Мозак “ефикаснији” када говорите два језика

Билингвизам стимулише мозак и пружа значајне когнитивне предности деци, здравим особама, као и пацијенатима који пате од неке неуролошке патологије, као што је Алцхајмерова болест, истиче се у студији докторанткиње с белгијског Универзитета у Генту.

Здравље 14.05.2015 | 08:02
Мозак “ефикаснији” када говорите два језика

Истраживањем су била обухваћена 54 детета предшколског узраста истог нивоа интелигенције и лингвистичког развоја. Малишани су подељени у две групе, од којих је једна похађала наставу на два језика (француски и холандски), а једна само на матерњем.

Након годину дана, научница је путем тестова упоредила интелектуалне способности деце из обе групе.

"После годину дана, деца која су имала двојезичну наставу остварила су боље резултате на тестовима интелигенције од деце која су школу похађала само на матерњем језику", казала је ауторка студије Еви Вуманс, преносе белгијски медији.

Друго истраживање, спроведено у сарадњи са универзитетским болницама у Генту и Бриселу, открило је да двојезичност може да успори негативне когнитивне симптоме Алцхајмера за четири до пет година.

"Две друге студије су, пак, показале да одрасле двојезичне особе постижу боље резултате на когнитивном плану од особа истог узраста које говоре само један језик. Највише користи имају билингвисти који често користе други језик, попут преводилаца", навела је Вумансова.

Извор: Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар