Nova droga i na ulicama Sarajeva

Od šest primljenih pacijenata pod uticajem narkotika, dve osobe imale su epileptične napade, jake mučnine i teške psihofizičke reakcije - kažu u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Kantona.

Bosna i Hercegovina 14.05.2015 | 07:49
Nova droga i na ulicama Sarajeva

Javnost u Bosni i Hercegovini i regionu skoro svakog meseca iznova šokiraju vesti o pojavi potpuno novih, opasnih vrsta opijata, koji veoma brzo postanu popularni među mladima, ukazuju mediji u BiH i navode primere medicinske prakse koji izazivaju sumnju da se na ulicama Sarajeva našla nova droga.

Naime, lekari u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo (KS) imali su zapanjujuće iskustvo protekle sedmice kada im je dovezen mlađi pacijent koji je pod dejstvom narkotika imao veoma čudne reakcije, da bi slične simptome primetili u još šest slučajeva za samo 24 časa.

"Od šest primljenih pacijenata pod uticajem narkotika, što je neuobičajeno veliki broj tokom dana, dve osobe imale su epileptične napade, jake mučnine i teške psihofizičke reakcije. Preostale četiri osobe imale su apstinencijalnu krizu. Svi su se veoma loše osećali... Nešto čudno se dešava, ili je neka nova sintetička droga ušla u BiH ili je u pitanju nečista", kaže direktor Hitne pomoći KS Sena Softić Taljanović.

Direktor Zavoda za alkoholizam i druge toksikomanije KS Nermana Mehić Basara pojašnjava da je nemoguće odmah otkriti da li je u pitanju neka nova droga ili je pacijent koristio mešavinu alkohola i supstanci što, takođe, može da izazove teške psihofizičke reakcije, piše sarajevski "Dnevni avaz".

"Ovo su veoma osetljive stvari. U Evropi je prošle godine pronađena 81 vrsta nove droge. Ne može se saznati ni tačno poreklo, ni sadržaj. Svakodnevno se u raznim laboratorijima ukrštaju razne opasne supstance i dobijaju se nove vrste droge čija je cena pristupačna na crnom tržištu", navodi Mehić Basara.

Izvor: Večernje novosti  

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

marko

14.05.2015 06:49

Čudi me da javno ne reklamiraju novu drogu,jer to se prodaje kao hljeb i mi samo nijemo gledamo!!!

ODGOVORITE
Name

007

14.05.2015 07:41

Vlast nema snage,pre,volje da se bori protiv droge,kriminala,prostitucije,kocke.Polako tonemo.

ODGOVORITE
Name

vlast

14.05.2015 08:33

NIJE KRIVA VLAST STO SE MLADI DROGIRAJU,VEC MLADI STO TO UZIMAJU!!!!DANAS MLADOM COVIJEKU U BiH PONUDI GOVNO ON KAZE DOBRO DOBR!!!!HAJMO SE PUHNIT!!!!

ODGOVORITE