Venerina tajna

Američki dizajner Kozmo Venman napravio je 3D repliku statue Miloske Venere, koja govori u prilog tezi da je jedna od najpoznatijih skulptura na svetu bila prikazana kako upreda konac, te da je obavljala omiljenu delatnost starogrčkih prostitutki.

Zanimljivosti 13.05.2015 | 08:29
Venerina tajna

Statua boginje lepote bez ruku misterija je za naučnike od kada je pre 200 godina pronađena na grčkom ostrvu Milosu.

Pretpostavljalo se da je Venera (ili Afrodita) nekada držala ogledalo, koplje ili jabuku, a arheolog Elizabet Vejland Barber tvrdila je 1994. u svojoj knjizi “Ženski poslovi: Prvih 20.000 godina” da je Miloska Venera u ruci držala vreteno i konac.

Barberova je tvrdila da je statua izložena u pariskom muzeju “Luvr” u levoj ruci držala pamučni konac, dok ga je desnom rukom upredala i namotavala na vreteno - uobičajena poza 100. godine p.n.e, kada je, kako se veruje, statua i nastala.

Ova teorija je dovedena u vezu sa starogrčkim vazama, na kojima su prikazane prostitutke koje upredaju konac kako bi ubile dosadu dok čekaju mušterije.

Koristeći ove slike, kopiju Miloske Venere iz 1850, izloženu u galeriji Skulpturhale u Bazelu, kao i skicu Elizabet Barber, Kozmo Venman je napravio digitalni model i na osnovu njega malu 3D repliku statue sa štampača i zaključio da je moguće da je statua nekada zauzimala ovakav položaj.

Venman pretpostavlja da pribor za predenje nije bio od mermera kao i statua, već od drveta obojenog zlatnom bojom. Time je ponudio i odgovor na pitanje, koje je pre više od 50 godina postavio arheolog Elmer F. Zur: "Gde je nestao pribor sa drugih klasičnih statua u istom položaju?"

Sudeći po Venmanovom eksperimentu, pribor je ili ukraden, ili je tokom vremena jednostavno nestao.

Izvor: Blic

Komentari / 0

Ostavite komentar