Analiza: Luda završnica Bundeslige...

Poslednja dva kola odlučuju o sudbini 16 klubova! Dva su kola do kraja nemačkog prvenstva, a samo su dve stvari poznate – Bajern je osvojio 25. titulu, a Volfzburg ide direktno u Ligu šampiona. Svi ostali timovi će u poslednjih 180 minuta odlučivati o svojoj sudbini...

Fudbal 13.05.2015 | 23:45
Analiza: Luda završnica Bundeslige...

Potpuno je neverovatno da 16 od 18 klubova u Bundesligi još ne zna konačnu sudbinu, dva kola pre kraja sezone. Nekima, doduše, za uspešnu sezonu nedostaje samo jedan mali korak napred, neke u igri ostavlja samo teorija, ali činjenica je da se ni jedan od 16 klubova ne sme ušuškati u ono što su do sada napravili. Mi vam donosimo pregled onoga što nas čeka u poslednja dva kola nemačkog šampionata.

PRVAK

Tu je sve rešeno. Bajern je ponovo ubedljivo osvojio titulu prvaka Nemačke, a Pep Gvardiola je poslednjih nekoliko utakmica igrao s kombinovanom postavom kako bi se pripremao za utakmice Lige šampiona, ali i oporavljao ekipu od povreda.

LIGA ŠAMPIONA

Nemačka ima četiri mesta za elitno evropsko takmičenje, a osim Bajerna tamo će igrati i Volfzburg, Borusija Menhengladbah i Bajer. Ali poslednja dva kluba još vode borbu za direktan plasman u Ligu šampiona, odnosno izbegavanje kvalifikacija koje mogu doneti neugodnog protivnika. Mnogo bolje u celoj priči stoji Borusija koja ima pet bodova prednosti. No, društvo iz Menhengladbaha ima dve neugodne utakmice do kraja – prvo gostovanje Verderu, a zatim utakmicu kod kuće protiv Augzburga. Obe ekipe bore se za nastup u Evropi, pa će Lusijen Favr svoje učenike morati da pripremi za dve žestoke utakmice. Bajer naizgled ima nešto lakši zadatak – na svom terenu igra protiv Hofenhajma, a potom gostuje frankfurtskom Ajntrahtu. Međutim, potrebno im je svih šets bodova kako bi prešli Borusiju, a da pritom tim iz Menhengladbaha ne osvoji nijedan. Odnosno, Borusija može da osvoji jedan bod, ali Bajer će onda biti primoran da nadoknadi i gol-razliku koja im trenutno ne ide u korist.

LIGA EVROPE

Ovdje se vodi velika borba. Dva su mesta na raspolaganju, a teoretski za njih konkuriše sedam ekipa. Doduše, moguće je da ipak budu tri mesta u pitanju ako Volfzburg osvoji Kup Nemačke u dvoboju protiv Borusije koja na dva fronta pokušava da osigura Evropu. Naime, od ove sezone finalisti kupa nemaju više prohodnost prema Evropi, nego se to mesto prebacuje na prvu sledeću ekipu po plasmanu.

U borbi za Evropu najbolje stoje Augzburg i Šalke koji imaju bodovnu prednost nad ostalim konkurentima, a njih je čak šest. Doduše, Keln i Ajntraht u igri drži još teorija, ni Hofenhajm ne stoji puno bolje, ali dok ima matematikee, ima prostora i za nadu. Borusija i Verder vrebaju grešku Augzburga i Šalkea.

Augzburgu je dovoljna jedna pobeda do kraja prvenstva da osigura evropsko učešće. Prvu priliku ima protiv Hanovera na domaćem terenu gde će biti favorit jer se protivnik bori za opstanak. U posljednjem kolu čeka ih teško gostovanje u Menhengladbahu.

