaleri Barselone imaju jedinstvenu priliku da petu titulu šampiona Evrope, a četvrtu u poslednjih devet sezona, osvoje igrajući i pobeđujući samo i isključivo aktuelne prvake država!

Poslednji Kup šampiona u kom su postojale samo eliminacije, od prvog kola, osvojila je Crvena zvezda 1991. godine. Naredne sezone, takmičenje se i dalje zvalo Kup šampiona, ali je posle dva eliminaciona kola konkurencija od osam klubova bila podeljena u dve grupe, a pobednici grupa, Barselona i Sampdorija (Zvezda je bila druga iza Italijana), išli su direktno u finale i dobila ga je Barselona posle produžetaka.

U sezoni 1992/93 zvanično je rođena Liga šampiona, ali je sistem takmičenja bio identičan kao godinu dana ranije i on je polako evoluirao ka sadašnjoj formi sve do istorijske (neki će reći u pozitivnom, neki u negativnom smislu) kada je UEFA ispunila ranije zacrtan plan da ne učestvuju više samo prvaci država, već i drugoplasirani, kasnije trećeplasirani, pa četvrtoplasirani iz najjačih evropskih liga (čitaj: najbogatijih evropskih država).

Od tada, ne samo da su viceprvaci i ostali igrali važne uloge u Ligi šampiona, već su neretko postajali i šampioni Evrope, a to je kasnije dovelo i do gašenja Kupa pobednika Kupova, odnosno Kupa UEFA u izvornom obliku.

Međutim, u sezoni 2014/15, Barselona je pomalo oživela sećanja na neka prethodna vremena i, ako u velikom finalu 6. juna na berlinskom "Olimpijaštadionu", pobedi Juventus – moći će da se pohvali da je do najvažnije titule u klupskom fudbalu stigla izbacujući samo šampione: Kipra, Holandije, Francuske (prvo u grupi, pa u nokaut fazi), Engleske, Španije i – Italije.

Bili su to klubovi: APOEL, Ajaks, Pari Sen Žermen, Mančester siti, opet Pari Sen Žermen, Bajern i sada još Juventus.

Šteta, velika šteta, što i sama Barselona nije u ovu sezonu ušla kao – prvak Španije...

Komentari / 0

Ostavite komentar