Инцко данас подноси извјештај у Њујорку

Високи представник Валентин Инцко данас ће у Њујорку пред Савјетом безбједности УН-а представити редовни извјештај о стању у Босни и Херцеговини.

Босна и Херцеговина 12.05.2015 | 10:18
Инцко данас подноси извјештај у Њујорку

У извјештају који је објављен на званичној страници Канцеларије високог представника се, између осталог, наводи да су непрекидна оспоравања Дејтона, антидемократска реторика, те опструкција и неефикасност власти на различитим нивоима и даље озбиљан проблем у БиХ.

Аналитичари кажу да ови извјештаји представљају „тужну хронологију продубљивања босанскохерцеговачке кризе“, будући да високи представник упозорава из године у годину на исте проблеме.

Пред Савјетом безбједности УН-а данас ће се наћи извјештај о стању у Босни и Херцеговини који редовно подноси високи представник. У 47. по реду извјештају, критике на рачун власти у земљи скоро су идентичне као у претходиним.

Осим дијела о одржаним општим изборима у октобру прошле године нагласак је стављен и на споро формирање власти након избора. Биће ријечи такође и о новој европској иницијативи за БиХ.

Док се у Извјештају високог представника упозорава да су суверенитет и територијални интегритет БиХ загарантовани Уставом земље и међународним правом, из Бањалуке је у Савјет бетзбједности УН-а отишао извјештај који је направила влада Републике Српске.

Тај извјештај неће бити директно разматран на сједници у Њујорку, но неки медији преносе да ће дијелове прочитати руски амбасадор.

Професор из Бањалуке Младен Миросављевић сматра да су извјештаји које власти Републике Српске шаљу, игноришући извјештаје међународне заједнице, прије свега намијењени за дневно политичке сврхе.

“Мислим да је упућивање тих писама намијењено грађанима Босне и Херцеговине, односно прије свега грађанима Републике Српске. Неког већег учинка на било какве ставове једне организације као што су УН или неки други међународни субјекти, таква писма, дописи или једноставно документи које упућује предсједник РС, не могу да имају било какав утицај”, каже он.

Извор: Радио Слободна Европа

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

ВИНЦКО

12.05.2015 08:35

ИНЦКО МИ ЛИЧИ НА ПОЧЕТНИКА ВЕХАБИЈУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вријеме је

12.05.2015 08:56

Босна мора бити са једном власти на цијелој БИХ,само тако лопови могу да заврсе иза ресетака. Ово остало је све Кадија те тузио Кадија ти судио. Теско нама обицним људима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

фиx

12.05.2015 09:07

То је све о.к. Цовјек ради свој посао и што се мене тиче треба остати у БиХ све док она не буде у ЕУ. Иначе че ови наши политичари да нас заваде и ето рата. Њима то одговара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

анти демократа

12.05.2015 10:55

Ја још нисам видио ДЕМОКРАТУ који има своје ЈА ,а камо ли овај фашистички син.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додано

12.05.2015 12:27

РС је у саставу територије БиХ,цему све ово води,никад напретка са оваквим политицарима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

12.05.2015 12:47

Много су они нама помогли за 20 год види се на сваком коралу

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

12.05.2015 16:13

Питам се да ли је ИНЦКО упознао УН са задњим дешавањима у БИХ?Шта његова канцеларија ради после Бугојна,САД Амбасадае,Зворника?

ОДГОВОРИТЕ