Попоски: Криминалци иза напада у Куманову

Шеф македонске дипломатије Никола Попоски изјавио је да иза догађаја у Куманову стоји група чије су вође криминалци.

Регион 13.05.2015 | 09:07
Попоски: Криминалци иза напада у Куманову

Њихова планирана политичка агенда није наишла на подршку, те се не може поредити са побуном Албанаца из 2001.године, рекао је Попоски.

Он је у интервјуу бечком дневнику "Пресе" да је окончана полицијска акција у Куманову, која је била усмјерена против терористичке групе са криминалном позадином.

Према његовим ријечима заплијењена је велика количина наоружања, убијено је 14 чланова ове групе, а троје је ухапшено.

Попоски истиче да је операција полиције била веома ризична, што показује и чињеница да је убијено осам и рањено 37 полицајаца.

"Ова група је била активна у пограничном региону између Македоније и Косова. Они су већ напали једну караулу и сада су очигледно планирали нападе на локалне институције у Македонији", објаснио је он.

Попоски је додао да је пет до сада идентификованих вођа били познати криминалци, да постоје досијеи о њима, на примјер за оружану пљачку, а да је већина њих са Косова, међутим било је у групи и македонских и албанских држављана.

"Можемо да потврдимо да су дијелови те групе у прошлости били активни у ОВК у Македонији, али и на Косову. Очигледно су покушали да добију политичку подршку за своју активност, али је нису добили од локалног становништва", констатовао је он.

На питање да ли је већ разговарано са албанским коалиционим партнером Али Ахметијем који је 2001.био вођа ОВК у Македонији Попоски је рекао да је сазван састанак националног савјета за безбједност, на којем су учествовале све странке и партија Ахметија.

"Догађаји у Куманову су изазвали велику забринутост код свих. Чини се да је разбијена група имала и политичку агенду, али на срећу њу нико није подржао, тако ни политички актери албанске заједнице у Македонији", нагласио је он.

Попоски је подвукао да не треба бити наиван и дати простор екстремистичким групама, али и да ниједан озбиљан политички актер у земљи не жели да се упусти у авантуру, јер нико не жели нови конликт на политичкој, вјерској или етничкој основи.

"Ситуација се не може поредити са оном коју смо имали крајем 1990-тих и почетком 2000-тих. Не може се повући паралела са конфликтом 2001. Међутим очигледно је да из тог доба постоје неке структуре са криминалном позадином које покушавају да се наметну као политички фактор. Не смијемо дозволити никакво нејасно стање у нашим евроатлантским интеграцијама, јер би то окружење које намјеравају да искористе те групе", поручио је шеф македонске дипломатије.

Он је истакао да догађаје као у Куманову не треба користити за остваривање политичких поена.

С тим у вези је казао да постоје многе спекулације и да се већина користи за остваривање дневнополитичких поена.

"На сједници националног безбједносног савјета су све странке, међутим, јасно истакле да не смијемо дозволити да се дестабилизује Македонија, пренио је он.

Од ЕУ Попоски очекује поновно покретање приступног процеса.

"Македонија је предуго на путу евроатлантске интеграције спутавана. То је екстремистичким групама омогућило да спроводе своје агенде и повећало незадовољство у становништву. Очекујем да све земље чланице допринесу да се поново унесе динамика у приступном процесу Македоније, јер је чланство те земље у ЕУ и НАТО важан стуб регионалне стабилности", закључио је Попоски.

(Агенције)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Горан

13.05.2015 09:00

Криминалци цце ти узети пола Македоније министре паметни!

ОДГОВОРИТЕ
Name

бурбон

13.05.2015 09:03

Иза свега стоје они који плаћају те криминалце. Раде све да дестабилизују Балкан да могу и даље пљачкати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лепо упаковати

14.05.2015 06:23

Ма дааај!Није сија,него врат.

ОДГОВОРИТЕ