Анализа: Луда завршница Бундеслиге...

Последња два кола одлучују о судбини 16 клубова! Два су кола до краја немачког првенства, а само су две ствари познате – Бајерн је освојио 25. титулу, а Волфзбург иде директно у Лигу шампиона. Сви остали тимови ће у последњих 180 минута одлучивати о својој судбини...

Фудбал 13.05.2015 | 23:45
Анализа: Луда завршница Бундеслиге...

Потпуно је невероватно да 16 од 18 клубова у Бундеслиги још не зна коначну судбину, два кола пре краја сезоне. Некима, додуше, за успешну сезону недостаје само један мали корак напред, неке у игри оставља само теорија, али чињеница је да се ни један од 16 клубова не сме ушушкати у оно што су до сада направили. Ми вам доносимо преглед онога што нас чека у последња два кола немачког шампионата.

ПРВАК

Ту је све решено. Бајерн је поново убедљиво освојио титулу првака Немачке, а Пеп Гвардиола је последњих неколико утакмица играо с комбинованом поставом како би се припремао за утакмице Лиге шампиона, али и опорављао екипу од повреда.

ЛИГА ШАМПИОНА

Немачка има четири места за елитно европско такмичење, а осим Бајерна тамо ће играти и Волфзбург, Борусија Менхенгладбах и Бајер. Али последња два клуба још воде борбу за директан пласман у Лигу шампиона, односно избегавање квалификација које могу донети неугодног противника. Много боље у целој причи стоји Борусија која има пет бодова предности. Но, друштво из Менхенгладбаха има две неугодне утакмице до краја – прво гостовање Вердеру, а затим утакмицу код куће против Аугзбурга. Обе екипе боре се за наступ у Европи, па ће Лусијен Фавр своје ученике морати да припреми за две жестоке утакмице. Бајер наизглед има нешто лакши задатак – на свом терену игра против Хофенхајма, а потом гостује франкфуртском Ајнтрахту. Међутим, потребно им је свих шетс бодова како би прешли Борусију, а да притом тим из Менхенгладбаха не освоји ниједан. Односно, Борусија може да освоји један бод, али Бајер ће онда бити приморан да надокнади и гол-разлику која им тренутно не иде у корист.

ЛИГА ЕВРОПЕ

Овдје се води велика борба. Два су места на располагању, а теоретски за њих конкурише седам екипа. Додуше, могуће је да ипак буду три места у питању ако Волфзбург освоји Куп Немачке у двобоју против Борусије која на два фронта покушава да осигура Европу. Наиме, од ове сезоне финалисти купа немају више проходност према Европи, него се то место пребацује на прву следећу екипу по пласману.

У борби за Европу најбоље стоје Аугзбург и Шалке који имају бодовну предност над осталим конкурентима, а њих је чак шест. Додуше, Келн и Ајнтрахт у игри држи још теорија, ни Хофенхајм не стоји пуно боље, али док има математикее, има простора и за наду. Борусија и Вердер вребају грешку Аугзбурга и Шалкеа.

Аугзбургу је довољна једна победа до краја првенства да осигура европско учешће. Прву прилику има против Хановера на домаћем терену где ће бити фаворит јер се противник бори за опстанак. У посљедњем колу чека их тешко гостовање у Менхенгладбаху.

Што се Шалкеа тиче, екипа из Гелзенкирхена код куће игра против Падерборна па у гостима код ХСВ-а док Вердер игра против две Борусије и тешко ће надокнадити заостатак. Најтежи, пак, посао има Јирген Клоп који има два јака противника - Волфзбург у гостима те домаћу утакмицу против Вердера која би могла да буде један од шлагера сезоне. Но, као што смо истакли, Борусија до Европе може и преко Купа...

БОРБА ЗА О(П)СТАНАК

Овде ће бити неизвесно све до истека последњег минута последњег кола. Шест бодова су у оптицају, а дели их четири бода. Како је овде борба далеко неизвеснија, проћи ћемо кроз комплетна дешавања од клуба до клуба.

Херта – има три бода више од прве екипе из опасне зоне, а након три тешке утакмице (Бајерн, обе Борусије) у којој није убележен ни бод, последња два кола им доносе Ајнтрахт и Хофенхајм. Иако обе екипе имају теоретске шансе за пласман у Лигу Европе, ипак су доста далеко од ње па би Херта могла да искористити њихов мањак ентузијазма и осигура Бундеслигу и следеће године.

ХСВ – Овај клуб се дигао у последње три утакмице, те је са седам освојених бодова побегао из зоне дављеника. Али и даље га од "црте" дели само један бод, а до краја сезоне следе две тешке утакмице – прво гостовање Штутгарту, који се такође бори за останак у елити, а затим долазак Шалкеа којем би бодови из последњег кола могли да буду потребни за Лигу Европе.

Фрајбург – у лошој је ситуацији Фрајбург. Уз чињеницу како да је у последњих пет кола освојио тек два бода, има и тежак распоред – у следећем мечу стиже Бајерн, а у последњем гостује Хановеру, директном конкуренту за испадање.

Хановер – још једна екипа у лошој форми. Извукао је Хановер по бод од Вердера и Волфзбурга, али није победио још од децембра прошле године. Само нерешени исходи одржавају овај тим у животу, али питање је хоће ли им то бити довољно. Распоред их води у Аугзбург, који се бори за Лигу Европе, а у последњем колу чекају Фрајбург. То би могао да буде прави дерби.

Падерборн – симпатични Падерборн добро су кренули ове сезоне, али су убрзо дошли на зачеље табеле, где су их многи видели од почетка сезоне. У завршници ће бодове тражити на гостовању Шалкеу, али праву прилику ће имати на домаћем терену против Штутгарта.

Штутгарт – пет титула првака Немачке има Штутгарт, али сада је близу одласка у Цвајту. Успеле су Швабе да победе Мајнц у претходном колу, а завршница сезоне им нуди два директна двобоја са конкурентима за опстанак – код куће чекају ХСВ па гостују Падерборну. С две победе би дефинитивно успели да пронађу спас.

РАСПОРЕДИ ПРЕОСТАЛИХ УТАКМИЦА:

33. коло (субота, 16. маја – све утакмице почињу у 15.30):

Аугзбург – Хановер
Вердер – Борусија Менхенгладбах
Фрајбург – Бајерн
Херта – Ајнтрахт
Бајер – Хофенхајм
Мајнц – Келн
Шалке – Падерборн
Штутгарт – ХСВ
Волфзбург – Борусиа Дортмунд

34. коло (субота, 23. свибња – све утакмице почињу у 15.30):

Бајерн – Мајнц
Борусија Дортмунд – Вердер
Ајнтрахт – Бајер
ХСВ – Шалке
Хановер – Фрајбург
Хофенхајм – Херта
Келн – Волфзбург
Борусија Менхенгладбах. – Аугзбург
Падерборн – Штутгарт

Коментари / 0

Оставите коментар