Јод у превенцији рака дојке

И најтежа обољења могу да се спрече здравим животним навикама. Јапанци конзумирају више од 12 милиграма јода дневно, захваљујући јестивим морским алгама.

Здравље 12.05.2015 | 13:11
Јод у превенцији рака дојке

Да ли је тако нешто могуће?

Ако јесте у Земљи излазећег сунца, зашто бисмо ми на Западу и даље живели у мраку незнања?

Када је реч о раку дојке постоје многа питања, а можда само један одговор - јод! Јапанци конзумирају више од 12 милиграма јода дневно, захваљујући јестивим морским алгама, што је 50 пута већа доза у односу на становнике САД. Број случајева рака дојке у Америци је највиши на свету, док је у Јапану најнижи.

Студије спроведене на људима и лабораторијским животињама показују да јод спречава настанак рака дојке. Научници са института у Мексику предвођени Цармен Ацевес доказали су да јод има антиканцерогена и противупална својства. Спроведено истраживање је чак забележило да се применом органског јода код оболелих од рака дојке, ћелије рака драстично смањују. С друге стране, високе количине јода (у милиграмима) које су пацијенти примали нису нарушиле нормално функционисање штитне жлезде и нису показале негативан утицај на целокупно здравствено стање.

Најновија клиничка испитивања показала су, дакле, директну повезаност адекватног уноса јода и превенције ширења рака дојке, што представља револуционарно откриће. Свакако и за Нобелову награду, чим се фармацеутска индустрија буде одлучила за тај лек. Данас је мало познато да је јод коришћен као универзални лек од краја 19. до средине 20. века. Добитник Нобелове награде за медицину др Алберт Сзент Гyорyи, који је открио витамин Ц, записао је: "Нико није знао шта јод ради, али је нешто радио и то нешто добро. Док сам био студент правили смо риму: Ако не знате где, шта и зашто - препишите им онда калијум јод, зато!"

Данас је познато шта јод чини и колико може помоћи, али модерна медицина спава. Време је да се са првим изласком сунца сами пробудимо. Ако на столу немамо јапанске алге, треба знати да јода има и у другим морским плодовима, јодираној соли, а код нас и у новосадској минералној води.

Извор: Новости

Коментари / 0

Оставите коментар