Ватикан признао Палестину, Израел љут

Званично признање Палестине од стране Ватикана у новом споразуму, који је данас финализован, одмах је изазвало љутњу Израела и оптужбе да ће тај потез нанети штету изгледима за мир.

Свијет 13.05.2015 | 21:21
Ватикан признао Палестину, Израел љут

Споразум, који се тиче активности Католичке цркве на палестинским територијама, јасно наводи да је Света Столица измијенила дипломатско признање од Палестинске ослободилачке организације (ПЛО) у државу Палестину.

Споразум "има за циљ да подстакне живот и активности Католичке цркве и њено признање на судском нивоу", изјавио је монсињор Антоан Камилери, замЈеник шефа дипломатије Ватикана који је предводио шесточлану делегацију у преговорима, пренИЈеле су свјетске агенције.

Ватикан је поздравио одлуку Генерлне скупштине 2012. године да призна де факто палестинску државност, али је овај споразум први правни документ о коме се преговорало између Свете Столице и палестинске државе и представља званично признање, пренио је АП.

Званичници Ватикана су рекли да споразум, иако је значајан, не представља прво признање Палестине од стране Свете Столице.

"Ми смо признали државу Палестину када је призната од стране Уједињених нација и већ смо је укључцили као државу Палестину у наш званични годишњак", рекао је портпарол Ватикана Федерико Ломбарди.

Израелско Министарство спољних послова је саопштило да је разочарано таквим развојем догађаја.

"Тај потез не промовише мировни процес и удаљује палестинско руководство од повратка директним и билатералним преговорима," наводи се у поруци Министарства уз напомену да ће " Израел проучити споразум и размотрити одговарајуће кораке".

Споразум је завршен прије посјете палестинског предјседника Махмуда Абаса папи Фрањи у Ватикану. Абас ће допутовати у Рим да присуствује у недјељу проглашењу за светице двије часне сестре из Свете земље.

Ватикан је алудирао незванично на државу Палестину од прошле године. Током посјете папе Фрање Светој земљи 2014. у званичном програму Ватикана је наведено да је Абас предсједник државе Палестине, а у најновием годишњаку Ватикана палестински амбасадор при Светој Столици је означен као представник (државе) Палестине.

Извор: Агенције

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

родјо

13.05.2015 20:12

Цудна времена долазе! Ово ми се све поклапа са предвидјањима господина Петрусица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxxx

14.05.2015 11:04

ватикан прелази на ислам

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма не

14.05.2015 20:57

Они требају мир и сигуран доступ црквама и религиозним мјестима. Кога је молити није га срдити. Јевреји се љуте и одљуте али у принципу од њихове љутње се не умире.

ОДГОВОРИТЕ