Анализа: (М)ного (С)у (Н)езгодни!

Бројач је дошао до 114, али није крај...Још четири гола им недостају да изједначе рекорд Реалове навале из сезоне 2011/2012!

Фудбал 15.05.2015 | 19:40
Анализа: (М)ного (С)у (Н)езгодни!

“Не видим како то Барселона мисли да се ослони на тимску игру ако на терену у истом тренутку буду Меси, Суарез и Нејмар. Њих тројица су превелики индивидуалци. Довођењем Нејмара и Суареза, клуб је показао да ће индивидуалце ставити испред колектива који је до сада одлично функционисао”, написао је легендарни Јохан Кројф у колумни за холандски Де телеграф 13. јула 2014. године.

Да је макар легендарни Јохан оставио резерву са флоскулом “време ће показати”, не би могло да му се замери. Уосталом, Кројф је један од ретких великана чије речи и под старе дане имају тежину и не устручава се да ствари назове правим именом. Међутим, процена Барселониног атомског трилинга му не иде баш у прилог…

Оно што Меси, Суарез и Нејмар раде ове сезоне је најчистија лепота фудбала. Све теорије о великим индивидуалцима који не могу да функционишу заједно су пале у воду. Јужноамериканци из Барселоне су направили фаталан коктел од којег противници падају на задњице (буквално, погледајте Боатенга) и прете да постану можда и најбољи трилинг у историји модерног фудбала.

Играо је Пеле у чувеним бразилским навалама, лепотом је освајала и мађарска Лака коњица, а Милан је имао први велики трилинг “Гре-Но-Ли”.

Бајерн се дичио трозупцем Румениге - Хенес - Милер, Бенфика је имала чувену петорку Аугусто - Еузебио - Колуња - Агуас - Симоес, а Манчестер Јунајтед “Свето тројство” Лоу - Чарлтон - Бест. Свет је пао под ноге 2002. године када је у селекцији Бразила плесао РРР трилинг (Роналдињо - Ривалдо - Роналдо).

Али ниједан трилинг до сада није био тако убитачан као Барселонин МСН трозубац. Меси, Нејмар и Суарез делују као да могу да померају планине.

Иначе, Каталонци већ деценијама имају опсесију о офанзивним терцетима и годинама су имали по тројицу великих имена у нападу. Почело је са квинтетом Кубала - Еваристо - Луис Суарез - Кочиш - Цибор. У то време су њих петорица спадали међу најбоље играче света. Наставило се…

Опсесија о “триденте” нападу се поготово појачала откако је кренула нова ера код Лапорте и Рајкарда. Почело је са Роналдињом, Етом и Жилијем којег је убрзо заменио Меси. Од тада је Аргентинац незамењив, а партнери су се само мењали. Прво Ето и Анри, па Ибрахимовић и Анри, па Виља и Педро, на крају Санчез и Педро. Већина тих трилинга је функционисала одлично, освојен је велики број трофеја, али нико није био овако доминантан. Јужноамеричке перле повремено делују као да могу да постигну гол када хоће. Ко зна шта би све синоћ било у Минхену да Енрике није одлучио да одмори Суареза за прославу титуле на Висенте Калдерону…

Од Барселониног “тридентеа” једноставно нема одбране. Поготово када ривал хоће да игра фудбал и да мало крене напред. Никада Каталонци нису играли овако убитачне контре. Тики-така је одслужила своје, а Луис Енрике је када му се клупа дрмала престао да измишља са системом ротације и пустио мајсторе да играју. Меси је престао да се гура у средини и делује са десног крила одакле је и најубојитији, Нејмар удара са контра стране, а Суарез убада из центра.

Истина, овакав напад је сан сваког тренера и сваки клинац који је узео џојстик у руке би рекао дса може да их води. Али Енрике се већ у првом делу сезоне играо ватром и умало изгорео. Када је био на рубу отказа, направио је компромис и престао да измишља топлу воду. Пустио је “троглаву аждају” и престао да је чачка. Али и то је врлина. Када спознаш да је једноставност највеће савршенство. Видимо како је прошао Гвардиола који је од Хејнкесове машине направио ово што је направио, двојицу најбољих бекова света је претворио у задње везне, а најталентованоијег немачког фудбалера приковао за клупу и укочио му напредак у каријери…

На Барселонином путу до финала у Берлину су стајале јаке екипе попут Манчестер Ситија, Пари Сен Жермена и Бајерна, али ниједна од њих није успела да избегне пресуду МСН трилинга. И у сваком од тих мечева је неко други био џелат. Суарез у Манчестеру и Паризу, Нејмар против ПСЖ у Барселони и на реваншу у Минхену, а Меси када је било најтеже и када је изгледало да ће Бајерн одолети на Камп Ноу.

Укупно су Барсини чаробњаци у сезони постигли 114 голова у свим такмичењима. Барсини трилинзи су до сада два пута стизали до 100 голова у сезони. Меси, Ето и Анри су у сезони када је освојена “триплета” постигли 100 голова, исти број голова су две године каснији постигли Меси, Виља и Педро. Али, “МСН” их је одавно прешишао. Бразилац, Аргентинац и Уругвајац су до сада заједно сакупили 114 погодака у свим такмичењима!

Јуре рекорд Реаловог напада из сезоне 2011/12 када су Роналдо, Бензема и Игуаин заједно дали 118 голова. Будући да Барселону у наставку сезоне очекују још четири меча у којима јуре три трофеја, тешко да ће Реалов рекорд одолети. Већ у недељу ће Барсин трилинг на терен против Атлетика у Мадриду где победом може да овери титулу у Примери и врати оно што су им Јорганџије узеле на Камп Ноу претходне сезоне. Потом следи последње коло против Депортива које може бити идеална птрилика за поправљање гол разлике, па финале Купа краља против Билбаа и на крају врхунац сезоне у Берлину.

Сада се оних 160.000.000 евра уложених у Нејмара и Суареза уопште не чине као ризичан потез.

Коментари / 0

Оставите коментар