Video: Barsa je najbolji klub 21. vijeka!

Nema kraja katalonskoj eri! Trijumfom nad Bajernom i novim plasmanom u finale Lige šampiona Barselona nije napravila nešto neočekivano, ali je pokazala da je u savremenom dobu jedina konstanta završnih predstava najeltnijeg klupskog takmičenja na svetu.

Fudbal 14.05.2015 | 08:00
Video: Barsa je najbolji klub 21. vijeka!

„Oni imaju neverovatan talenat, ali nemaju srce šampiona“, pisalo se nakon što je Mančester junajted 2008. godine bio bolji od Barse u polufinalu Lige šampiona.

„Našao se doktor i za njih. Bilo je vreme da im neko kao Murinjo pokaže da taj sterilni fudbal kratkih pasova više ne prolazi“, konstatovali su mnogi pošto je Specijalni 2010. godine napravio iznenađenje i s Interom bio bolji od katalonskog velikana.

„Barselona je odavno pročitana knjiga. Njihova era je završena još 2011. godine kada su na Vembliju pobedili Junajted“, glasili su zajedljivi komentari pre 12 meseci, pošto je Barsa izgledala bespomoćno u sudaru s banditima Dijega Simeonea.

Napis „Više od kluba“ krasi istočnu tribinu stadiona Barselone. Kreator tog ponosnog katalonskog pokliča ne samo što je bio inventivan, nego je bio i fudbalski dalekovid. Možda Barselona nije više od kluba, ali je definitivno najuspešniji fudbalski kolektiv 21. veka. S tendencijom da se u bližoj budućnosti odvoji od brojnih konkurenata, koji su u trenucima najveće Barsine moći širili tezu o tome kako na Nou Kampu stanuju fudbalski foliranti čiji biološki sat ubrazno otkucava. Kakav je to samo previd bio...

Trijumfom nad Bajernom i novim plasmanom u finale Lige šampiona Barselona nije napravila nešto neočekivano, ali je pokazala da je u savremenom dobu jedina konstanta završnih predstava najeltnijeg klupskog takmičenja na svetu. Od 2006. godine Barselona je tri puta podigla pehar s velikim ušima, a samo prošle sezone nije uspela da se probije u polufinale Lige šampiona, pošto je položila oružje u boju sa madridskim Atletikom.

Bilo je i ranije klubova pod čijom čizmom je patio kompletan fudbalski poredak. Real je „vezao“ pet sezona na krovu Starog kontinenta, Liverpul i Notingem Forest su pisali istoriju engleskog fudbala, Ajaks i Steaua su za sve rivale predstavljali jednačinu s više nepoznatih, Milan s holandskom trojkom je bio sinonim nepobedivosti i takmičarskog fudbala... Ali Barsa je svoju epohu produžila skoro na deceniju, uspevši u još jednom delikatnom zadatku. Mogu Mesi i družina povremeno da izgledaju neubedljivo, mogu i da dožive katastrofu kada to niko ne očekuje, ali za sve „kolege“ po kvalitetu ona će predstavljati nepoželjnog protivnika.

Konstantu u Ligi šampiona Barselona je oplemenila sa šest domaćih prvenstava, dva puta je bila pobednik Kupa kralja i isto toliko puta su njeni kapiteni podizali pehar Interkontinentalnog kupa. Utisak o njihovoj dominaciji neće pokvariti ni ishod finale predstave u Minhenu. Jer i ako budu pali u završnoj predstavi, budite uvereni da će Mesi, Inijesta i Pike ponovo ustati. Toliko puta apostrofirani termin „zasićenje“ ne postoji u njihovom karakteru šampiona. Uostalom nakon što su se 2011. godine na Vembliju „narugali“ Mančester junajtedu Lionel Mesi je između redova najavio da niko u Barseloni ne želi da stavi tačku na katalonsku eru.
„Nadam se da će ovaj trofej biti samo jedan u nizu. Verujem da ćemo se u bliskoj budućnosti radovati još mnogo puta. Živela Barselona, živela Katalonija“, poručio je tada Mesi.

Svi koji su radili u Barseloni do 1992. godine, imali su samo jednu opsesiju – da osvoje Kup šampiona. A onda je Ronald Kuman prekinuo prokletstvo izgubljenih finala. Novi veliki cilj stanuje u hodnicima Nou Kampa.

Budite ubeđeni da tamo ima onih koji vide daleko. Maštaju o tome kako ih 2101. godine neko od glavešina UEFA proglašava za najbolji klub 21.veka.

Komentari / 0

Ostavite komentar