Тијело жене памти прву трудноћу

Тело жене памти прву трудноћу што током друге помаже у производњи млека за новорођенче, казала је Камила Дос Сантос из истраживачког тима лабораторија Колд Спринг Харбор у Америци.

Здравље 12.05.2015 | 12:18
Тијело жене памти прву трудноћу

Њихова студија је показала да током трудноће настаје посебна ознака на ДНК у ћелијама дојке, пише "Дејли мејл". Тако је у генетском коду записано да је било трудноће раније, што мајкама код другог детета олакшава дојење.

Иначе, млечна жлезда заслужна за производњу млека "сећа се" да је жена била трудна и због тога њено тело код друге трудноће брже реагује на промене хормона и производња млека је бржа.

Истраживачи су, такође, открили да то остаје у меморији до краја репродуктивног живота жене. У трудноћи се у телу ослобађају хормони естроген и прогестерон, што је окидач за подстицање производње млека и тада у грудима настаје стотине каналића за транспорт млека до бебе.

Такође, дојење смањује ризик од смрти због рака дојке за четвртину, за шта стручњаци верују да је за то заслужно смањење нивоа хормона естрогена за који се зна да активира појаву рака.

Извор: Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар