Српски клубови почињу када и најгори!

И није нека новост да се српски фудбал налази можда и на најнижем нивоу од свог настанка, али нова бодовна табела УЕФА додаје још једну нову димензију.

Фудбал 14.05.2015 | 11:40
Српски клубови почињу када и најгори!

На званичној листи Европске куће фудбала, Јелен Суперлига заузима поражавајуће 27. место, најгоре у историји, па ће пут наших клубова ка европским такмичењима почети од најраније фазе, а то значи и да ћемо авантуре наших клубова у Европи гледати већ од другог јула.

Првак државе, највероватније београдски Партизан, свој пут ка групној фази Лиге шампиона започеће из друге квалификационе рунде (14. јула), а, уколико прескочи прву препреку, већ на наредном кораку неће бити међу 'повлашћеним' тимовима (уколико се нешто значајно не промени и неколико боље рангираних тимова непланирано испадне).

Осим Партизана, Србија ће имати и четири тима који ће покушати да се пласирају у групну фазу Лиге Европе. Другопласирана и трећепласирана екипа ЈСЛ играће у првом колу квалификација за најмасовније европско такмичење, као и победник националног Купа. У случају да Чукарички савлада Партизан у великом финалу онда ће и петопласирана четвртопласирани тим у Европу.

Како све ово додатно компликује већ трауматичну ситуацију српског фудбала? Домаћа лига завршава се дуелима 30. кола 24. маја – само осам дана пре првог меча прве рунде квалификација.

За крај, на УЕФА листи, испред Србије су Норвешка, Бугарска, Шведска, Шкотска, а иза Мађарска, Словенија, Словачка, Молдавија и Азербејџан.

С друге стране, наши тимови ће бити носиоци у првој рунди квалификација, али, на основу претходних искустава, не би требало олако схватати ривале из Литваније, Луксембурга, Сан Марина, Гибралтара и Лихтенштајна.

Коментари / 0

Оставите коментар