Što se Šalkea tiče, ekipa iz Gelzenkirhena kod kuće igra protiv Paderborna pa u gostima kod HSV-a dok Verder igra protiv dve Borusije i teško će nadoknaditi zaostatak. Najteži, pak, posao ima Jirgen Klop koji ima dva jaka protivnika - Volfzburg u gostima te domaću utakmicu protiv Verdera koja bi mogla da bude jedan od šlagera sezone. No, kao što smo istakli, Borusija do Evrope može i preko Kupa...

BORBA ZA O(P)STANAK

Ovde će biti neizvesno sve do isteka poslednjeg minuta poslednjeg kola. Šest bodova su u opticaju, a deli ih četiri boda. Kako je ovde borba daleko neizvesnija, proći ćemo kroz kompletna dešavanja od kluba do kluba.

Herta – ima tri boda više od prve ekipe iz opasne zone, a nakon tri teške utakmice (Bajern, obe Borusije) u kojoj nije ubeležen ni bod, poslednja dva kola im donose Ajntraht i Hofenhajm. Iako obe ekipe imaju teoretske šanse za plasman u Ligu Evrope, ipak su dosta daleko od nje pa bi Herta mogla da iskoristiti njihov manjak entuzijazma i osigura Bundesligu i sledeće godine.

HSV – Ovaj klub se digao u poslednje tri utakmice, te je sa sedam osvojenih bodova pobegao iz zone davljenika. Ali i dalje ga od "crte" deli samo jedan bod, a do kraja sezone slede dve teške utakmice – prvo gostovanje Štutgartu, koji se takođe bori za ostanak u eliti, a zatim dolazak Šalkea kojem bi bodovi iz poslednjeg kola mogli da budu potrebni za Ligu Evrope.

Frajburg – u lošoj je situaciji Frajburg. Uz činjenicu kako da je u poslednjih pet kola osvojio tek dva boda, ima i težak raspored – u sledećem meču stiže Bajern, a u poslednjem gostuje Hanoveru, direktnom konkurentu za ispadanje.

Hanover – još jedna ekipa u lošoj formi. Izvukao je Hanover po bod od Verdera i Volfzburga, ali nije pobedio još od decembra prošle godine. Samo nerešeni ishodi održavaju ovaj tim u životu, ali pitanje je hoće li im to biti dovoljno. Raspored ih vodi u Augzburg, koji se bori za Ligu Evrope, a u poslednjem kolu čekaju Frajburg. To bi mogao da bude pravi derbi.

Paderborn – simpatični Paderborn dobro su krenuli ove sezone, ali su ubrzo došli na začelje tabele, gde su ih mnogi videli od početka sezone. U završnici će bodove tražiti na gostovanju Šalkeu, ali pravu priliku će imati na domaćem terenu protiv Štutgarta.

Štutgart – pet titula prvaka Nemačke ima Štutgart, ali sada je blizu odlaska u Cvajtu. Uspele su Švabe da pobede Majnc u prethodnom kolu, a završnica sezone im nudi dva direktna dvoboja sa konkurentima za opstanak – kod kuće čekaju HSV pa gostuju Paderbornu. S dve pobede bi definitivno uspeli da pronađu spas.

RASPOREDI PREOSTALIH UTAKMICA:

33. kolo (subota, 16. maja – sve utakmice počinju u 15.30):

Augzburg – Hanover
Verder – Borusija Menhengladbah
Frajburg – Bajern
Herta – Ajntraht
Bajer – Hofenhajm
Majnc – Keln
Šalke – Paderborn
Štutgart – HSV
Volfzburg – Borusia Dortmund

34. kolo (subota, 23. svibnja – sve utakmice počinju u 15.30):

Bajern – Majnc
Borusija Dortmund – Verder
Ajntraht – Bajer
HSV – Šalke
Hanover – Frajburg
Hofenhajm – Herta
Keln – Volfzburg
Borusija Menhengladbah. – Augzburg
Paderborn – Štutgart

Komentari / 0

Ostavite komentar