Венерина тајна

Амерички дизајнер Козмо Венман направио је 3Д реплику статуе Милоске Венере, која говори у прилог тези да је једна од најпознатијих скулптура на свету била приказана како упреда конац, те да је обављала омиљену делатност старогрчких проститутки.

Занимљивости 13.05.2015 | 08:29
Венерина тајна

Статуа богиње лепоте без руку мистерија је за научнике од када је пре 200 година пронађена на грчком острву Милосу.

Претпостављало се да је Венера (или Афродита) некада држала огледало, копље или јабуку, а археолог Елизабет Вејланд Барбер тврдила је 1994. у својој књизи “Женски послови: Првих 20.000 година” да је Милоска Венера у руци држала вретено и конац.

Барберова је тврдила да је статуа изложена у париском музеју “Лувр” у левој руци држала памучни конац, док га је десном руком упредала и намотавала на вретено - уобичајена поза 100. године п.н.е, када је, како се верује, статуа и настала.

Ова теорија је доведена у везу са старогрчким вазама, на којима су приказане проститутке које упредају конац како би убиле досаду док чекају муштерије.

Користећи ове слике, копију Милоске Венере из 1850, изложену у галерији Скулптурхале у Базелу, као и скицу Елизабет Барбер, Козмо Венман је направио дигитални модел и на основу њега малу 3Д реплику статуе са штампача и закључио да је могуће да је статуа некада заузимала овакав положај.

Венман претпоставља да прибор за предење није био од мермера као и статуа, већ од дрвета обојеног златном бојом. Тиме је понудио и одговор на питање, које је пре више од 50 година поставио археолог Елмер Ф. Зур: "Где је нестао прибор са других класичних статуа у истом положају?"

Судећи по Венмановом експерименту, прибор је или украден, или је током времена једноставно нестао.

Извор: Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар