НБА плеј-оф: Леброн као краљ, Хјустон остао у игри!

Кливленд Кавалирси савладали су Чикаго Булсе 106:101 и преокренули резултат у полуфиналној серији Источне конференције плеј-офа НБА лиге на 3:2 у победама.

Кошарка 13.05.2015 | 11:40
НБА плеј-оф: Леброн као краљ, Хјустон остао у игри!

У другом мечу вечери, Хјустон Рокитси прекинули су серију од два пораза против Лос Анђелес Клиперса 124:103 и тако избегли елиминацију у полуфиналу Запада – 3:2.

Меч у Охају обележио је феноменални Леброн Џејмс са 38 поена, 12 скокова и шест асистенција, док је дуел у Тексасу решио Џејмс Харден трипл-даблом – 26 поена, 11 скокова и 10 асистенција.

Шести мечеви на програму су у ноћи између четврта и петка, када ће домаћини бити Клиперси и Булси.

Наредне ноћи играју се преостала два полуфинална пара, у Атланти ће Хокси покушати да потврде брејк против Вашингтон Визардса, исто као и Голден Стејт Вориорси у Окленду над Мемфис Гризлисима, пошто је резултат у обе серије изједначен – 2:2.

Најбољи играч данашњице Леброн Џејмс вратио се у родни Акрон како би Кавалирсима донео прву титулу у историји, а за сада се налази на добром путу. Његова екипа гублиа је са 2:1 у победама против Чикага, али је онда 'Краљ' погодио у последњој секунди четвртог меча одиграног у 'Ветровитом граду' за победу и изједначење, да би претходне ноћи, упркос незгодној повреди зглоба, одиграо сјајан меч и довео свој тим на корак до пласмана у финале Конференције.

"То! Нема изгубљених лопти. То је прва статистичка категорија коју сам погледао када се меч завршио. Желео сам да будем ефикасан за тим и у томе сам и успео", рекао је Џејмс после меча, а Кајри Ирвинг му се захвалио – "због чињенице да је цео тим ставио на своја плећа".

Четвороструки МВП лиге провео је на терену чак 41 минут, за то време забележивши 38 поена (13/19 за два, 1/5 за три), од којих чак 24 у првом полувремену 12 скокова, шест асистенција, по три блокаде и три украдене лопте, без иједне изгубљене. За разлику од меча у Чикагу, када је погодио само трећину од укупно 30 шутева, Џејмс је овога пута био далеко прецизнији из игре, док је у одбрани био на стандардно високом нивоу – а посебно се истиће ситуација када је ударио блокаду Дерику Роузу на два поена разлике у последњем минуту.

Велика ствар за екипу Дејвида Блата је и веома добра партија Кајрија Ирвинга, који има великих проблема са повређеним стопалом, али је 'Унцле Дреw' овога пута помогао првој звезди екипе да током целог тока меча контролише резултат и на крају слави, иако су гости имали шут за вођство на 45 секунди до краја. Најкориснији играч светског првенства у Шпанији убацио је 25 поена (6/10 за два, 3/6 за три) и имао пет асистенција. Иман Шамперт додао 13 поена (7/15 из игре) и ухватио седам лопти, Џеј-Ар Смит придодао је 12 са клупе, а Тристан Томпсон је поред 12 поена имао и 10 скокова.

У пораженом тиму, за који поново није наступио По Гасол, највише се истакао Џими Батлер са 29 поена (6/10 за два, 3/8 за три), девет скокова и три асистенције, а мало је недостајало да буде и апсолутни јунак. Везаним погоцима за три поена вратио је свој тим на посед од тријумфа, али је онда, на 45 секунди до краја, промашио шут за вођство. Највећу подршку Батлер је имао у виду Мајка Данливија, који је дуел завршио са 19 поена (3/4 за два, 2/4 за три), четири ухваћене и четири успешно додате лопте, док је Дерик Роуз убацио 16 поена, девет скокова и седам асистенција, али уз очајан шут из игре – 7/20 за два, 0/4 за три.

Булси су последњих десет минута играли без Тажа Гибсона, који је искључен због шутирања Метјуа Делаведове.

"Изненадило ме искључење. Само сам покушао да ослободим ногу, јер сам, чим сам устао, осетио да ме неко држи за ногу", рекао је Гибсон, који је дуел завршио са десет поена, исто колико и Жоаким Ноа, Тони Снел и Никола Миротић.

Тренер Булса Том Тибодо имао је кратак коментар на дуел у Охају – "Он (Џејмс) је био превише брз, а ми смо били превише спори".

У другом мечу вечери видели смо далеко мање узбуђења, пошто су Хјустон Рокитси у Тојота Центру успели да зауставе налет Лос Анђелес Клиперса и сачувају наду да ипак могу да се нађу у финалу Конференције. Домаћин је одлично ушао у сусрет, после 24 минута игре миао је већ 15 поена предности, да би до краја сусрета само увећавао своје вођство. Ипак, сада им предстоји тежи део посла, пошто морају да славе у Стејплс Центру уколико желе да барем још једном играју пред својим навијачима.

После два меча у којима није био на препознатљивом нивоу, Џејмс Харден оставрио је трипл-дабл, први у историји франшизе још од Стива Френсиса 2004, а његов наступ добија још више на тежини јер се пред сам дуел у Тексасу није осећао баш најбоље. Међутим, то га није спречило да постигне 26 поена (9/12 за два, 1/8 за три), покупи 11 лопти и асистира саиграчима у 10 наврата, уз пет изгубљених лопти.

"Добро сам. Победили смо, то је оно што је најбитније, то је једино што је битно", рекао је Харден после меча.

Највећу подршку 'Брада' је имао од Двајта Хаурда који је забележио 20 поена (7/14 из игре, 6/14 бацања) и 15 скокова, као и две блокаде, док је Тревор Ариза такође био одличан са 22 поена (4/6 за два, 4/6 за три) и осам скокова. Кори Бруер је са клупе убацио 15 кошева, Теренс Џонс 12, а Џејсон Тери 11.

У тиму гостију поново је био најбољи Блејк Грифин са 30 поена (12/21 за два) и 16 ухваћених лопти (шест офанзивних), а опорављени Крис Пол убацио је 22 коша (5/7 за два, 4/9 за три) и уписао десет асистенција. Деандре Џордан остварио је још један дабл-дабл са 13 поена и 11 скокова, Спенсер Ховс додао је 11 са клупе, док је заказао Џеј-Џеј Редик са само девет поена (2/4 за два, 1/8 за три).

"Били су фокусиранији од нас. Играли су управо онако како тим који је у оваквој ситуацији треба да игра, док ми нисмо били ни близу том нивоу. Сада се окрећемо мечу пред нашом публиком, а и даље је све у нашим рукама", рекао је тренер гостију Док Риверс, који се нада да ће постати први тренер који је увео Клиперсе у финале конференције.

Коментари / 0

Оставите коментар