Сале: Исте жеље имам сваког дана!

Селектор Србије о амбицијама на предстојећем Еуробаскету, односима у тиму, начину на који се долази до успеха...

Кошарка 14.05.2015 | 21:20
Сале: Исте жеље имам сваког дана!

Репрезентација Србије, предвођена Александром Ђорђевићем као селектором дебитантом, прошле године је на Светском првенству Шпанији освојила сребрну медаљу, прву на великим такмичењима после пет година.

"Орлови" тако очекују Европско првенство (5-20. септембра) као званично најбоља светска селекција после САД, али Ђорђевић истиче да им то не ствара додатни притисак.

"Само осећамо додатну жељу и одговорност да направимо још један добар резултат. Надам се да ћемо бити здрави и спремни за то", рекао је "Сале национале" на догађају "Смарт Талк", који су у београдском Миксер Хаусу организовали Америчка привредна комора у Србији и Рајфајзен банка.

"Планирамо да освојимо сјајнију медаљу него прошле године на Мундобаскету. Свако јутро се будим са жељом да ове јесени са победничког постоља на ЕП чујем химну 'Боже правде'", додао је Ђорђевић.

Као што је и најавио, шири списак кандидата за наступ на Еуробаскету саопштиће наредне недеље, уз неколико измена у односу на састав из 2014.

"Радују партије кандидата за репрезентацију. Неки су подигли ниво игре, доста њих је направило изузетне резултате током сезоне, али неки и нису, тако да ће бити промена".

Говорећи о слабијим резултатима репрезентације у периоду после узастопних тријумфа у Истанбулу 2001. и Индијанаполису 2002, Ђорђевић је истакао да део одговорности за то сносе и бивши асови.

"Нисмо се довољно трудили да скинемо терет са долазећих играча и помогнемо им да постану звезде. Није лако, сујете великих играча су - велике. Чекали смо да добијемо понуду. Није нам дата шанса да пренесемо знање, људи у нама нису препознали квалитет, а можда су и били у страху од промена..."

Ђорђевић је додао да не може себе да замисли у индивидуалном спорту, осим у скијању.

"Живот групе људи, тима, свакодневни рад и процес долажења до трофеја је немерљив. Период од првог сусрета када се окупимо на припремама, па све до тренутка када освојимо трофеј, то једноставно не може да се опише".

"У колективном спорту тежимо стварању пријатељства, које ће нам помоћи да решимо неки проблем. Ако смо као фамилија, онда ћемо потражити савет саиграча и заједнички пронаћи решење".

Стварање шампионског тима почиње у свлачионици, која је "света земља за постизање доброг резултата".

"Кошарка је колективни спорт, где морате да се ослоните на саиграче, како на терену, тако и ван њега. Један је лидер, који има великии утицај на тим и на кога можемо да се ослонимо у тешким ситуацијама. Моја филозофија је да сваки од 12 играча има нешто лидерско у себи и тренер мора то да извуче из њега".

Стратег "орлова" рекао је да ће за Мирослава Радуљицу, који из више разлога није имао успешну сезону, стручни штаб покушати да направи посебан програм рада.

"Радуљица је имао компликовану повреду скочног зглоба и почео је лагано да тренира. Биће позван, надам се да ће бити спреман и да ће поново бити онај стари Радуљица".

Александар Ђорђевић открио је да се труди да буде као тренери са којима је сарађивао током играчке каријере, а који су "били господа и никада нису користили псовке, чак и када су били бесни или љути, иако је понекад човек приморан да одреагује оштро, како би сачувао дисциплину у екипи".

"Један играч не прави тим, али може да га упропасти. Тренер мора то да препозна. Неко може да квари атмосферу, али то не значи да је лош човек или играч. Зато сам се прошле године захвалио једном играчу, који је реаговао, како је реаговао", алудирао је на сукоб са Владимиром Мицовим на пријатељској утакмици против Новог Зеланда у дворани Пионир, пред одлазак на шампионат света.

Пре него што је сео на клупу националног тима, Ђорђевић је тренирао Бенетон и Милано.

Коментари / 0

Оставите коментар