Srpski klubovi počinju kada i najgori!

I nije neka novost da se srpski fudbal nalazi možda i na najnižem nivou od svog nastanka, ali nova bodovna tabela UEFA dodaje još jednu novu dimenziju.

Fudbal 14.05.2015 | 11:40
Srpski klubovi počinju kada i najgori!

Na zvaničnoj listi Evropske kuće fudbala, Jelen Superliga zauzima poražavajuće 27. mesto, najgore u istoriji, pa će put naših klubova ka evropskim takmičenjima početi od najranije faze, a to znači i da ćemo avanture naših klubova u Evropi gledati već od drugog jula.

Prvak države, najverovatnije beogradski Partizan, svoj put ka grupnoj fazi Lige šampiona započeće iz druge kvalifikacione runde (14. jula), a, ukoliko preskoči prvu prepreku, već na narednom koraku neće biti među 'povlašćenim' timovima (ukoliko se nešto značajno ne promeni i nekoliko bolje rangiranih timova neplanirano ispadne).

Osim Partizana, Srbija će imati i četiri tima koji će pokušati da se plasiraju u grupnu fazu Lige Evrope. Drugoplasirana i trećeplasirana ekipa JSL igraće u prvom kolu kvalifikacija za najmasovnije evropsko takmičenje, kao i pobednik nacionalnog Kupa. U slučaju da Čukarički savlada Partizan u velikom finalu onda će i petoplasirana četvrtoplasirani tim u Evropu.

Kako sve ovo dodatno komplikuje već traumatičnu situaciju srpskog fudbala? Domaća liga završava se duelima 30. kola 24. maja – samo osam dana pre prvog meča prve runde kvalifikacija.

Za kraj, na UEFA listi, ispred Srbije su Norveška, Bugarska, Švedska, Škotska, a iza Mađarska, Slovenija, Slovačka, Moldavija i Azerbejdžan.

S druge strane, naši timovi će biti nosioci u prvoj rundi kvalifikacija, ali, na osnovu prethodnih iskustava, ne bi trebalo olako shvatati rivale iz Litvanije, Luksemburga, San Marina, Gibraltara i Lihtenštajna.

Komentari / 0

Ostavite komentar