Vatikan priznao Palestinu, Izrael ljut

Zvanično priznanje Palestine od strane Vatikana u novom sporazumu, koji je danas finalizovan, odmah je izazvalo ljutnju Izraela i optužbe da će taj potez naneti štetu izgledima za mir.

Svijet 13.05.2015 | 21:21
Vatikan priznao Palestinu, Izrael ljut

Sporazum, koji se tiče aktivnosti Katoličke crkve na palestinskim teritorijama, jasno navodi da je Sveta Stolica izmijenila diplomatsko priznanje od Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) u državu Palestinu.

Sporazum "ima za cilj da podstakne život i aktivnosti Katoličke crkve i njeno priznanje na sudskom nivou", izjavio je monsinjor Antoan Kamileri, zamJenik šefa diplomatije Vatikana koji je predvodio šestočlanu delegaciju u pregovorima, prenIJele su svjetske agencije.

Vatikan je pozdravio odluku Generlne skupštine 2012. godine da prizna de fakto palestinsku državnost, ali je ovaj sporazum prvi pravni dokument o kome se pregovoralo između Svete Stolice i palestinske države i predstavlja zvanično priznanje, prenio je AP.

Zvaničnici Vatikana su rekli da sporazum, iako je značajan, ne predstavlja prvo priznanje Palestine od strane Svete Stolice.

"Mi smo priznali državu Palestinu kada je priznata od strane Ujedinjenih nacija i već smo je uključcili kao državu Palestinu u naš zvanični godišnjak", rekao je portparol Vatikana Federiko Lombardi.

Izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da je razočarano takvim razvojem događaja.

"Taj potez ne promoviše mirovni proces i udaljuje palestinsko rukovodstvo od povratka direktnim i bilateralnim pregovorima," navodi se u poruci Ministarstva uz napomenu da će " Izrael proučiti sporazum i razmotriti odgovarajuće korake".

Sporazum je završen prije posjete palestinskog predjsednika Mahmuda Abasa papi Franji u Vatikanu. Abas će doputovati u Rim da prisustvuje u nedjelju proglašenju za svetice dvije časne sestre iz Svete zemlje.

Vatikan je aludirao nezvanično na državu Palestinu od prošle godine. Tokom posjete pape Franje Svetoj zemlji 2014. u zvaničnom programu Vatikana je navedeno da je Abas predsjednik države Palestine, a u najnoviem godišnjaku Vatikana palestinski ambasador pri Svetoj Stolici je označen kao predstavnik (države) Palestine.

Izvor: Agencije

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

rodjo

13.05.2015 20:12

Cudna vremena dolaze! Ovo mi se sve poklapa sa predvidjanjima gospodina Petrusica.

ODGOVORITE
Name

xxxx

14.05.2015 11:04

vatikan prelazi na islam

ODGOVORITE
Name

Ma ne

14.05.2015 20:57

Oni trebaju mir i siguran dostup crkvama i religioznim mjestima. Koga je moliti nije ga srditi. Jevreji se ljute i odljute ali u principu od njihove ljutnje se ne umire.

ODGOVORITE