Нова дрога и на улицама Сарајева

Од шест примљених пацијената под утицајем наркотика, две особе имале су епилептичне нападе, јаке мучнине и тешке психофизичке реакције - кажу у Заводу за хитну медицинску помоћ Кантона.

Босна и Херцеговина 14.05.2015 | 07:49
Нова дрога и на улицама Сарајева

Јавност у Босни и Херцеговини и региону скоро сваког месеца изнова шокирају вести о појави потпуно нових, опасних врста опијата, који веома брзо постану популарни међу младима, указују медији у БиХ и наводе примере медицинске праксе који изазивају сумњу да се на улицама Сарајева нашла нова дрога.

Наиме, лекари у Заводу за хитну медицинску помоћ Кантона Сарајево (КС) имали су запањујуће искуство протекле седмице када им је довезен млађи пацијент који је под дејством наркотика имао веома чудне реакције, да би сличне симптоме приметили у још шест случајева за само 24 часа.

"Од шест примљених пацијената под утицајем наркотика, што је неуобичајено велики број током дана, две особе имале су епилептичне нападе, јаке мучнине и тешке психофизичке реакције. Преостале четири особе имале су апстиненцијалну кризу. Сви су се веома лоше осећали... Нешто чудно се дешава, или је нека нова синтетичка дрога ушла у БиХ или је у питању нечиста", каже директор Хитне помоћи КС Сена Софтић Таљановић.

Директор Завода за алкохолизам и друге токсикоманије КС Нермана Мехић Басара појашњава да је немогуће одмах открити да ли је у питању нека нова дрога или је пацијент користио мешавину алкохола и супстанци што, такође, може да изазове тешке психофизичке реакције, пише сарајевски "Дневни аваз".

"Ово су веома осетљиве ствари. У Европи је прошле године пронађена 81 врста нове дроге. Не може се сазнати ни тачно порекло, ни садржај. Свакодневно се у разним лабораторијима укрштају разне опасне супстанце и добијају се нове врсте дроге чија је цена приступачна на црном тржишту", наводи Мехић Басара.

Извор: Вечерње новости  

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

марко

14.05.2015 06:49

Чуди ме да јавно не рекламирају нову дрогу,јер то се продаје као хљеб и ми само нијемо гледамо!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

14.05.2015 07:41

Власт нема снаге,пре,воље да се бори против дроге,криминала,проституције,коцке.Полако тонемо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

власт

14.05.2015 08:33

НИЈЕ КРИВА ВЛАСТ СТО СЕ МЛАДИ ДРОГИРАЈУ,ВЕЦ МЛАДИ СТО ТО УЗИМАЈУ!!!!ДАНАС МЛАДОМ ЦОВИЈЕКУ У БиХ ПОНУДИ ГОВНО ОН КАЗЕ ДОБРО ДОБР!!!!ХАЈМО СЕ ПУХНИТ!!!!

ОДГОВОРИТЕ