Затражена оцјена уставности закона

Транспаренси Интернешнел Босне и Херцеговине (ТИБиХ) и Клуб новинара Бања Лука - Удружење БХ новинари поднијели су Уставном суду Републике Српске заједничку иницијативу за покретање поступка оцјене уставности и законитости Закона о јавном реду и миру РС.

Република Српска 14.05.2015 | 12:30
Затражена оцјена уставности закона

Подносиоци иницијативе предлажу Уставном суду РС да донесе рјешење којим покреће поступак за оцјену уставности спорних одредби чланова 7, 8. и 22. Закона о јавном реду и миру Републике Српске и донесе одлуку да оспорени чланови нису у сагласности с Уставом Републике Српске, с обзиром на то да представљају, како је саопштено из ТИБиХ, директно кршење права на слободу мисли и опредјељења, увјерења, као и јавног изражавања мишљења и мирног окупљања и удруживања.

Народна скупштина Републике Српске је 5. фебруара ове године усвојила Закон о јавном реду и миру и поред оштре осуде и противљења домаће јавности, медија и цивилног друштва. Највеће међународне организације од ОСЦЕ-а, Европске комисије, Хјуман Рајтс Воча до амбасада САД, Велике Британије и осталих, осудиле су овај закон уз оцјену да је појам јавног простора прешироко дефинисан и омогућава његову злоупотребу.

- Потреба за подношењем ове иницијативе додатно је наглашења чињеницом да су у кратком периоду на усвајање упућена још два нацрта законских рјешења која настоје ограничити слободу окупљања, изражавања и удруживања, и која су такође спорна с аспекта Уставом загарантованих права - наводе из ТИБиХ.

Та невладина организација и Клуб новинара Бања Лука очекују да ће Уставни суд, штитећи највиши правни акт РС, прихватити иницијативу и у даљој процедури Закон прогласити неуставним због низа неусаглашености с Уставом РС.

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

XXX

14.05.2015 10:39

ПИТАЊЕ ЗА ТИ БИХ-ШТА ВИ РАДИТЕ ОСИМ ШТО ПРИМАТЕ ПЛАТУ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дилема

14.05.2015 11:13

Како Република Српска може имати Устав и Уставни суд кад је ентитет?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

14.05.2015 11:33

Као прво постављам питање колико је јаван рад и финансирање Транспаренси Интернешнела БиХ. Као друго, изазивање жутих, плавих, наранџастих и иних револуција и нереда је најјефтиније ако се користе којекакви фејсбуци, твитери и сл. Па они који желе рушити било коју власт нека се мало потруде, нека плате "дисиденте", нека лично предводе побуне.Мислим да се мора увести реда у сфере интернет комуникација. Наравно, критике и другачија мишљења су пожељни у јавном простору. Недопустиво је да неки "анонимус" вријеђа или чак позива на физичку ликвидацију и линч. Новинарски посао је рударски посао из много разлога, а посебно у истраживачком новинарству. Међутим, треба у оквиру новинарске струке изнаћи начин да се санкционишу новинари који ради сензационализма пишу све и свашта, измишљају и фабрикују податке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

градјанин

14.05.2015 11:50

У слободној економији, свако ради шта зна и умије да додје до пара. Тако и новинари пишу. Немој читати, нико те не тјера. Сметају ти изгледа сви који указују на корупцију. спадаш у ону групу биједника којима овакво стање одговара јер су се ухљебили на државним јаслама или си тајкун.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре дилема

14.05.2015 12:02

Ти си у животној дилеми. Видиш да може само што ти ниси знао.

ОДГОВОРИТЕ