Видео: Барса је најбољи клуб 21. вијека!

Нема краја каталонској ери! Тријумфом над Бајерном и новим пласманом у финале Лиге шампиона Барселона није направила нешто неочекивано, али је показала да је у савременом добу једина константа завршних представа најелтнијег клупског такмичења на свету.

Фудбал 14.05.2015 | 08:00
Видео: Барса је најбољи клуб 21. вијека!

„Они имају невероватан таленат, али немају срце шампиона“, писало се након што је Манчестер јунајтед 2008. године био бољи од Барсе у полуфиналу Лиге шампиона.

„Нашао се доктор и за њих. Било је време да им неко као Мурињо покаже да тај стерилни фудбал кратких пасова више не пролази“, констатовали су многи пошто је Специјални 2010. године направио изненађење и с Интером био бољи од каталонског великана.

„Барселона је одавно прочитана књига. Њихова ера је завршена још 2011. године када су на Вемблију победили Јунајтед“, гласили су заједљиви коментари пре 12 месеци, пошто је Барса изгледала беспомоћно у судару с бандитима Дијега Симеонеа.

Напис „Више од клуба“ краси источну трибину стадиона Барселоне. Креатор тог поносног каталонског поклича не само што је био инвентиван, него је био и фудбалски далековид. Можда Барселона није више од клуба, али је дефинитивно најуспешнији фудбалски колектив 21. века. С тенденцијом да се у ближој будућности одвоји од бројних конкурената, који су у тренуцима највеће Барсине моћи ширили тезу о томе како на Ноу Кампу станују фудбалски фолиранти чији биолошки сат убразно откуцава. Какав је то само превид био...

Тријумфом над Бајерном и новим пласманом у финале Лиге шампиона Барселона није направила нешто неочекивано, али је показала да је у савременом добу једина константа завршних представа најелтнијег клупског такмичења на свету. Од 2006. године Барселона је три пута подигла пехар с великим ушима, а само прошле сезоне није успела да се пробије у полуфинале Лиге шампиона, пошто је положила оружје у боју са мадридским Атлетиком.

Било је и раније клубова под чијом чизмом је патио комплетан фудбалски поредак. Реал је „везао“ пет сезона на крову Старог континента, Ливерпул и Нотингем Форест су писали историју енглеског фудбала, Ајакс и Стеауа су за све ривале представљали једначину с више непознатих, Милан с холандском тројком је био синоним непобедивости и такмичарског фудбала... Али Барса је своју епоху продужила скоро на деценију, успевши у још једном деликатном задатку. Могу Меси и дружина повремено да изгледају неубедљиво, могу и да доживе катастрофу када то нико не очекује, али за све „колеге“ по квалитету она ће представљати непожељног противника.

Константу у Лиги шампиона Барселона је оплеменила са шест домаћих првенстава, два пута је била победник Купа краља и исто толико пута су њени капитени подизали пехар Интерконтиненталног купа. Утисак о њиховој доминацији неће покварити ни исход финале представе у Минхену. Јер и ако буду пали у завршној представи, будите уверени да ће Меси, Инијеста и Пике поново устати. Толико пута апострофирани термин „засићење“ не постоји у њиховом карактеру шампиона. Уосталом након што су се 2011. године на Вемблију „наругали“ Манчестер јунајтеду Лионел Меси је између редова најавио да нико у Барселони не жели да стави тачку на каталонску еру.
„Надам се да ће овај трофеј бити само један у низу. Верујем да ћемо се у блиској будућности радовати још много пута. Живела Барселона, живела Каталонија“, поручио је тада Меси.

Сви који су радили у Барселони до 1992. године, имали су само једну опсесију – да освоје Куп шампиона. А онда је Роналд Куман прекинуо проклетство изгубљених финала. Нови велики циљ станује у ходницима Ноу Кампа.

Будите убеђени да тамо има оних који виде далеко. Маштају о томе како их 2101. године неко од главешина УЕФА проглашава за најбољи клуб 21.века.

Коментари / 0

Оставите коментар