Zatražena ocjena ustavnosti zakona

Transparensi Internešnel Bosne i Hercegovine (TIBiH) i Klub novinara Banja Luka - Udruženje BH novinari podnijeli su Ustavnom sudu Republike Srpske zajedničku inicijativu za pokretanje postupka ocjene ustavnosti i zakonitosti Zakona o javnom redu i miru RS.

Republika Srpska 14.05.2015 | 12:30
Zatražena ocjena ustavnosti zakona

Podnosioci inicijative predlažu Ustavnom sudu RS da donese rješenje kojim pokreće postupak za ocjenu ustavnosti spornih odredbi članova 7, 8. i 22. Zakona o javnom redu i miru Republike Srpske i donese odluku da osporeni članovi nisu u saglasnosti s Ustavom Republike Srpske, s obzirom na to da predstavljaju, kako je saopšteno iz TIBiH, direktno kršenje prava na slobodu misli i opredjeljenja, uvjerenja, kao i javnog izražavanja mišljenja i mirnog okupljanja i udruživanja.

Narodna skupština Republike Srpske je 5. februara ove godine usvojila Zakon o javnom redu i miru i pored oštre osude i protivljenja domaće javnosti, medija i civilnog društva. Najveće međunarodne organizacije od OSCE-a, Evropske komisije, Hjuman Rajts Voča do ambasada SAD, Velike Britanije i ostalih, osudile su ovaj zakon uz ocjenu da je pojam javnog prostora preširoko definisan i omogućava njegovu zloupotrebu.

- Potreba za podnošenjem ove inicijative dodatno je naglašenja činjenicom da su u kratkom periodu na usvajanje upućena još dva nacrta zakonskih rješenja koja nastoje ograničiti slobodu okupljanja, izražavanja i udruživanja, i koja su takođe sporna s aspekta Ustavom zagarantovanih prava - navode iz TIBiH.

Ta nevladina organizacija i Klub novinara Banja Luka očekuju da će Ustavni sud, štiteći najviši pravni akt RS, prihvatiti inicijativu i u daljoj proceduri Zakon proglasiti neustavnim zbog niza neusaglašenosti s Ustavom RS.

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

XXX

14.05.2015 10:39

PITANJE ZA TI BIH-ŠTA VI RADITE OSIM ŠTO PRIMATE PLATU?

ODGOVORITE
Name

Dilema

14.05.2015 11:13

Kako Republika Srpska može imati Ustav i Ustavni sud kad je entitet?

ODGOVORITE
Name

Dragan

14.05.2015 11:33

Kao prvo postavljam pitanje koliko je javan rad i finansiranje Transparensi Internešnela BiH. Kao drugo, izazivanje žutih, plavih, narandžastih i inih revolucija i nereda je najjeftinije ako se koriste kojekakvi fejsbuci, tviteri i sl. Pa oni koji žele rušiti bilo koju vlast neka se malo potrude, neka plate "disidente", neka lično predvode pobune.Mislim da se mora uvesti reda u sfere internet komunikacija. Naravno, kritike i drugačija mišljenja su poželjni u javnom prostoru. Nedopustivo je da neki "anonimus" vrijeđa ili čak poziva na fizičku likvidaciju i linč. Novinarski posao je rudarski posao iz mnogo razloga, a posebno u istraživačkom novinarstvu. Međutim, treba u okviru novinarske struke iznaći način da se sankcionišu novinari koji radi senzacionalizma pišu sve i svašta, izmišljaju i fabrikuju podatke.

ODGOVORITE
Name

gradjanin

14.05.2015 11:50

U slobodnoj ekonomiji, svako radi šta zna i umije da dodje do para. Tako i novinari pišu. Nemoj čitati, niko te ne tjera. Smetaju ti izgleda svi koji ukazuju na korupciju. spadaš u onu grupu bijednika kojima ovakvo stanje odgovara jer su se uhljebili na državnim jaslama ili si tajkun.

ODGOVORITE
Name

ре дилема

14.05.2015 12:02

Ти си у животној дилеми. Видиш да може само што ти ниси знао.

ODGOVORITE