Sale: Iste želje imam svakog dana!

Selektor Srbije o ambicijama na predstojećem Eurobasketu, odnosima u timu, načinu na koji se dolazi do uspeha...

Košarka 14.05.2015 | 21:20
Sale: Iste želje imam svakog dana!

Reprezentacija Srbije, predvođena Aleksandrom Đorđevićem kao selektorom debitantom, prošle godine je na Svetskom prvenstvu Španiji osvojila srebrnu medalju, prvu na velikim takmičenjima posle pet godina.

"Orlovi" tako očekuju Evropsko prvenstvo (5-20. septembra) kao zvanično najbolja svetska selekcija posle SAD, ali Đorđević ističe da im to ne stvara dodatni pritisak.

"Samo osećamo dodatnu želju i odgovornost da napravimo još jedan dobar rezultat. Nadam se da ćemo biti zdravi i spremni za to", rekao je "Sale nacionale" na događaju "Smart Talk", koji su u beogradskom Mikser Hausu organizovali Američka privredna komora u Srbiji i Rajfajzen banka.

"Planiramo da osvojimo sjajniju medalju nego prošle godine na Mundobasketu. Svako jutro se budim sa željom da ove jeseni sa pobedničkog postolja na EP čujem himnu 'Bože pravde'", dodao je Đorđević.

Kao što je i najavio, širi spisak kandidata za nastup na Eurobasketu saopštiće naredne nedelje, uz nekoliko izmena u odnosu na sastav iz 2014.

"Raduju partije kandidata za reprezentaciju. Neki su podigli nivo igre, dosta njih je napravilo izuzetne rezultate tokom sezone, ali neki i nisu, tako da će biti promena".

Govoreći o slabijim rezultatima reprezentacije u periodu posle uzastopnih trijumfa u Istanbulu 2001. i Indijanapolisu 2002, Đorđević je istakao da deo odgovornosti za to snose i bivši asovi.

"Nismo se dovoljno trudili da skinemo teret sa dolazećih igrača i pomognemo im da postanu zvezde. Nije lako, sujete velikih igrača su - velike. Čekali smo da dobijemo ponudu. Nije nam data šansa da prenesemo znanje, ljudi u nama nisu prepoznali kvalitet, a možda su i bili u strahu od promena..."

Đorđević je dodao da ne može sebe da zamisli u individualnom sportu, osim u skijanju.

"Život grupe ljudi, tima, svakodnevni rad i proces dolaženja do trofeja je nemerljiv. Period od prvog susreta kada se okupimo na pripremama, pa sve do trenutka kada osvojimo trofej, to jednostavno ne može da se opiše".

"U kolektivnom sportu težimo stvaranju prijateljstva, koje će nam pomoći da rešimo neki problem. Ako smo kao familija, onda ćemo potražiti savet saigrača i zajednički pronaći rešenje".

Stvaranje šampionskog tima počinje u svlačionici, koja je "sveta zemlja za postizanje dobrog rezultata".

"Košarka je kolektivni sport, gde morate da se oslonite na saigrače, kako na terenu, tako i van njega. Jedan je lider, koji ima velikii uticaj na tim i na koga možemo da se oslonimo u teškim situacijama. Moja filozofija je da svaki od 12 igrača ima nešto lidersko u sebi i trener mora to da izvuče iz njega".

Strateg "orlova" rekao je da će za Miroslava Raduljicu, koji iz više razloga nije imao uspešnu sezonu, stručni štab pokušati da napravi poseban program rada.

"Raduljica je imao komplikovanu povredu skočnog zgloba i počeo je lagano da trenira. Biće pozvan, nadam se da će biti spreman i da će ponovo biti onaj stari Raduljica".

Aleksandar Đorđević otkrio je da se trudi da bude kao treneri sa kojima je sarađivao tokom igračke karijere, a koji su "bili gospoda i nikada nisu koristili psovke, čak i kada su bili besni ili ljuti, iako je ponekad čovek primoran da odreaguje oštro, kako bi sačuvao disciplinu u ekipi".

"Jedan igrač ne pravi tim, ali može da ga upropasti. Trener mora to da prepozna. Neko može da kvari atmosferu, ali to ne znači da je loš čovek ili igrač. Zato sam se prošle godine zahvalio jednom igraču, koji je reagovao, kako je reagovao", aludirao je na sukob sa Vladimirom Micovim na prijateljskoj utakmici protiv Novog Zelanda u dvorani Pionir, pred odlazak na šampionat sveta.

Pre nego što je seo na klupu nacionalnog tima, Đorđević je trenirao Beneton i Milano.

Komentari / 0

Ostavite komentar