NBA plej-of: Lebron kao kralj, Hjuston ostao u igri!

Klivlend Kavalirsi savladali su Čikago Bulse 106:101 i preokrenuli rezultat u polufinalnoj seriji Istočne konferencije plej-ofa NBA lige na 3:2 u pobedama.

Košarka 13.05.2015 | 11:40
NBA plej-of: Lebron kao kralj, Hjuston ostao u igri!

U drugom meču večeri, Hjuston Rokitsi prekinuli su seriju od dva poraza protiv Los Anđeles Klipersa 124:103 i tako izbegli eliminaciju u polufinalu Zapada – 3:2.

Meč u Ohaju obeležio je fenomenalni Lebron Džejms sa 38 poena, 12 skokova i šest asistencija, dok je duel u Teksasu rešio Džejms Harden tripl-dablom – 26 poena, 11 skokova i 10 asistencija.

Šesti mečevi na programu su u noći između četvrta i petka, kada će domaćini biti Klipersi i Bulsi.

Naredne noći igraju se preostala dva polufinalna para, u Atlanti će Hoksi pokušati da potvrde brejk protiv Vašington Vizardsa, isto kao i Golden Stejt Voriorsi u Oklendu nad Memfis Grizlisima, pošto je rezultat u obe serije izjednačen – 2:2.

Najbolji igrač današnjice Lebron Džejms vratio se u rodni Akron kako bi Kavalirsima doneo prvu titulu u istoriji, a za sada se nalazi na dobrom putu. Njegova ekipa gublia je sa 2:1 u pobedama protiv Čikaga, ali je onda 'Kralj' pogodio u poslednjoj sekundi četvrtog meča odigranog u 'Vetrovitom gradu' za pobedu i izjednačenje, da bi prethodne noći, uprkos nezgodnoj povredi zgloba, odigrao sjajan meč i doveo svoj tim na korak do plasmana u finale Konferencije.

"To! Nema izgubljenih lopti. To je prva statistička kategorija koju sam pogledao kada se meč završio. Želeo sam da budem efikasan za tim i u tome sam i uspeo", rekao je Džejms posle meča, a Kajri Irving mu se zahvalio – "zbog činjenice da je ceo tim stavio na svoja pleća".

Četvorostruki MVP lige proveo je na terenu čak 41 minut, za to vreme zabeleživši 38 poena (13/19 za dva, 1/5 za tri), od kojih čak 24 u prvom poluvremenu 12 skokova, šest asistencija, po tri blokade i tri ukradene lopte, bez ijedne izgubljene. Za razliku od meča u Čikagu, kada je pogodio samo trećinu od ukupno 30 šuteva, Džejms je ovoga puta bio daleko precizniji iz igre, dok je u odbrani bio na standardno visokom nivou – a posebno se istiće situacija kada je udario blokadu Deriku Rouzu na dva poena razlike u poslednjem minutu.

Velika stvar za ekipu Dejvida Blata je i veoma dobra partija Kajrija Irvinga, koji ima velikih problema sa povređenim stopalom, ali je 'Uncle Drew' ovoga puta pomogao prvoj zvezdi ekipe da tokom celog toka meča kontroliše rezultat i na kraju slavi, iako su gosti imali šut za vođstvo na 45 sekundi do kraja. Najkorisniji igrač svetskog prvenstva u Španiji ubacio je 25 poena (6/10 za dva, 3/6 za tri) i imao pet asistencija. Iman Šampert dodao 13 poena (7/15 iz igre) i uhvatio sedam lopti, Džej-Ar Smit pridodao je 12 sa klupe, a Tristan Tompson je pored 12 poena imao i 10 skokova.

U poraženom timu, za koji ponovo nije nastupio Po Gasol, najviše se istakao Džimi Batler sa 29 poena (6/10 za dva, 3/8 za tri), devet skokova i tri asistencije, a malo je nedostajalo da bude i apsolutni junak. Vezanim pogocima za tri poena vratio je svoj tim na posed od trijumfa, ali je onda, na 45 sekundi do kraja, promašio šut za vođstvo. Najveću podršku Batler je imao u vidu Majka Danlivija, koji je duel završio sa 19 poena (3/4 za dva, 2/4 za tri), četiri uhvaćene i četiri uspešno dodate lopte, dok je Derik Rouz ubacio 16 poena, devet skokova i sedam asistencija, ali uz očajan šut iz igre – 7/20 za dva, 0/4 za tri.

Bulsi su poslednjih deset minuta igrali bez Taža Gibsona, koji je isključen zbog šutiranja Metjua Delavedove.

"Iznenadilo me isključenje. Samo sam pokušao da oslobodim nogu, jer sam, čim sam ustao, osetio da me neko drži za nogu", rekao je Gibson, koji je duel završio sa deset poena, isto koliko i Žoakim Noa, Toni Snel i Nikola Mirotić.

Trener Bulsa Tom Tibodo imao je kratak komentar na duel u Ohaju – "On (Džejms) je bio previše brz, a mi smo bili previše spori".

U drugom meču večeri videli smo daleko manje uzbuđenja, pošto su Hjuston Rokitsi u Tojota Centru uspeli da zaustave nalet Los Anđeles Klipersa i sačuvaju nadu da ipak mogu da se nađu u finalu Konferencije. Domaćin je odlično ušao u susret, posle 24 minuta igre miao je već 15 poena prednosti, da bi do kraja susreta samo uvećavao svoje vođstvo. Ipak, sada im predstoji teži deo posla, pošto moraju da slave u Stejpls Centru ukoliko žele da barem još jednom igraju pred svojim navijačima.

Posle dva meča u kojima nije bio na prepoznatljivom nivou, Džejms Harden ostavrio je tripl-dabl, prvi u istoriji franšize još od Stiva Frensisa 2004, a njegov nastup dobija još više na težini jer se pred sam duel u Teksasu nije osećao baš najbolje. Međutim, to ga nije sprečilo da postigne 26 poena (9/12 za dva, 1/8 za tri), pokupi 11 lopti i asistira saigračima u 10 navrata, uz pet izgubljenih lopti.

"Dobro sam. Pobedili smo, to je ono što je najbitnije, to je jedino što je bitno", rekao je Harden posle meča.

Najveću podršku 'Brada' je imao od Dvajta Haurda koji je zabeležio 20 poena (7/14 iz igre, 6/14 bacanja) i 15 skokova, kao i dve blokade, dok je Trevor Ariza takođe bio odličan sa 22 poena (4/6 za dva, 4/6 za tri) i osam skokova. Kori Bruer je sa klupe ubacio 15 koševa, Terens Džons 12, a Džejson Teri 11.

U timu gostiju ponovo je bio najbolji Blejk Grifin sa 30 poena (12/21 za dva) i 16 uhvaćenih lopti (šest ofanzivnih), a oporavljeni Kris Pol ubacio je 22 koša (5/7 za dva, 4/9 za tri) i upisao deset asistencija. Deandre Džordan ostvario je još jedan dabl-dabl sa 13 poena i 11 skokova, Spenser Hovs dodao je 11 sa klupe, dok je zakazao Džej-Džej Redik sa samo devet poena (2/4 za dva, 1/8 za tri).

"Bili su fokusiraniji od nas. Igrali su upravo onako kako tim koji je u ovakvoj situaciji treba da igra, dok mi nismo bili ni blizu tom nivou. Sada se okrećemo meču pred našom publikom, a i dalje je sve u našim rukama", rekao je trener gostiju Dok Rivers, koji se nada da će postati prvi trener koji je uveo Kliperse u finale konferencije.

Komentari / 0

Ostavite komentar